Φαίνεται πως η κυβέρνηση της ΝΔ πάσχει και αυτή από το γνωστό σύνδρομο του «διαρρήκτη». Γι’ αυτό και επιλέγει να φέρει για ψήφιση το νέο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο και ενώ τα σχολεία είναι κλειστά. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται να σαρώσει κυριολεκτικά τη Δημόσια Εκπαίδευση, να προωθήσει ακόμα περισσότερο τα ιδιωτικά – οικονομικά συμφέροντα μέσω της περίφημης «αυτονομίας» της σχολικής μονάδας, να χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, να επιβάλλει τη μισθολογική καθήλωσή τους και να ανοίξει το δρόμο ακόμα και για απολύσεις με όχημα την ατομική αξιολόγησης. Πρόκειται για μέτρα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιταγών των δύο μεγάλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που αποτελούσαν για χρόνια τους πιο διακαείς και ανεκπλήρωτους πόθους της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης.

Παρά τις δύσκολες, για την εποχή, συνθήκες οι δύο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ – ΔΟΕ), μια σειρά από πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία, μαζί με φορείς του γονεϊκού κινήματος έδωσαν μια πρώτη μαζική απάντηση στα νέα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης την Πέμπτη 22/07. Πολλές εκατοντάδες εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων μαζί με φοιτητές και γονείς έδωσαν το «παρών» στο αγωνιστικό προσκλητήριο των εκπαιδευτικών σωματείων, με κεντρικό σύνθημα «να μην περάσουν τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα».

Ο «Εκπαιδευτικός Όμιλος» από κοινού με την «Πορεία» κάλεσαν με τη σειρά τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Συμμετείχαν στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών σωματείων με πανό και προκήρυξη συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στον αναγκαίο αγώνα που πρέπει να ξεδιπλωθεί με μαζικούς όρους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που χτυπά τη Δημόσια Εκπαίδευση. Όπως σημειώνεται και στην κοινή ανακοίνωση του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» και της «Πορείας» Σίγουρα η μάχη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν κρίνεται εδώ. Η ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής απαιτεί την αγωνιστική ανασύνταξη των σωματείων, τη μαζική συσπείρωση των εκπαιδευτικών σ’ αυτά, τον προσανατολισμό τους σε ταξική κατεύθυνση, τη συγκρότηση ενός ισχυρού πανεκπαιδευτικού μετώπου αντίστασης και πάλης που θα βάλει φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ.