Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

    “Δείπνο” οργανώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σήμερα, Δευτέρα 21 Αυγούστου, 20 χρόνια μετά τη “Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης”, όπου είχε αποφασιστεί η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξανά σήμερα, επίδικο είναι η διεύρυνση της ΕΕ, η συνέχιση της αντιλαϊκής και φιλοπόλεμης πολιτικής της. Πέραν των υπόλοιπων υποτελών πρωθυπουργών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στη μάζωξη αυτή θα βρίσκεται το καθεστώς του Κοσόβου, ενός δηλαδή κανονικού προτεκτοράτου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Θα βρίσκεται μέχρι και η Μολδαβία, η Ρουμανία, καθώς και ο Ζελένσκι, η μαριονέτα των ΗΠΑ που πυροδότησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ίδια του τη χώρα.

Οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν ανάγκη την ενίσχυση της ΕΕ, τη διεύρυνσή της με την είσοδο χωρών των Βαλκανίων, καθώς και με το άπλωμα των ληστρικών τους επενδύσεων σε αυτές. Για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο τις δομές και τον πλούτο των λαών των Βαλκανίων. Από την άλλη, η Ουκρανία συνεχίζει να φλέγεται και ο πόλεμος κάθε μέρα οξύνεται. Η παρουσία της Μολδαβίας και της Ρουμανίας (χωρών που δεν εντάσσονται στα Δυτικά Βαλκάνια!) σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις στοχεύσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για την περαιτέρω όξυνση του πολέμου. Η ίδια τελικά η παρουσία του Ζελένσκι επιβεβαιώνει ότι σκοπός της συνάντησης δεν είναι μόνο οι μπίζνες των Ευρωπαίων στα Βαλκάνια, αλλά η στοίχιση των χωρών των Βαλκανίων και της ΕΕ, με τη γραμμή των Αμερικανοάγγλων. Για την ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια στο καθεστώς Ζελένσκι, για την ενίσχυσή του στον πόλεμο με τον ρώσικο ιμπεριαλισμό. Είναι φανερό ότι πίσω από την “πρόσκληση Μητσοτάκη” βρίσκεται η αμερικάνικη πρεσβεία και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.

     Η επίσκεψη του Ζελένσκι γίνεται σε μια κρίσιμη φάση του πολέμου. Η περίφημη ουκρανική αντεπίθεση έχει καταλήξει σε φιάσκο. Οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θέλουν να συνεχίσουν να “πολεμούν τη Ρωσία, μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό”. Αυτές τις ημέρες οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν στο καθεστώς Ζελένσκι, εκ νέου, οπλισμό αξίας 200 εκατομμυρίων, μεταξύ αυτών τα αντιαεροπορικά Patriot και τα συστήματα πυροβολικού HIMARS. Η Γερμανία θα δώσει νέα τανκς, πολυβόλα, εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια. Η Δανία και η Ολλανδία θα δώσουν αεροπλάνα F-16, οι Ουκρανοί πιλότοι των οποίων θα εκπαιδευτούν στην (παρούσα στη μάζωξη) Ρουμανία!Η συνάντηση του Ζελένσκι με τον Μητσοτάκη σημαίνει απαίτηση για νέα παράδοση όπλων, κάθε είδους στρατιωτικής βοήθειας και τελικά για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

     Η υποτελής πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την αντίστοιχη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, τα δίνει όλα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Όλη η χώρα μετατρέπεται σε μια αμερικάνικη πολεμική βάση. Παρά τις εκφρασμένες απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από τον τουρκικό επεκτατισμό, η υποτελής κυβέρνηση Μητσοτάκη απέστειλε στο παρελθόν πολεμικό οπλισμό στο καθεστώς Ζελένσκι κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ. Τώρα ετοιμάζεται να το ξανακάνει, εμπλέκοντας το λαό μας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα επικίνδυνα αμερικανονατοϊκά πολεμικά σχέδια. Ταυτόχρονα, έχει διατρανωθεί ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν νέα στρατιωτική βάση σε νησί του Αιγαίου, καθώς και αναβάθμιση αυτών που ήδη υπάρχουν.

     Όλα τα παραπάνω είναι ακόμα πιο προκλητικά, αν λάβουμε υπόψη τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν αυτό το καλοκαίρι. Το αστικό κράτος είναι απόν, όταν καίγεται, κυριολεκτικά, όλη η χώρα και μετράμε νεκρούς. Είναι απόν, όταν αφορά τη δημόσια υγεία, αλλά πανέτοιμο όταν αφορά την καταστολή του λαού και ετοιμοπόλεμο, αν αυτό ζητήσουν οι ξένοι ιμπεριαλιστές.

           Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταγγείλει την μάζωξη αυτή των ηγετών των “Δυτικών Βαλκανίων”. Να καταγγείλει την παρουσία της μαριονέττας των ΗΠΑ, Ζελένσκι. Να απαιτήσει το σταμάτημα της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο! Να παλέψει για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, για την εθνική ανεξαρτησία!