Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Απροστάτευτος ο λαός

Διάγγελμα Μητσοτάκη: «ατομική προστασία», «ατομική ευθύνη» και «λοκντάουν ανεμβολίαστων» εν όψει ενός επαπειλούμενου γενικού «λοκντάουν»
Κανένα μέτρο για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

«Αποκάλυψη τώρα» παρουσιάζει η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα, με καθημερινές τις εκατόμβες θανάτων που πλησιάζουν ήδη τους 18.000 θανάτους, με τα κρούσματα να αυξάνονται αλματωδώς, τους ασθενείς να εξαντλούν τις λιγοστές ΜΕΘ, να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, να παραμένουν στα «Επείγοντα» ή να νοσηλεύονται σε «κοντέινερ», σε κάποια νοσοκομεία να στερεύει ακόμα και αυτή η παροχή οξυγόνου. Η Ελλάδα, ανάλογα με τον πληθυσμό, σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις των θανάτων από κορoνοϊό.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται όλο και πιο απελπιστική. Οι υγειονομικοί εξακολουθούν να ζουν καθημερινά εφημερίες τρόμου, αναγκάζονται να κρατούν δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, με την ΠΟΕΔΗΝ να καταγγέλλει ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνεται αναγκαστική επιλογή περιστατικών. Τα κρούσματα αυξάνονται και στα σχολεία με τα πολυπληθή τμήματα. Πάνω από 10.000 είναι τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών την τελευταία βδομάδα και η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ότι τα πρωτόκολλα-λάστιχο λειτουργούν και όλα βαίνουν καλώς στα σχολεία!

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα να εκτυλίσσεται το σφοδρότερο κύμα από την έναρξη της πανδημίας, καθώς δύο χρόνια τώρα δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την προστασία και την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, όπως είναι οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού.

Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει προσλάβει ούτε παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς. Όχι μόνο δεν αύξησε την κρατική χρηματοδότηση, αλλά αντίθετα την μείωσε. Ούτε καν πήρε μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, σε σχολεία, σε σχολές και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η προταθείσα μάλιστα από το ΣΥΡΙΖΑ για υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, καθηγήτρια Λινού, δήλωσε ότι «θα γλιτώναμε 3.000 θανάτους, αν παίρναμε μέτρα στα ΜΜΜ».

Η πολιτική αυτή, που έχει σαν πεμπτουσία την υγεία-εμπόρευμα και την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, θεωρεί «πολυτέλεια» τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος, με τον ανεκδιήγητο Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να δηλώνει «δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ»!!!

Απεναντίας, αποποιούμενη η κυβέρνηση κάθε δική της ευθύνη και για δικαιολογήσει την αποτυχία της, αναζήτησε νέα εξιλαστήρια θύματα για τη νόσο, παρουσιάζοντάς την ως νόσο των ανεμβιολίαστων, κατά τον ίδιο τρόπο που προηγούμενα ήταν νόσος των γέρων, έπειτα των νέων και πρόσφατα των παιδιών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με ένα διάγγελμα – μείγμα αμηχανίας, αλαζονείας και διασποράς τρόμου, κήρυξε «λοκντάουν» των ανεμβολίαστων, ανάγοντας τα πάντα στην «ατομική ευθύνη» και την «ατομική προστασία» και δεν ανήγγειλε κανένα μέτρο στήριξης ή ενίσχυσης του ΕΣΥ. Έκλεισε το μήνυμά του με την επωδό «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε», κηρύσσοντας τον αδιέξοδο διαχωρισμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων, την διάσπαση του κοινωνικού σώματος, οδηγώντας το σε έναν νέο κοινωνικό αυτοματισμό-κανιβαλισμό.

Για να αρχίσουν στη συνέχεια, δημοσιολόγοι, γιατροί, τηλεπερσόνες, νυν και πρώην υπουργοί, ακόμη και συνταγματολόγοι (Αλιβιζάτος), να παρελαύνουν καθημερινά στα ΜΜΕ και να ζητούν καθολικό αποκλεισμό και τιμωρία των ανεμβολίαστων, με τον πρόεδρο του ΠΙΣ Εξαδάκτυλο, σε έναν άθλιο ρόλο, να φτάνει στο σημείο να ζητάει οι ανεμβολίαστοι ασθενείς να πληρώνουν νοσήλια.

Το αφήγημα της κυβέρνησης και όλων αυτών ότι η πανδημία αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους καταρρίπτεται αφού το 40% του συνόλου των κρουσμάτων αφορά εμβολιασμένους. Εκεί που μας έλεγαν ότι το εμβόλιο θα σημάνει το τέλος της πανδημίας, φαίνεται ότι η προστασία από το εμβόλιο δεν ισχύει εσαεί, ενώ μένουν αναπάντητα τα αυθόρμητα ερωτήματα των πολιτών, γιατί την περίοδο αυτή με τους τόσους εμβολιασμούς, να έχουμε πολλαπλάσια κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους, από την ίδια περίοδο πέρυσι, χωρίς τους εμβολιασμούς.

Την ίδια στιγμή όλοι αυτοί υπερασπίζονται την άποψη ότι οι αστυνομικοί που θα ελέγχουν την τήρηση των μέτρων μπορούν να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, όπως και οι στρατιωτικοί και οι ιερείς. Άλλωστε πάλι κατά τον Σκέρτσο «οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τον ιό, είναι γνωστό».
Στο διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης, τις 17.000 «απώλειες» λόγω της πανδημίας, τις οποίες χαρακτήρισε «αχρείαστες», τις χρέωσε κι αυτές στους ανεμβολίαστους και όχι στα εκατοντάδες ράντζα, στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ. Για τα Μέσα Μεταφοράς που, μετά από δυο χρόνια, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι πηγή διασποράς, αντί να εξαγγείλει πολλαπλασιασμό των δρομολογίων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανακοίνωσε κυλιόμενο ωράριο για το Δημόσιο!

Πέρα από τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση έδειξε την πυγμή της σε λίγους ιδιώτες γιατρούς, με την «επιστράτευσή» τους, στερώντας από τους πολίτες, πνευμονολόγους και παθολόγους, στην πλειοψηφία τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, που υποκαθιστούν την ανύπαρκτη ΠΦΥ. Πού να τολμήσει να μιλήσει για επίταξη του ιδιωτικού τομέα που θησαυρίζει, «επενδύοντας» στα τεράστια κενά, στα παζάρια με το Δημόσιο και στα γενναιόδωρα «συμβόλαια» με τους κλινικάρχες για να διαθέσουν πανάκριβα μερικές κλίνες, την ίδια στιγμή που λόγω της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου», πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους από τις υπόλοιπες επεμβάσεις, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε αυτούς.

Αντί για μέτρα ώστε να μη διαδίδεται ο ιός στους χώρους δουλειάς, η κυβέρνηση εξετάζει τη διπλή μάσκα στα φρακαρισμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ανοιχτά παράθυρα στις σχολικές αίθουσες (!!!), προχωράει σε συγχωνεύσεις κλινικών, σε προσλήψεις προσωπικού 3μηνων συμβάσεων για να καλύψει τα κενά αυτών που οδήγησε σε αναστολή.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτη «εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους», έρχεται να αποκαλύψει και μια άλλη πλευρά: αυτή της προσπάθειας της κυβέρνησης, με την τρομοκρατία των αριθμών, να εμπεδώσει ένα κλίμα φόβου και υποταγής.

Η πολιτική αυτή που επενδύει στο διχασμό, στον αυταρχισμό και στο φόβο, δήθεν ως μέσο αποτροπής ενός νέου λοκντάουν, είναι εκείνη που στρώνει το δρόμο για το επόμενο λοκντάουν, με χειρότερους όρους και ακόμη περισσότερο αυταρχισμό. Το πιθανό επόμενο βήμα της κυβέρνησης, είναι -παρά τον επαναλαμβανόμενο αφορισμό του- ένα γενικό λοκντάουν, που θα το επιβάλει στο όνομα της μη πειθάρχησης των ανεμβολίαστων.

Και είναι να γελάει κανείς με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για «αβλεψίες» ή για «άστοχους χειρισμούς», που τάχα μπορούν να διορθωθούν μέσα από «επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής», όπως καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση να κάνει, βάζοντας ουσιαστικά «πλάτη στα δύσκολα».
Απέναντι σε αυτή την πολιτική ο μόνος δρόμος που απομένει, είναι ο μαζικός λαϊκός αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία, με ενισχυμένες δομές ΠΦΥ, με προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, με νέες ΜΕΘ, με άνοιγμα νοσοκομείων, με επαναλαμβανόμενα, επιδημιολογικά στοχευμένα, δωρεάν τεστ παντού και σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με ουσιαστική ενίσχυση του εθελοντικού εμβολιασμού, με την άμεση επαναφορά στην εργασία τους όλων όσων τέθηκαν σε καθεστώς «διαθεσιμότητας», με μικρότερα τμήματα μαθητών στα σχολεία, με πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ, με την άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υποστηριχτούν οι κινητοποιήσεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών και άλλων κλάδων εργαζομένων που διεκδικούν όλα αυτά τα αυτονόητα και βάζουν σαν στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.