Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων, ενίσχυση των παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο, παραπλάνηση για το θέμα της δημόσιας υγείας και της πανδημίας, επέκταση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, αντιπροσφυγική πολιτική, μυστική διπλωματία στα ελληνοτουρκικά που -προ των τούρκικων πιέσεων- θέτει σε παζάρι ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα υπό την εποπτεία του ιμπεριαλιστικού παράγοντα, στρατιωτικοποίηση της αντιμετώπισης του ελληνοτουρκικού ζητήματος με μέτρα διευρυμένης στράτευσης των νέων και πρόσθετη καταχρέωση της χώρας για την αγορά εξοπλισμών από δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτά ήταν τα βασικά συστατικά της ομιλίας και της συνέντευξης που έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, με ύφος που απέπνεε αλαζονεία και αυταρχισμό αλλά και έμπλεο σε υποκρισία, αυτοεπαίνους και εξωραϊσμούς της κυβερνητικής πολιτικής.

Με το μεγάλο βύθισμα της ελληνικής οικονομίας μπροστά στην κρίση του κορονοϊού, με τη μεγάλη πτώση του ελληνικού ΑΕΠ να μην ανακόπτεται, ειδικά μετά τον υπο­τροπιασμό της πανδημίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να μετριάσει αυτήν την εικόνα και να απαλλάξει την κυβέρνησή του από τις ευθύνες για την ύφεση της οικονομίας, λέγοντας πως “δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη αλλά παγκόσμια ύφεση” και εμφανίζοντας την κυβέρνηση να έχει ένα “Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης”: τόσο “εθνικό” που τα κονδύλιά του θα είναι υπό την έγκριση της ΕΕ (ΕΣΠΑ και “Ταμείο Ανάκαμψης”) με τους όρους που αυτή θα θέσει και οι οποίοι προοιωνίζονται -υπό άλλη ονομασία- νέα μνημόνια για την Ελλάδα.

Μια πρώτη δέσμη μέτρων αυτού του “Σχεδίου Εθνικής Ανάκαμψης”, που εξάγγειλε στη ΔΕΘ ο Κυρ. Μητσοτάκης, ήταν αρκετή για να φανεί ότι η κυβερνητική πολιτική επιδιώκει την ανάκαμψη των οικονομικών της ελληνικής πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, που θα στηριχθεί πάνω στην παραπέρα κάμψη των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Πολύ στυγνά το έκφρασε αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας “εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας” με κατάργηση “παρωχημένων ρυθμίσεων του περασμένου αιώνα”.

Μ’ αυτή την κυνική νεοφιλελεύθερη διατύπωση η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρό της τα εναπομείναντα δικαιώματα που κατάχτησε το εργατικό κίνημα τον προηγούμενο αιώνα, σκοπεύοντας σύντομα να τα ξηλώσει με σχετικό νομοσχέδιο που θα φέρει για ψήφιση στη βουλή.
Στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση ανακοίνωσε με προκλητικό τρόπο, σαν “μέτρα που στηρίζουν την εργασία”, μέτρα που επιδοτούν και χρηματοδοτούν τους εργοδότες: την επέκταση “της δυνατότητας προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού, του πολιτισμού” καθώς και “την επέκταση και ενίσχυση του προγράμματος «Συνεργασία»” που επιδοτεί τους εργοδότες και κόβει τους μισθούς των εργαζομένων. Την αποδυνάμωση της οικονομικής στήριξης των άνεργων, γιατί όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης “πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση, από τη στήριξη της ανεργίας -μέσα από το γνωστό τρόπο που το κάνουμε- στην επιδότηση της εργασίας”, δηλαδή, στην επιδότηση των εργοδοτών! Την “αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος”, δηλαδή, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η οποία -όπως είπε ωμά ο Κυρ. Μητσοτάκης- θα δημιουργήσει “επενδυτικό κεφάλαιο” προς εκμετάλλευση από επιχειρηματίες.

Οι παροχές προς το κεφάλαιο δεν σταμάτησαν εδώ, αλλά περιέλαβαν και τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς στα ασφαλιστικά ταμεία, τη συνέχιση χορήγησης πάμφθηνων δανείων στους επιχειρηματίες (“πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής”), αυξημένες φοροαπαλλαγές με την άνοδο των υπεραποσβέσεων στο 200%(!) για “ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου”, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων (ΕΛΒΟ, ναυπηγεία Σκαραμαγκά κλπ).

Για τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας περίσσεψαν οι υποκριτικές κολακείες προς τα “στελέχη του Εθνικού συστήματος Υγείας” μαζί με τα ψεύδη για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπου η κυβέρνηση -παρά τις πιέσεις που δημιούργησε και δημιουργεί η επιδημία- προσπαθεί να κρατήσει την εχθρική προς το δημόσιο σύστημα υγείας νεοφιλελεύθερη ατζέντα της, αρνούμενη να του δώσει την απαιτούμενη ενίσχυση και στήριξη σε προσωπικό και μέσα. Για τη δημόσια εκπαίδευση, αφού εξύμνησε τα μέχρι τώρα μέτρα που έλαβε -υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ως πρώτο τον αντιδημοκρατικό νόμο για το άσυλο-, προανήγγειλε μια νέα αλυσίδα μέτρων στην ίδια κατεύθυνση, που θα επεκταθεί από την επιβολή -όπως το διατύπωσε ο Κυρ. Μητσοτακης- “φίλτρων στις πανελλήνιες” και ενός “νέου νόμου για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων” έως και ένα “νέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης” στις προδιαγραφές που ζητεί από καιρό ο ΣΕΒ. Όσο για το θέμα των χρεών ανακοίνωσε πως τελειώνοντας το 2020 θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το “χάσιμο κυριότητας του σπιτιού”.

★★★

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αξιοσημείωτο πως απέφυγε να μιλήσει για το προσφυγικό στην κεντρική ομιλία του στη ΔΕΘ, αν και αυτή συνέπεσε με τις μέρες των τραγικών εξελίξεων με την πυρκαγιά στη Μόρια. Υποχρεώθηκε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα στη συνέντευξή του διατυπώνοντας σε όλη την έκταση την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησής του: Από τη μια προσπάθησε, απειλητικά, να “χρεώσει” στους πρόσφυγες το συμβάν στη Μόρια, λέγοντας ότι “ η Μόρια κάηκε από κάποιους «υπερδραστήριους» πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσουν, ενδεχομένως, την Κυβέρνηση”. Ταυτόχρονα, στον ίδιο απειλητικό τόνο, πρόσθεσε πως “θα υπάρξει στη Λέσβο ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μόνιμο. Θέλω να στείλω το μήνυμα αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Και δυστυχώς και προς κάποιους ακραίους στο νησί, οι οποίοι θεώρησαν ότι μέσα από εκβιαστικές πολιτικές μπορούν να επιβάλουν τη δική τους θέληση, συνολικά στην Κυβέρνηση”.

Από την άλλη, παρουσίασε το προσφυγικό ως ζήτημα που “σχετίζεται με την εθνική μας ασφάλεια” για να τονίσει πως κυβερνητική πολιτική για τους πρόσφυγες σημαίνει “ενεργή φύλαξη των συνόρων”. Χρησιμοποιώντας ακροδεξιά ρητορική εξομοίωσε τους πρόσφυγες με εθνική απειλή, με κίνδυνο για την “εθνική κυριαρχία” της Ελλάδας, υποστηρίζοντας εμφαντικά ότι οι προσφυγικές ροές είναι μειωμένες ως “αποτέλεσμα μιας πολιτικής φύλαξης των συνόρων μας. Ναι, γιατί για την κυβέρνηση αυτή, η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται, διότι αυτή είναι έκφραση άσκησης εθνικής κυριαρχίας”!

★★★

Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι ότι στην κεντρική ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια φειδωλή αναφορά στις ελληνοτουρκικές εξελίξεις, αν και αυτές βρίσκονται σε βρασμό. Στη σύντομη, ωστόσο, αναφορά έβαλε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά με την τοποθέτηση ότι “είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία. Αν αυτή δεν συμφωνεί για το θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά μας, την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τότε το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση”. Την τοποθέτηση αυτή επανέλαβε και στις απαντήσεις του στη συνέντευξή του, όπου -ανοίγοντας λίγο περισσότερο το θέμα- αποκάλυψε ότι έχει κάνει και σχετικά βήματα μυστικής διπλωματίας και ένα είδος προφορικής(;) συμφωνίας με την Τουρκία υπό την εποπτεία του ιμπεριαλιστικού παράγοντα και ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει και σε σχετικές “διερευνητικές” συζητήσεις με την Τουρκία, στις οποίες ως γνωστόν συζητείται ευρύτερο πακέτο “διαφορών”.

Και ενώ ανοίγει έτσι το παράθυρο του παζαρέματος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανίσει τη θέση της Ελλάδας ως “ισχυρή” στην ελληνοτουρκική διένεξη, γιατί τάχα ασκεί “αποτελεσματική διπλωματία” που “χτίζει συμμαχίες”. Και ως τέτοια βάφτισε τη “συμμαχία με το Ισραήλ” και τις “νέες σχέσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία”, το ότι “έφερε την Ευρώπη με το μέρος της Ελλάδας”(!) και πέτυχε “ξεκάθαρες τοποθετήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες”!

Η παραμορφωτική παρουσίαση των πραγματικών τοποθετήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ελληνοτουρκική διαμάχη και η προβολή ως “αποτελεσματική διπλωματία” σχέσεων που, στην πραγματικότητα, διαμορφώνονται κάτω από τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις των παραπάνω ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό γεγονός, πως η κυβέρνηση ασκεί μια πολιτική για τα εθνικά θέμα εξαρτημένη από τις βουλήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, από όπου αναζητά στήριξη απέναντι στις τουρκικές απειλές με βαριά ανταλλάγματα.

Ένα τέτοιο αντάλλαγμα αποτελεί και η νέα μεγάλη αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών από τη Γαλλία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που πρόβαλε σε έκταση και με έμφαση ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Δισεκατομμύρια θα διοχετευθούν για εξοπλισμούς, εγγράφοντας ένα ακόμη μεγάλο κρατικό χρέος για την Ελλάδα που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, ενισχύοντας τη στρατιωτική διάσταση στην ελληνοτουρκική διαμάχη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προαναγγέλλει σχέδια ένταξης της νεολαίας σε αυτήν, με μέτρα όπως η υποχρεωτική στράτευση στα 18 και η αύξηση των μηνών της στρατιωτικής θητείας.

Με όλα τα παραπάνω ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ έδωσε τις συντεταγμένες της πολιτικής με τις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνησή του: νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια σε όλους τους κοινωνικούς τομείς και γραμμή πλεύσης για τα ελληνοτουρκικά σε νερά πολεμικού κινδύνου και εκχώρησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.