Η Φοιτητική Πορεία χαιρετίζει τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήσανε σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία εκπαιδευτικών στην πλατεία Κοραή ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια.

Στη συγκέντρωση των φοιτητών η κυβέρνηση απάντησε με ΜΑΤ και καταστολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία είχε μετατρέψει την πλατεία Κοραή σε σιδερόφρακτο φρούριο και απαγόρευσε την κάθοδο των φοιτητών στο δρόμο προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Σύνταγμα, προχωρώντας σε ρίψη χημικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποίησε και τις τυχοδιωκτικές “συμβολικές” συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στις οποίες προχώρησαν ορισμένες δυνάμεις.

Πάρα την κρατική τρομοκρατία που εκδηλώθηκε με τα χημικά και με την εμφάνιση ακόμα και οχήματος – αύρας απέναντι στο συγκεντρωμένο πλήθος, οι φοιτητές παρέμειναν στο χώρο μέχρι το τέλος και στη συνέχεια προχώρησαν σε μαζική πορεία προς την Ομόνοια όπου και διαλύθηκαν.

Η φοιτητική πορεία συμμετείχε στη συγκέντρωση με πανό και προκήρυξη, φωνάζοντας τα συνθήματα της. Καλούμε τους φοιτητές να βαδίσουν σε αυτό το δρόμο, να παλέψουν ώστε να γίνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις και να πάρουν αποφάσεις για νέες μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Φοιτητική Πορεία
14/1/2021


Φωτορεπορτάζ από τη μαζική πορεία φοιτητών και εκπαιδευτικών από την πλατεία Κοραή στην Ομόνοια – Ένταση και χημικά (βίντεο)

Η μαζικότερη πορεία των τελευταίων τριών μηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα στη διάρκεια της συγκέντρωσης φοιτητών και εκπαιδευτικών συλλογικοτήτων, με συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Ομίλου και της Φοιτητικής Πορείας. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κοραή και προχώρησε μέχρι την Ομόνοια, παρόλο τα τρομοκρατικά μέτρα της αστυνομίας.

Με αστυνομοκρατία και χημικά απάντησε η κυβέρνηση στην πρώτη φοιτητική κινητοποίηση, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη που θέλει να επιβάλλει ησυχία νεκροταφείου στα Πανεπιστήμια.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες εγκλώβισαν τους φοιτητές στην Κοράη, καθώς απέκλεισαν το πάνω και το κάτω μέρος της πλατείας προκειμένου να μην μπορέσουν οι διαδηλωτές να κατέβουν στον δρόμο και να συνεχίζουν με πορεία μέχρι τη Βουλή.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος και η Φοιτητική Πορεία με δικό τους μπλοκ φοιτητών και εκπαιδευτικών.



Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 14 ΓΕΝΑΡΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Με απόφαση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και του ΣΕΠΕ «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» πραγματοποιήθηκε Παράσταση Διαμαρτυρίας(14/1) ενάντια στα εντεινόμενα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, μέτρα που βάζουν σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς, κρατώντας κλειστά τα σχολεία, λόγω της δραματικής υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης και της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης της ΝΔ έναντι της υγειονομικής προστασίας των σχολείων και της κοινωνίας συνολικότερα.

Στη βάση αυτή, στο πλαίσιο του συντονισμού των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ καταθέσαμε στο πρόσφατο ΔΣ της ΕΛΜΕ(Δευτέρα 11/1) πρόταση για διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης την Πέμπτη 14 Γενάρη, αλλά και κείμενο καταδίκης των μαύρων αντιεκπαιδευτικών μέτρων και προάσπισης των δημοκρατικών εργασιακών και μορφωτικών κατακτήσεων, το οποίο αποτέλεσε τη βάση της απόφασης του σωματείου μας.

Τα μέτρα αυτά ακυρώνουν τα θεμέλια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με την «τηλε-εκπαίδευση», πολλαπλασιάζουν τις κοινωνικές ανισότητες, μειώνουν δραματικά τους εισακτέους για την Γ/θμια, επιβάλλουν το εξεταστικό σφαγείο της «Τράπεζας θεμάτων» στην Α Λυκείου- μέσω της οποίας αποπέμπονται μαζικά τα παιδιά από τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τη Β/θμια Εκπαίδευση- ενώ συγχρόνως αναγνωρίζουν ισοτίμηση των πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων και επιβάλλουν το καθεστώς της αστυνομοκρατίας στις Πανεπιστημιακές σχολές.

Βασικό αίτημα μας αποτέλεσε η επαναλειτουργία των σχολείων, με την τήρηση όλων των αναγκαίων όρων: 15 μαθητές στην τάξη, πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων καθαριότητας, διενέργεια μαζικών test, κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΣΥ, δραστική μείωση της ύλης, καμία μείωση των εισακτέων, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, ανάκληση του αντιδραστικού σχεδίου νόμου για την Γ/θμια, καμία ισοτίμηση πανεπιστημίων και κολεγίων, έξω η αστυνομία από τις πανεπιστημιακές σχολές.

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση δεν είχε τη μαζικότητα που απαιτείται για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την καραντίνα, για να επιβάλει το φόβο και να φιμώσει το λαϊκό κίνημα.

Ωστόσο, η φωνή και τα αιτήματα μας ακούστηκαν στην τοπική κοινωνία με τις δηλώσεις μας στα ΜΜΕ, τις ενημερώσεις των συναδέλφων και των σχολείων, μέσω των οποίων δώσαμε το μήνυμα, τόσο ως συνδικαλιστική παράταξη, όσο και ως σωματείο, ότι όχι μόνο δεν υποχωρούμε, αλλά επιπλέον το επόμενο διάστημα θα αναπτύξουμε την πάλη μας ανυποχώρητα και ενωτικά μέχρι τη δικαίωση του αγώνα μας.


Από τη φοιτητική συγκέντρωση στα Ιωάννινα

Φοιτητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που έρχεται να σαρώσει κατακτήσεις πολλών χρόνων και να δώσει ένα διαλυτικό χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Στην διαδήλωση καλούσαν φοιτητικές παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και ο σύλλογος της καλών τεχνών. Ακολούθησε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης υπό την επιτήρηση αστυνομικών δυνάμεων χωρίς όμως να προκληθούν εντάσεις. Ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών δεδομένων των συνθηκών που ισχύουν έσπασε τον φόβο, τις απαγορεύσεις και την αστυνομοκρατία και ανταποκρίθηκε στο σημερινό κάλεσμα δίνοντας την πρώτη απάντηση.

Η Φοιτητική Πορεία συμμετείχε στη συγκέντρωση-διαδήλωση με δικό της μπλοκ καθώς και μοίρασε την ανακοίνωση της! Επίσης μέλη της Φοιτητικής Πορείας πραγματοποίησαν παρεμβάσεις ενημέρωσης τις προηγούμενες μέρες με πανό τρικάκια και ανακοινώσεις! Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας ώστε να μαζικοποιηθούν οι αγώνες και παρά τις δύσκολες συνθήκες να ενεργοποιηθούν οι σύλλογοι που είναι τα πραγματικά όπλα των φοιτητών!


Το ίδιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη

Τις προθέσεις της για το πως σχεδιάζει να αντιμετωπίζει τους φοιτητές η πανεπιστημιακή αστυνομία έδειξε και σήμερα η κυβέρνηση και στη Θεσσαλονίκη, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών για να διαλύσουν φοιτητική συγκέντρωση, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της πόλης!

Η καταστολή φαίνεται πως είναι το μόνο μάθημα στο οποίο αριστεύει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (αφού προστασία του πολίτη τελικά δεν το λες),  καθώς οι αστυνομικοί έκαναν επίδειξη ισχύος αλλά και αυθαιρεσίας γι’ άλλη μια φορά εις βάρος διαμαρτυρόμενων φοιτητών.

Μέλη φοιτητικών νεολαίων είχαν συγκεντρωθεί στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην Αριστοτέλους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές. Τα ΜΑΤ όμως ήταν εκεί από νωρίς και τους περίμεναν. Όταν λοιπόν, επιχείρησαν να κατέβουν στο οδόστρωμα για να πραγματοποιήσουν πορεία, σιδηρόφρακτοι αστυνομικοί μπήκαν μπροστά τους για να τους εμποδίσουν.

Οι φοιτητές δεν υποχώρησαν και για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη λούστηκε με τα χημικά της Ελληνικής Αστυνομίας.