Βασικό καθήκον η ενίσχυση των πολιτικών και οργανωτικών δεσμών της Πορείας με νέους αγωνιστές

  1. Για την οργάνωση της νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε περίοδο δοκιμασίας των δυνατοτήτων της. Από τον Απρίλιο, την περίοδο των φοιτητικών εκλογών, μπήκαμε σε μια φάση υψηλότερων οργανωτικών και πολιτικών απαιτήσεων. Η μάχη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών και αμέσως μετά των εθνικών εκλογών του Ιουλίου, αποτέλεσαν ένα τρίμηνο διάστημα μέσα στο οποίο η οργάνωση της Πορείας έπρεπε να φέρει σε πέρας, σε μικρό χρονικό διάστημα πολλά και σύνθετα καθήκοντα.
    Μέσα στο διάστημα αυτό, το δυναμικό της οργάνωσης κινήθηκε δραστήρια και σήκωσε σημαντικό βάρος στην προεκλογική εξόρμηση του Μ-Λ ΚΚΕ, με εξορμήσεις σε δεκάδες πόλεις και χωριά, με τη διακίνηση προεκλογικού υλικού, με τα προεκλογικά περίπτερα, με μια μεγάλη και επιτυχημένη οικονομική εξόρμηση, αλλά και με τo ιδιαίτερο βάρος της πολιτικής εκπροσώπησης του Μ-Λ ΚΚΕ στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Σε μια πολιτική παρέμβαση πρωτοφανή για τα μέτρα της οργάνωσης μας, όπου μπόρεσε το Μ-Λ ΚΚΕ παρά τη φίμωση, με τα ελάχιστα ψίχουλα χρόνου που του δόθηκαν, να επικοινωνήσει με χιλιάδες ανθρώπους και μέσα από τις δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και με τη ζωντανή του παρουσία να συνομιλήσει και να συνδεθεί με πολλές εκατοντάδες εργαζομένων αγωνιστών του αριστερού κινήματος.
    Αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, από το νεολαιίστικο δυναμικό της οργάνωσης, χωρίς καμία ανάπαυλα, προετοιμάστηκε , οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε το 7ο κάμπινγκ της Πορείας, με τη συμμετοχή πολλών συντρόφων και φίλων, με ένα γεμάτο πρόγραμμα, παρά τον περιορισμένο χρόνο και την κόπωση, με καλή οργάνωση, σε ένα κατά γενική ομολογία επιτυχημένο κάμπινγκ της οργάνωσής μας.
    Αξιοσημείωτη σε όλα τα παραπάνω είναι η σημαντική ενίσχυση συναγωνιστών και φίλων που στήριξαν σε όλα τα επίπεδα και με πολλούς τρόπους τις προσπάθειες και τους στόχους της οργάνωσής μας. Χωρίς τη στήριξη και την αξιοποίηση των φίλων δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τα θετικά πολιτικά και οργανωτικά αποτελέσματα όλης της προηγούμενης περιόδου.
  2. Βρισκόμαστε σε μια νέα πολιτική περίοδο μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Η ΝΔ, με φουσκωμένα τα πανιά από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαγνισμένο το μνημονιακό της πρόσωπο από τα μνημόνια της δήθεν αριστερής διακυβέρνησης, αξιοποιώντας το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, το άπλωμα της απογοήτευσης και της μοιρολατρίας από τη διά­ψευση των προσδοκιών που ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε, τώρα βρίσκεται στην κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη συνέχιση και κλιμάκωση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
    Συναγωνίζεται ο Μητσοτάκης τον προκάτοχό του στη στάση της ξενοδουλείας, στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως τώρα με τη βάση της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και ό,τι ζητηθεί από τους Αμερικάνους επικυρίαρχους.
    Ως ο ακραιφνής εκπρόσωπος της συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής της πιο πιστής και απαρέγκλιτης τήρησης των μνημονιακών δεσμεύσεων και πολιτικών, ενισχύει την κυβερνητική πολιτική με ακόμη πιο αντιδραστικά, αντιλαϊκά χαρακτηριστικά. Όπως αυτά που περιέχονται στο νέο αντεργατικό απεργοκτόνο νομοσχέδιο, όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως το κυνήγι και η εγκληματική πολιτική κατά των μεταναστών, όπως το δόγμα της μηδενικής ανοχής στα Εξάρχεια.
    Συνεχίζοντας την πολιτική του ξεπουλήματος, στο όνομα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, βγάζει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία, βορά στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, καταργεί μέτρα προστασίας με κοινωνικό πρόσημο, καταπατώντας το περιβάλλον, τα αρχαιολογικά ευρήματα, την πολιτιστική κληρονομιά, τις τοπικές κοινωνίες, τις κοινωνικές ανάγκες.
  3. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει δίπλα της τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και προπαγάνδας, που προκλητικά εξωραΐζουν την εικόνα της και εμφανίζουν μια κυβέρνηση που τάχα δίνει στο λαό και δήθεν υλοποιεί με μέθοδο κάποιο αναπτυξιακό πρό­γραμμα.
    Δίπλα και όχι απέναντι έχει η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, που ο αντιπολιτευτικός του λόγος κινείται στην κατεύθυνση πως «η ΝΔ τρώει από τα έτοιμα», ξιφουλκώντας με τη ΝΔ όχι για την πολιτική της άλλα για τις υποτιθέμενες παροχές που δήθεν δίνει στο λαό, που δήθεν προέρχονται από την πολιτική του την οποία δήθεν δεν κατάφερε να επικοινωνήσει προεκλογικά με το λαό.
    Όσο δήθεν αριστερή ήταν η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο είναι τώρα και η αντιπολίτευση του.
    Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δίπλα και όχι απέναντι τις κορυφές του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, που με τις διασπαστικές τους μεθοδεύσεις και τις άθλιες πρακτικές τους υπονομεύουν το κίνημα των εργαζομένων, όπως τώρα με την προκήρυξη χωριστών απεργιών σπρώχνοντάς το σε μεγα­λύτερη αποδυνάμωση.
    Για την αρνητική κατάσταση που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα, σημαντικές είναι και οι ευθύνες των υποτιθέμενων ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος του ΠΑΜΕ και των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αναπαράγουν φαινόμενα διαλυτισμού και εκφυλισμού της διάσπασης των γραμμών του, της διαίρεσης και της περαιτέρω αποδυνάμωσής του.
    Αντίστοιχα αυτές οι δυνάμεις ΜΑΣ και ΕΑΑΚ στο φοιτητικό κίνημα, που απέναντί του έχει την κατάργηση του ασύλου και το ν+ 2, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής και πολιτικής ελευθερίας, υπονομεύουν την ενότητα και τη δύναμη των φοιτητικών συλλόγων και διασπούν το αγωνιστικό μέτωπο μέσα από τα χωριστά πλαίσια, τις χωριστές συγκεντρώσεις, τις παραταξιακές πρωτοβουλίες.
  4. Όσο και να προπαγανδίζουν τα κυβερνητικά και τα κυρίαρχα μέσα την επιστροφή στην «κανονικότητα», όσο κι αν συγκαλύπτουν και ωραιοποιούν την πολιτική της κυβέρνησης, αυτή κάθε μέρα έρχεται σε σύγκρουση με τα ζωτικά συμφέροντα του λαού και ξανά μέρα με τη μέρα διαπιστώνεται το πραγματικό πρό­σωπο της κυβέρνησης της δεξιάς, που αναπόφευκτα γεννά αντιδράσεις και θα γεννήσει μεγαλύτερες.
    Η οργάνωση της Πορείας πρέπει το επόμενο διάστημα να προβάλει τα αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα, για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας που εκχωρεί εθελόδουλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαιωνίζοντας τις συνθήκες υποτέλειας και εξάρτησης της χώρας μας.
    Η Πορεία το επόμενο διάστημα πρέπει να δώσει τις δυνάμεις της για την αποτροπή των αντιλαϊκών μέτρων που πέρασαν και αυτών που έρχονται.
    Να στηρίξει την πάλη της νεολαίας στον αγώνα για δουλειά και για την αποτροπή των αντεργατικών μέτρων, για την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας, των σωματείων και των συλλογικών συμβάσεων, για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα ασφάλειας απέναντι στα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα. Να μη γίνει η νεολαία καύσιμη ύλη στην ψευδεπίγραφη «ανάπτυξη» και την καπιταλιστική κερδοφορία.
    Η Φοιτητική Πορεία και η Μαθητική Πορεία μέσα στα σχολεία και τις σχολές πρέπει να βρεθεί απέναντι στην πολιτική που υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια και σχολεία και ανοίγει διάπλατα τους δρόμους στην ιδιωτική εκπαίδευση.
    Στην πολιτική που σπρώχνει τους νέους στη μετανάστευση, που μετατρέπει τα πτυχία σε κουρελόχαρτα και τους αποφοίτους σε επαίτες στην αγορά.
    Απέναντι στο κλίμα πειθάρχησης και σιγής που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, απέναντι στην προσπάθεια επιβολής του ν+2, απέναντι στην κατάργηση του ασύλου, στο χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η κατάργηση του ασύλου στοχεύει στην ενίσχυση ενός συντηρητικού κλίματος, ενάντια στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, των προοδευτικών και φυσικά των αριστερών.
    Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο που στη χώρα μας καταργείται το άσυλο, στην ευρωβουλή ψηφίζεται το πιο χυδαίο αντικομουνιστικό ψήφισμα της πιο χυδαίας παραχάραξης της ιστορίας. Είναι σφαίρες από το ίδιο όπλο που κατευθύνονται στο σώμα των πολιτικών ελευθεριών, στοχεύουν στην αριστερά και στο κομμουνιστικό κίνημα.
  5. Η οργάνωση της Πορείας διαπιστώνει ότι έχει γύρω της ένα αριθμητικά και ποιοτικά σημαντικό και αξιόλογο περίγυρο νέων εργαζομένων και νέων φοιτητών και μαθητών. Από την πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα των προηγούμενων χρόνων, από την πολιτική μάχη των φετινών εκλογών, από το φετινό και τα προηγούμενα κάμπιγκ, από τη ζωντανή και πλούσια δραστηριότητα των εκατοντάδων εκδηλώσεων των πολιτιστικών χώρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα διαμορφώνεται ο κοινωνικός και πολιτικός περίγυρος της οργάνωσης και πρώτο μέλημα όλων των μελών της Πορείας, πρέπει να αποτελέσει η καταγραφή του και η στενότερη πολιτική και οργανωτική καλλιέργεια αγωνιστικών δεσμών. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για το επόμενο διάστημα, πρέπει να μπει το ξεπέρασμα δυσκολιών στο ζήτημα της οργανωτικής ανάπτυξης, η λήψη οργανωτικών μέτρων και πρωτοβουλιών, που θα βοηθήσουν στην υπερνίκηση των αδυναμιών μας.
    Σε αυτόν το στόχο μπορεί να βοηθήσει και η προετοιμασία της ετήσιας σύσκεψης της Πορείας και η προσπάθεια για την προσέλκυση νέων συναγωνιστών και φίλων.
    Η σύσκεψη προγραμματίζεται για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου.
    Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν η εφημερίδα της Μαθητικής και της Φοιτητικής πορείας, όπως επίσης και το επόμενο τεύχος του περιοδικού.

29 Σεπτέμβρη 2019
Το Κ.Σ. της Πορείας