Ο Παναγιώταρος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και παλιό της στέλεχος, “άδειασε” τελείως τα μέλη της Νίκαιας και του Περάματος. Κατέθεσε ότι την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, με εντολή Αρχηγού, παύτηκαν όλα τα εμπλεκόμενα άτομα της Νίκαιας, απολύθηκαν οι Γ. Πατέλης και Ι. Καζαντζόγλου και έκλεισαν τα γραφεία της Νίκαιας: “Μέχρι το απόγευμα είχαμε μάθει τα πάντα… Ούτε σε απολογία κλήθηκαν, ούτε εξηγήσεις έδωσαν… Με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο Αρχηγός αποφάσισε… Γραφεία; Κλείσιμο. Υπεύθυνος; Δρόμο!”. Το ίδιο ισχυρίστηκε και σχετικά με την επίθεση στο ΠΑΜΕ: “Ήταν μια συμπλοκή, στην οποία υπήρχαν μηνύσεις εκατέρωθεν… Άκρως καταδικαστέο γεγονός, είπε το Πολιτικό Συμβούλιο… Μετά από 1-2 μέρες, παύτηκαν από τα γραφεία οι 2 που ενεπλάκησαν…”. Οι ισχυρισμοί του βέβαια συνάντησαν την αντίδραση της Έδρας γιατί έρχονται σε αντίθεση με την ως τώρα υπερασπιστική γραμμή, αλλά και με τις μαρτυρίες άλλων ηγετικών στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης.
Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης απολογήθηκε σχετικά με το επεισόδιο που καλούσε σε πραξικόπημα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, μετά το οποίο ο Μιχαλολιάκος έσπευσε να τον διαγράψει και στη συνέχεια τού ζήτησε να …επιστρέψει(!) στη Χρυσή Αυγή, με το πρόσχημα ότι δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση! Είπε ότι “Δεν θα βάλω το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία πάνω από την πατρίδα σε καμία περίπτωση”, ενώ σχετικά με τους πυροβολισμούς στην κηδεία του χουντικού Ν. Ντερτιλή, υπερασπίστηκε “τον ήρωα που η πολιτεία δεν ήθελε να τιμήσει όπως κάνουν στον στρατό, που λένε ότι πρέπει να πυροβολήσουν τρεις φορές”. Αρνήθηκε τον εθνικοσοσιαλισμό, αλλά αμέσως μετά έδειχνε παραστατικά πώς χαιρετάει ναζιστικά όταν βλέπει έναν συγχωριανό του. “Σηκώνω το χέρι και τον χαιρετώ… Αυτός ο χαιρετισμός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος για να χαιρετήσεις κάποιον που βρίσκεται απέναντί σου. Εμένα μου αρέσει ο χαιρετισμός αυτός, έχει καλή ενέργεια, δεν θα τον αφήσω στον Χίτλερ”. Είπε ακόμα ότι “στη Βουλή περπατάμε πάνω σε σβάστικες”,“το γαμμάδιο ή η σβάστικα δεν είναι ναζιστικά σύμβολα” και μίλησε για “δαιμονοποίηση” του Χίτλερ, ο οποίος “πιθανώς να τα εμπνεύστηκε από μας” κλπ.
Σχετικά με το θέμα του καταστατικού της Χρυσής Αυγής, ο Χρήστος Παππάς στην απολογία του ανέτρεψε ολόκληρη την υπερασπιστική γραμμή της οργάνωσης. Εκεί που ο Μιχαλολιάκος προσπαθεί να αρνηθεί το παλαιότερο καταστατικό, πριν από το 2012, ο Παππάς κατέθεσε ότι η οργάνωση είχε καταστατικό ήδη από το 1992. Προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τα έγγραφα που βρέθηκαν σπίτι του και να ισχυριστεί ότι δεν είναι δικά του και ότι το περιεχόμενό τους “είναι τρελό και παλαβό”! Σχετικά με τις διαγραφές του Πατέλη και των στελεχών της Νίκαιας μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, απάντησε ότι δεν γνωρίζει “αν παύθηκαν οι υπεύθυνοι” και περιορίστηκε στο ότι έκλεισαν τα γραφεία της Νίκαιας δήθεν για πειθαρχικούς λόγους. Είπε ότι δεν υπέπεσαν στην αντίληψή του ναζιστικά σύμβολα και χαιρετισμοί, ότι τα παλιότερα φωτογραφικά ντοκουμέντα είναι “της νιότης” του και ότι η φωτογραφία του 2009, όπου χαιρετά ναζιστικά στον τάφο του Μουσολίνι, ήταν δήθεν για να… τιμήσει τη νίκη του ’40. Για το βίντεο όπου φαίνεται να εκπαιδεύει ανήλικο παιδί να χαιρετάει ναζιστικά και να λέει “Χάιλ Χίτλερ”, βρήκε να πει ότι ήταν “τριώδιο”!
Ο Στάθης Μπούκουρας παρουσίασε τον εαυτό του σαν “ξένο σώμα” στη Χ. Α., επειδή προέρχεται από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας “επιδερμική” τη σχέση του με τα περισσότερα στελέχη της οργάνωσης. Μίλησε περί πολιτικής δίωξης, αρνήθηκε τη ναζιστική ιδεολογία, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία του με την “ακραία ρητορική” πολλών στελεχών, όπως της Ελένης Ζαρούλια, που είχε χαρακτηρίσει τους μετανάστες “υπανθρώπους” σε ομιλία της στην Βουλή. Για τις δικές του ομιλίες επικαλέστηκε τον “μεταφορικό λόγο, στα όρια της υπερβολής”. Σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είπε ότι “ακούγαμε για προβοκάτσια αλλά εγώ και ο Χρ. Αλεξόπουλος ψαχνόμασταν, δεν μας έδιναν αναφορά” και ότι δεν γνωρίζει αν έγιναν διαγραφές μελών, αφού “δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν μετείχα στα θεσμικά όργανα”.
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, απολογήθηκε ο πρώην βουλευτής Πειραιά της Χ. Α. και νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, για τα κακουργήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της κακουργηματικής οπλοκατοχής για εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Ο Λαγός επιτέθηκε στο πρόσωπο της Προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, σε αντίθεση με την ως τώρα γραμμή των άλλων κατηγορούμενων. Αποκάλεσε τη διαδικασία “ντροπιαστική” λέγοντας “Μας τραβολογάτε εδώ και εξήμισι χρόνια να απολογηθούμε για φωτογραφίες… Τα επιχειρήματα σας είναι έωλα… Κάθεστε τόση ώρα και με ρωτάτε για μηνύματα και τηλέφωνα… Πού αλλού θα το κάνατε αυτό; Δεν τολμάτε, γνωρίζετε εδώ και τεσσεράμισι χρόνια (τη σκευωρία), αλλά δεν έχετε το σθένος να αντιδράσετε”. Ενώ παλιότερα έλεγε ότι τα μηνύματά του με τον Πατέλη δεν αφορούσαν την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και ότι είναι σε προγενέστερο χρόνο, αποδέχτηκε ότι “το γερό πέσιμο” που “θα φάνε τα κομμούνια” αναφερόταν σε πολιτική δράση της τοπικής Περάματος, αλλά μιλούσε για… αφίσες, παραδέχτηκε ότι όταν μιλάει στις τηλεφωνικές του κλήσεις για τον Τάσο, αναφέρεται πάντα στον Πανταζή, τον οποίον χαρακτήρισε “ενεργό μέλος της οργάνωσης Περάματος”, δήλωσε ότι η τηλεφωνική του συνομιλία με τον Δεβελέκο αφορούσε την αναγνώριση του Ρουπακιά, αντίθετα με τους μέχρις σήμερα ισχυρισμούς ότι “αφορούσε άλλο πρόσωπο και γεγονός” και ότι οι κλήσεις για “καθάρισμα” του σπιτιού του Μάκη έγιναν προσπαθώντας να προφυλάξει τη Χρυσή Αυγή από την εύρεση ενοχοποιητικών στοιχείων (όπλων) στα σπίτια των στελεχών. Χαρακτήρισε ξανά “περαστικό” τον Ρουπακιά και κάλυψε τον Πατέλη και τη Νίκαια, δηλώνοντας ότι πιστεύει τις εξηγήσεις του για το τι συνέβη το βράδυ της ανθρωποκτονίας Φύσσα, σε αντίθεση με τη γραμμή της Χρυσής Αυγής περί κλεισίματος της τοπικής της Νίκαιας και παύσης των υπευθύνων της. Είπε ότι “Δεν ισχύει αυτό που είπε ο κύριος Παναγιώταρος…”. Κάλυψε τον ισχυρισμό Μιχαλολιάκου-Ζαρούλια ότι πληροφορήθηκαν τη δολοφονία Φύσσα το επόμενο μεσημέρι και επιτέθηκε στον Μίχο γιατί “γονάτισε” για να γλιτώσει από τις συνέπειες της ποινικής δίωξης. Είπε ότι “οι βουλευτές δεν δρούσαν ανεξέλεγκτα, εννοείται μιλάγαμε με τον Αρχηγό μας… το Πολιτικό Συμβούλιο αναφερόταν στον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής”. Με τον τρόπο αυτό, ο Λαγός ενέταξε όλες τις ενέργειές του στο πλαίσιο δράσης της οργάνωσης, από την οποία εξάλλου ουδέποτε διαγράφτηκε αλλά αυτοβούλως αποχώρησε λόγω “πολιτικών διαφωνιών”, όπως είπε.
Η απολογία Λαγού δημιουργεί πρόβλημα στην υπεράσπιση του Μιχαλολιάκου, που είναι αντιμέτωπη και με αντιφατικούς ισχυρισμούς από σημαίνοντα στελέχη της ηγεσίας (Λαγός, Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, κλπ) για το ζήτημα της ύπαρξης διαγραφών, και θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου