Ήδη από την αρχή της πανδημίας, οι ξεναγοί της επικράτειας δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα στην εργασία τους και χρειάστηκε να υπερπηδήσουν πολλά εμπόδια προκειμένου να εργαστούν: για αρχή, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, δηλαδή ο κύριος χώρος εργασίας των ξεναγών, παρέμειναν κλειστά για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, αλλά και για ένα μεγάλο μέρος του 2021. Παράλληλα, τα σύνορα ήταν κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινό για τις ξεναγήσεις.

Αλλά ακόμα και με το εγχώριο κοινό, η διαδικασία για να βγει κάποιος για δουλειά, αποδείχθηκε πολύ δύσκολη: δεν δόθηκε ποτέ άδεια ελεύθερης μετακίνησης στους ξεναγούς, και όταν τελικά μπόρεσαν να κυκλοφορήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο, οι ξεναγούμενοι στους οποίους θα απευθύνονταν δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα τρία άτομα (!), εφοδιασμένα με ατομικά ακουστικά.

Με τον ερχομό του 2021 και την κατά κυβερνητικό ευφημισμό “επαναφορά στην κανονικότητα”, οι ξεναγοί δεν προστατεύθηκαν από την κυβέρνηση: ουδέποτε έλαβαν δωρεάν self-test, παρόλο που έρχονταν αποδεδειγμένα σε επαφή με ανθρώπους και συνήθως άρτι αφιχθέντες από το εξωτερικό (από ασφυκτικά γεμάτα αεροπλάνα, αεροδρόμια και λεωφορεία). Όσο για το επίδομα ειδικού σκοπού, αυτό ήταν πάντοτε αποσπασματικό και ελλιπές, καθώς δεν κάλυπτε όλους τους μήνες που υποχρεωτικά οι ξεναγοί βρίσκονταν στα σπίτια τους.

Έτσι, χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις προς τους εργαζόμενους της λεγόμενης “βαριάς βιομηχανίας”, η κυβέρνηση έρχεται τώρα να ζητήσει απ’ τους ξεναγούς την πλήρη συμμόρφωσή τους με την πολιτική του «υποχρεωτικού εμβολιασμού»! Συγκεκριμένα, από τις αρχές Ιουλίου η κυβέρνηση με ΚΥΑ απαιτούσε τον πλήρη εμβολιασμό των ξεναγών προκειμένου να εργαστούν με ομάδες άνω των 20 ατόμων για τους αρχαιολογικούς χώρους και άνω των 9 ατόμων για τα μουσεία, την ίδια στιγμή που επέτρεπε στους ξεναγούμενους να συμμετέχουν σε γκρούπ και μόνο με αρνητικό τεστ!

Πριν από 2 εβδομάδες, οι κανονισμοί άλλαξαν για μία ακόμα φορά, ζητώντας από κάθε ξεναγό για την είσοδό του σε μουσείο (δηλαδή για το 90% των ξεναγήσεών του) να έχει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού / νόσησης, είτε αρνητικό τεστ των τελευταίων 48 ωρών. Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει: «Για κλειστούς χώρους παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας είτε μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει (αμιγείς χώροι) είτε, πλην αυτών, και για τα πρόσωπα που προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) (μικτοί χώροι)».

Με άλλα λόγια, αυτό που οφείλουν πλέον να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι είτε να εμβολιαστούν είτε να επιβαρύνονται με 10 ευρώ για rapid test πριν από κάθε μεροκάματο – εδώ να θυμίσουμε ότι οι ξεναγοί δεν έχουν δουλειά σε καθημερινή βάση, αλλά αμείβονται με ημερομίσθιο όταν τους καλούν να δουλέψουν τα διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία. Όλο αυτό το κλίμα της υποχρεωτικής συμμόρφωσης έρχονται να επιτείνουν και τα αυθαίρετα φαινόμενα αφαίρεσης δουλειάς τους τελευταίους μήνες από τους εργοδότες, όταν εκείνοι απαιτούν τον εμβολιασμό των ξεναγών ώστε να συνεχίσει η συνεργασία μαζί τους.

Η επιβολή του καθολικού εμβολιασμού σε άλλους κλάδους πέραν των υγειονομικών μας δίνει μια ιδέα για του πού μπορεί να φτάσει η κυβερνητική αυθαιρεσία με πρόσχημα την πανδημία. Οι απανωτές διατάξεις που στην ουσία βάλλουν το δικαίωμα στην εργασία και το εισόδημα των ξεναγών, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού: στοχοποίηση και περιθωριοποίση μέρους των εργαζομένων, αποθέωση της ατομικής ευθύνης, αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, και τελικά κανιβαλισμός. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ουσία αποποιείται των κοινωνικών και ηθικών της ευθυνών εν μέσω πανδημίας: δεν προστατεύει ούτε την υγεία ούτε τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζομένων. Είναι δουλειά μας να εντοπίσουμε τον πραγματικό εχθρό της υγείας μας και της εργασίας μας και να τον αντιμετωπίσουμε συλλογικά!