Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και η ταχύτατη φτωχοποίηση όλο και πλατύτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας σφραγίζουν τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα. Οι τελευταίοι λογαριασμοί ρεύματος σε συνδυασμό με τις διαρκείς ανατιμήσεις στα καύσιμα, μόνο το τελευταίο διάστημα, έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις στερήσει ένα και πλέον μισθό από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Μαζί με το κύμα ακρίβειας οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι και με μια άθλια και ύπουλη προπαγάνδα που στοχεύει να παρουσιάσει τους θύτες, τους υπεύθυνους για την σημερινή τραγική πραγματικότητα, ως αθώους ή -ακόμη χειρότερα- ως προστάτες. Τα γεγονότα όμως είναι πολύ ισχυρά και πεισματάρικα, για να επιτραπεί αυτή η άθλια στρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρεί και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση με τις προπαγανδιστικές ανοησίες και τα ψίχουλα των επιδοτήσεων.

Για τις παγκόσμιες εξελίξεις…

Ο πόλεμος επιδείνωσε σίγουρα την κατάσταση. Όμως θα ήταν σοβαρό λάθος η ακρίβεια και η άνοδος των τιμών των καυσίμων να χρεωθούν, μονοδιάστατα, στον «πόλεμο του Πούτιν». Γιατί όσο και αν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης επιθυμούν να μετατρέψουν αυτό το ευφυολόγημα σε αλήθεια της εποχής, είναι δεδομένο ότι το κύμα ακρίβειας σάρωνε τον πλανήτη από το περασμένο καλοκαίρι, όπως και οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Η γενικευμένη ακρίβεια και η άνοδος των τιμών των καυσίμων αποτελούν παρεπόμενα της οικονομικής κρίσης και των αδυσώπητων ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων για τον έλεγχο και την κατίσχυση στους κρίσιμους τομείς των πρώτων υλών και της ενέργειας. Για την εδραίωση σφαιρών επιρροής. Έτσι μόνο μπορούν να ερμηνευθούν τα φαινόμενα της ανεπάρκειας πρώτων υλών, του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων σε μια εποχή που η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για πληθώρα φθηνών αγαθών και όχι ως τυχαίο ή απροσδόκητο γεγονός. Εν ολίγοις, για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη, οι αιτίες βρίσκονται στην ίδια την καπιταλιστική παραγωγή και στον ασφυκτικό έλεγχό της από τις μεγάλες δυνάμεις στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

… και την Ελλάδα της εξάρτησης και της υποτέλειας

Ειδικά για την Ελλάδα, η ανεξέλεγκτη κατάσταση που διαμορφώνεται οφείλεται στην πολιτική τής εξάρτησης και της υποτέλειας. Στις δεσμεύσεις και τις επιλογές που έγιναν στα πλαίσια των βασικών επιλόγων της κυρίαρχης τάξης, όπως με την ένταξη στην ΕΕ. Ο ευρωμονόδρομός τους ήταν στρωμένος με την καταστροφή του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Με ντιρεκτίβες και επιδοτήσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής υπονομεύτηκε η παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων και διαλύθηκαν ολόκληροι κλάδοι μεταποίησης. Για χάρη πάντα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης, για τα συμφέροντα των οποίων συγκροτήθηκε η ΕΕ. Η Ελλάδα από χώρα αυτάρκης με εξαγωγική δύναμη, βρέθηκε να εισάγει από στάρι, μέχρι πορτοκάλια και σταφίδες! Μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε τουριστικό προορισμό, έχοντας απολέσει βασικές παραγωγικές δυνατότητες, όπως και κάθε έλεγχο στην παραγωγή που είχε απομείνει. Έτσι, ως «ελεύθερη αγορά» εισαγόμενων προϊόντων, έχει μετατραπεί σε έρμαιο των διεθνών εξελίξεων και των παγκόσμιων κερδοσκόπων.

Την αποκλειστική ευθύνη για αυτό έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις που υπηρέτησαν και υπηρετούν την «ευρωπαϊκή πορεία» της χώρας. Πρόκειται για την πολιτική της οποίας ιστορικός εισηγητής και θιασώτης στην Ελλάδα είναι η παράταξη της δεξιάς. Πρόκειται για αυτή την πολιτική που δεν μπορεί να εξασφαλίσει προσιτή τιμή ούτε καν στο ψωμί. Τώρα, αυτοί που κατέστρεψαν την χώρα καμώνονται τους αδαείς. Παρουσιάζουν τα όσα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα του πολέμου ή άλλων συγκυριών και παριστάνουν τους αθώους. Ακόμα χειρότερα, με ψίχουλα επιδοτήσεων και πενιχρά κουπόνια(!) που -στην καλύτερη περίπτωση- θα εισπραχτούν μήνες μετά την καταβολή του αντιτίμου στα καύσιμα, τολμούν να παρουσιάζονται στον ελληνικό λαό ως σωτήρες! Όλα αυτά έχουν στόχο τον εξωραϊσμό της εγκληματικής πολιτικής τους.

Τα παραμύθια της απολιγνιτοποίησης τα πληρώνει ακριβά ο λαός

Ξεχωριστή -και σίγουρα πιο επικίνδυνη– πλευρά τής ίδιας πολιτικής αποτελεί η απώλεια της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας με την απεμπόληση των λιγνιτικών μονάδων. Πίσω από τα πράσινα παραμύθια της ΕΕ για τις ακριβοπληρωμένες ΑΠΕ, κρύβεται σταθερά η επιδίωξη πρώτα και κύρια της Γερμανίας να κερδίσει έδαφος και σφαίρες επιρροής για τα μονοπώλιά της, στο πεδίο των ενεργειακών ανταγωνισμών. Πίσω από τα ακόμη πιο εξωφρενικά παραμύθια περί «πράσινης μετάβασης» μέσω του φυσικού αερίου, κρύβεται η σταθερή επιδίωξη αμερικάνικων και ευρωπαϊκών συμφερόντων για ακόμη πιο ασφυκτικό έλεγχο και ικανοποίηση των ντόπιων και ξένων «επενδυτών» του χώρου.

Ήταν όμως δεδομένο -και τα φερέφωνα της απολιγνιτοποίησης το γνώριζαν καλά- ότι την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα και βιομηχανικά προϊόντα θα ερχόταν η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα την πλήρωνε ακριβά. Το μόνο που ίσως δεν υπολόγιζαν ήταν το πόσο γρήγορα θα συνέβαινε αυτό. Τώρα, αυτοί που πριν δυο χρόνια ως διαπρεπείς λακέδες των ξένων συμφερόντων κήρυξαν την απολιγνιτοποίηση, τρέχουν να επαναλειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες για να μην καταρρεύσει η χώρα. Χωρίς βέβαια να σταματούν την κάλπικη προπαγάνδα περί ζημιογόνου καυσίμου, αναγκάζονται -για να συγκρατήσουν τις τιμές- να αυξήσουν την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. Και αυτό το γεγονός, στην πραγματικότητα, είναι από μόνο του αρκετό για να απαντήσει στην υποτελή πολιτική τους και την άθλια προπαγάνδα της.

Η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής συγκρατεί τις τιμές…, όχι όμως τα κυβερνητικά ψεύδη

«…Η τιμή του ήταν στα 200 ευρώ χθες, στα 80 ευρώ πριν 2 μήνες και στα 15 ευρώ πριν έναν χρόνο. Δηλαδή από πέρσι αυξήθηκε κατά 185 ευρώ. Δυστυχώς, η παράνομη εισβολή από τη Ρωσία στην Ουκρανία έχει φέρει εκτός ελέγχου τις αγορές. Έχουμε ιστορικά υψηλά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και έχουμε και ιστορικά υψηλά στην ηλεκτρική ενέργεια» (Σκρέκας 5/3).

Παρά το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση αναγκάζεται με τις πράξεις της να αναιρέσει την πολιτική της, συνεχίζει αμείωτη η προπαγάνδα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με τα πιο φθηνά ψεύδη. Δυστυχώς όμως για τον Σκρέκα, η αύξηση της τιμής του αερίου δεν οφείλεται στον πόλεμο. Μπορεί να επιδεινώθηκε από αυτόν αλλά είχε ξεκινήσει πολύ πριν από αυτόν. Και η αλήθεια είναι ότι στις 21 Δεκέμβρη, πολύ πριν τον πόλεμο, είχε ήδη σκαρφαλώσει στα 179 ευρώ/ Mwh. Η επίμονη προσπάθεια να φορτωθούν όλα στον πόλεμο ενός «παράφρονα» για τις ανάγκες εξωραϊσμού της πολιτικής τους, αγγίζει τα όρια του γκεμπελισμού. Για την αύξηση της τιμής του ρεύματος ευθύνεται η πολιτική της εξάρτησης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ και για αυτό οφείλουν να απολογηθούν οι εισηγητές και υπηρέτες της.

Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Το ζήτημα της ενέργειας και της ενεργειακής αυτάρκειας μια χώρας είναι πολύ σοβαρό για να απαντηθεί με αφελείς πράσινες ανοησίες. Ο Μητσοτάκης, επιφανής λακές των δυτικών συμφερόντων, βιάστηκε να κηρύξει την απολιγνιτοποίηση. Όσες «αλήθειες και αν κάψουν»… είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό.