«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»

Εργαζόμενοι- Αγρότες

Δεν είναι ασυνήθιστο, έντονα καιρικά φαινόμενα να χτυπούν αγροτικές καλλιέργειες και να τις καταστρέφουν, οδηγώντας τους αγρότες σε απόγνωση καθώς αντιμετωπίζουν ακόμη και το φάσμα της επιβίωσης. Αυτό που πλήττεται πρώτα και κύρια είναι ο αγρότης και η οικογένειά του, ιδιαίτερα η φτωχή και μεσαία αγροτιά.

Και βέβαια η κακοκαιρία που χτύπησε την περιοχή μας, όπως και άλλες περιοχές, ήταν σοβαρότατη, δημιουργώντας σειρά προβλημάτων, μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες απ’ τις οποίες μεγάλο κομμάτι αγροτών ζει. Για άλλη μια φορά οι αγρότες είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται και μαζί τους το μέλλον πιο σκοτεινό και πιο δύσκολο.

Εργαζόμενοι- Αγρότες

Βρισκόμαστε λίγες μονάχα ημέρες από τις εκλογές. Η «νέα» κυβέρνηση της ΝΔ, ταχύτατα ομολογούμε, επιδιώκει να δείξει πως ενδιαφέρεται για τις πληγείσες περιοχές, τις κατεστραμμένες καλλιέργειες και τους αγρότες της περιοχής.

Δεν πρέπει σε κανέναν, ιδιαίτερα αγρότη, να προξενεί εντύπωση και ικανοποίηση η ταχύτητα αυτή. Κανέναν δεν πρέπει να πείσουν για τις πραγματικές προθέσεις τους οι επισκέψεις των στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν κύρια επικοινωνιακό χαρακτήρα. Εκεί αποσκοπούν και η επίσκεψη της νέας Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και οι συσκέψεις με θεσμούς που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή , όπως άλλωστε και σε άλλες πληγείσες περιοχές. Οι κινήσεις αυτές , εκ μέρους της ΝΔ, προσπαθούν να καθησυχάσουν τους αγρότες που βλέπουν να χάνεται η σοδειά τους και το μόνο που προσφέρουν είναι υποσχέσεις κάλυψης των ζημιών και του χαμένου εισοδήματος.

Όμως τα προβλήματα των αγροτών μας είναι θηριώδη, άμεσα αλλά και χρόνια, και δε λύνονται με επικοινωνιακά τερτίπια και υποσχέσεις. Για άλλη μια φορά εκατοντάδες και χιλιάδες αγροτικές οικογένειες γίνονται θύματα. Από τη μία πλευρά της λεγόμενης «θεομηνίας» και από την άλλη της πάγιας ταχτικής όλων των κυβερνήσεων να μην αποζημιώνουν έγκαιρα και στο πραγματικό ύψος των ζημιών όσους βρεθούν σ’ αυτή τη δύσκολη θέση αλλά και με την πολιτική που ασκούν κάνουν τους αγρότες να εγκαταλείπουν τα χωράφια και καλλιέργειές , αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν από αυτά.

Φτωχοί και μεσαίοι αγρότες δεν έχουν καμία υποχρέωση ούτε και πρέπει να πιστέψουν τα λόγια της «νέας» κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό που προέχει γι’ αυτούς είναι ασφαλώς η επιβίωσή τους. Οι αγρότες δεν πρέπει να επαναπαυθούν. Διαθέτουν εμπειρία και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μέσα σε αυτές και η σημερινή της ΝΔ, όσο κι αν ο ελάχιστος χρόνος από την επάνοδό της στην κυβερνητική εξουσία της παρέχει άλλοθι νεότητας. Γνωρίζουν πολύ καλά πώς έπραξαν όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις. Γνωρίζουν πως στο τέλος των υποσχέσεων και των συσκέψεων τους περιμένουν φτώχεια και ανασφάλεια για το μέλλον.

Οι αγρότες πρέπει , άμεσα, να αναλάβουν την υπόθεση της υπεράσπισης των οικογενειών τους. Να αγωνιστούν για άμεσες, ικανοποιητικές αποζημιώσεις. Να αγωνιστούν δίχως να ξεχνάνε ούτε μια στιγμή πως αυτοί που σήμερα υπόσχονται ξανά λύσεις στα προβλήματά τους, και σε όσα προξένησε η κακοκαιρία , είναι οι ίδιοι , αυτοί και τα πολιτικά τους κόμματα, που υπηρετώντας την Ε.Ε., την ΚΑΠ και κάθε είδους αντιλαϊκή πολιτική , που υπογράφοντας διαδοχικά Μνημόνια την τελευταία δεκαετία τους οδηγούν καθημερινά σε απόγνωση , τους ξεκληρίζουν, τους διώχνουν μέρα τη μέρα από τη γη και τις δουλειές τους.

Βέροια 16 Ιουλίου 2019