Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Λίγες μόνο μέρες μετά την κακοκαιρία «Διομήδης», η νέα κακοκαιρία «Ελπίδα» αποκάλυψε για μια ακόμα φορά το «επιτελικό» μπάχαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για μια κακοκαιρία που είχε προβλεφθεί ήδη εδώ και αρκετές μέρες ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε ακόμα μια φορά γυμνός.

Όσο και αν η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ προσπάθησαν να πείσουν ότι όλα ήταν έτοιμα απέναντι στην κακοκαιρία, η αλήθεια αποδείχτηκε διαφορετική. Η πολυδιαφημισμένη όλες τις προηγούμενες μέρες ετοιμότητα, με εικόνες εκχιονιστικών στα ΜΜΕ να παρουσιάζονται -υποτίθεται- έτοιμα να δώσουν τη μάχη με το χιονιά, αποδείχτηκε επικοινωνιακή φούσκα που έσκασε όταν με τις πρώτες πρωινές νιφάδες έκλεισαν κεντρικοί δρόμοι μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα, ενώ για μια ακόμα φορά η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας έκλεισε κόβοντας την χώρα στα δύο.

Το ξεχαρβάλωμα κάθε μέσου πρόληψης απέναντι στην κακοκαιρία αποτυπώθηκε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο στο κλείσιμο της Αττικής Οδού. Ακόμα και για τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πρωτεύουσας δεν υπήρχε σχέδιο πρόληψης προκειμένου να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός οδηγών στα αυτοκίνητά τους, όπως συνέβη, με αποτέλεσμα τελικά να χρειαστεί μετά από πολλές ώρες που οι άνθρωποι έμειναν μέσα στο κρύο να κληθεί ακόμα και ο στρατός προκειμένου να απεγκλωβιστούν. Συνολικά το οδικό δίκτυο της πρωτεύουσας βρίσκεται από τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας σε άθλια κατάσταση, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος και τεράστια προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας.

Μνημείο υποκρισίας αποτελεί η τοποθέτηση του υπουργού κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας ο οποίος είπε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για το χάος και τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό. Αφού πρώτα στήριξαν και μπούκωσαν με κρατικό χρήμα τους αετονύχηδες του ιδιωτικού τομέα, αφού με την πολιτική τους ξεπουλάνε κάθε δημόσιο έργο, τώρα -για να διώξουν από πάνω τους τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν για την κατάσταση που διαμορφώθηκε- μιλάνε για αναζήτηση ευθυνών στην Αττική οδό. Από την άλλη η ανακοίνωση της Αττικής Οδού μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, όταν για το χάος που δημιουργήθηκε επί της ουσίας κατηγορεί τους οδηγούς που… φοβήθηκαν ή είναι άπειροι, αλλά και τα… αυτοκίνητα που έπαθαν μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα «να δυσκολεύεται το έργο του αποχιονισμού». Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ο ιδιωτικός τομέας τον οποίο αφειδώς ενθαρρύνει και ενισχύει και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τίποτα δεν έχει να προσφέρει στην πρόληψη και την προστασία του λαού απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Ακόμα πιο εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι μόλις ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» που οδήγησε σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος για μέρες σε περιοχές της Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδας, και τώρα παρατηρούνται διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας, αλλά και σε χωριά της Εύβοιας με αποτέλεσμα άνθρωποι να μένουν χωρίς θέρμανση μέσα στο ψύχος.

Αν το χάος που δημιουργήθηκε στους δρόμους της χώρας και οι διακοπές ρεύματος είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη αφορά το κρύο και την προστασία του λαού από αυτό. Σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από την ακρίβεια και τις πρωτοφανείς αυξήσεις στην ενέργεια, η κυβέρνηση επί της ουσίας αφήνει στο έλεος του χιονιά τον κόσμο και ιδιαίτερα τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος και του πετρελαίου. Τα ψίχουλα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη περίοδο όχι μόνο δεν επαρκούν για να εξασφαλιστούν επαρκώς με μέσα θέρμανσης τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν κανονική κοροϊδία που αποκαλύπτουν ξεκάθαρα την ανάλγητη πολιτική την κυβέρνησης.

Μπροστά στην επέλαση του χιονιά, όλο το προηγούμενο διάστημα κυβέρνηση και ΜΜΕ μιλούσαν τεχνηέντως  για τον πρωτοφανή χαρακτήρα της κακοκαιρίας, για να κρύψουν τη γύμνια και την εγκατάλειψη του κρατικού μηχανισμού. Έτσι, όπως συνέβη και σε όλες τις τελευταίες κακοκαιρίες, γινόταν λόγος για ιστορικό χιονιά, ώστε να εμπεδωθεί η εντύπωση ότι θα φταίει αυτός και τα πρωτόγνωρα φαινόμενα που θα φέρει για την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού και όχι η πολιτική που εδώ και χρόνια έχει εγκαταλείψει κάθε μέσο πρόληψης και προστασίας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Στην ίδια κατεύθυνση, από διάφορα κυρίαρχα ΜΜΕ γίνεται λόγος για μια ακόμα φορά για ακραία φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Γίνεται έτσι η κλιματική αλλαγή το χαλί κάτω από το οποίο κρύβονται οι κυβερνητικές πολιτικές που ξηλώνουν χρόνο με το χρόνο κάθε μέσο προστασίας και πρόληψης.