Όλο και πιο ακριβά πληρώνει με το αίμα της η εργατική τάξη την εγκληματική εργοδοτική και κυβερνητική αδιαφορία και περιφρόνηση για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας των εργαζομένων. Μέσα στις πρώτες δέκα μέρες του Οκτώβρη έγιναν γνωστά 9 εργατικά ατυχήματα, τα τρία, μάλιστα, θανατηφόρα!

Στις 27/9, 50χρονος εργάτης στην Κέρκυρα, που δούλευε σε πισίνα ξενοδοχειακού συγκροτήματος, καταπλακώθηκε από χώματα και έχασε τη ζωή του.

Στις 8/10, τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στο κατάστημα Παγκρατίου της αλυσίδας Jumbο καθώς ο ανελκυστήρας που επέβαιναν έπεσε. Τρία εργατικά ατυχήματα έγιναν τις ίδιες μέρες σε Ηλεία, Χαλκίδα, Φωκίδα.

Στις 5 του Οκτώβρη 2022, ηλεκτρολόγος 38 ετών καταπλακώθηκε από βαριά εμπορεύματα και έχασε τη ζωή του σε αποθήκη e-shop Μενιδίου.

Την ίδια μέρα ο 39χρονος Κώστας Αργύρης, μηχανικός ορυκτών πόρων και εργαζόμενος στη γαλλική εταιρεία IMERYS (τέως S&B του Οδυσσέα Κυριακόπουλου που είχε διατελέσει και πρόεδρος του ΣΕΒ), καταπλακώθηκε από βράχο στην κεντρική στοά 617 των μεταλλείων βωξίτη Βάργιανης Φωκίδας. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη IMERYS, Νίκος Χλεμπογιάννης, σοκαρισμένος μετά τον θάνατο του συναδέλφου του, σε ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε τα εξής: «Είχαν ξαναπέσει τμήματα της οροφής στη στοά. Έγιναν κάποιες εργασίες. Σήμερα ο μηχανικός μπήκε για να επιθεωρήσει το έργο, η οροφή κατέρρευσε και τον καταπλάκωσε μέσα στο όχημά του. Έχουμε ατυχήματα στα μεταλλεία, αλλά ως τώρα δεν είχαμε νεκρό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι εδώ και λίγα χρόνια αποψίλωσαν την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος που είχε έντεκα επιθεωρητές και τώρα έχει μόνο τρεις. Δεν μπορούν πια να πάνε για έλεγχο πουθενά. Εδώ έχουν έρθει μόνο μια φορά με εισαγγελική εντολή. Όποιος συνταξιοδοτήθηκε δεν αντικαταστάθηκε. Δεν υπάρχει πια κανένας έλεγχος»

Η πύκνωση των εργατικών ατυχημάτων δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της εργοδοτικής αδιαφορίας για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας αλλά και προϊόν της κυβερνητικής πολιτικής που όχι μόνο καλύπτει αλλά και συμβάλλει σε αυτήν την εγκληματική κατάσταση. Όχι μόνο με την αποδυνάμωση των ελάχιστων αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών αλλά ακόμη και με μια νομοθεσία που ενισχύει τους όρους για να γίνει εργατικό ατύχημα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτές τις μέρες η διάταξη, που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης («Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων – Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»), με την οποία τροποποιείται το άρθρο 75 του ισχύοντα νόμου (3982/2011) όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τον χειρισμό μηχανημάτων έργου.

Συγκεκριμένα, ορίζει ότι για μηχανήματα με «μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) Kgr δεν απαιτείται η προηγούμενη λήψη άδειας ή αναγγελίας και η σχετική επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα».

Δηλαδή, η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δίνουν Κλαρκ με δυνατότητα ανύψωσης έως 2,5 τόνων να τα χειρίζεται ο καθένας(!), χωρίς να λογαριάζεται τη ζωή των εργαζομένων για χάρη των επιχειρηματικών κερδών. Σε μια ειδικότητα, μάλιστα, όπου σημειώνεται πλήθος «ατυχημάτων», πολλά από αυτά θανατηφόρα. Η ειρωνεία είναι πως η διάταξη αυτή εντασσόμενη στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου με τίτλο «για την ενίσχυση της ανάπτυξης» αποτελεί και μια ομολογία πώς εννοεί η κυβέρνηση της ΝΔ να ενισχύσει την ανάπτυξη. Βάζοντας τους εργαζόμενους να παίζουν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους!

Η εργοδοτική απληστία και οι αντεργατικοί νόμοι που την καλύπτουν, η υποστελέχωση και η διάλυση των αρμοδίων ελεγκτικών κρατικών υπηρεσιών έχουν θανατηφόρα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των εργαζομένων. 51 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς το 2022 και ο χορός καλά κρατεί…