Από την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα «κόκκινα» δά­νεια που αφορούν τις υποθέσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του νόμου 3869/2010 που είναι γνωστός ως νόμος Κατσέλη.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα λοιπόν, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν απευθείας πρόσβαση μέσω του taxis στα στοιχεία των φορολογουμένων που έχουν βρεθεί σε καθεστώς προστασίας για την πρώτη -και πολλές φορές μοναδική- κατοικία τους, με σκοπό να εξετάζεται άμεσα από τις τράπεζες η τυχόν μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης έστω και οριακά, ώστε να επανεξετάζεται η παραμονή τους σε καθεστώς προστασίας ή η αποβολή τους από αυτήν.

Αυτό είναι σίγουρο πως θα επιταχύνει τις διαδικασίες πλειστηριασμών και εξώσεων τελικά από τα σπίτια των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Φυσικά υπάρχει και ένα μεγάλο ζήτημα που περνάει τελικά στα «ψιλά γράμματα» και δεν είναι άλλο από τη λεγόμενη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Παρατηρούμε πως, ενώ οι λεόντειοι νόμοι που αφορούν τη μη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, γνωστό­τε­ροι σαν GDPR, αρχίζουν να ε­φαρ­μόζονται με σκληρά και κοστοβόρα μέτρα σε βάρος όσων τους παραβιάζουν, και ενώ ισχύει για το υπουργείο των Οικονομικών το υπο­τιθέμενο φορολογικό απόρρητο, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και τη λεγόμενη κατοχύρωσή τους, όλο το νομικό οπλοστάσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων πάει …περίπατο.

Και εκτός από την πρόσβαση στα εισοδηματικά στοιχεία της κάθε χρονιάς, η ηλεκτρονική διασταύρωση θα επεκτείνεται και στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία των πολιτών που έχουν προσφύγει στη δικαστική προστασία του νόμου Κατσέλη.

Ήδη υπολογίζουν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) πως δάνεια συνολικού ύψους 12,9 δις ευρώ θα περάσουν από τον ηλεκτρονικό ε­πανέλεγχο, από τον οποίο τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πως πάνω από το 25% των δανειοληπτών θα κινδυνέψουν να απολέσουν την προστασία που τους παρείχε μέχρι τα τώρα ο νόμος Κατσέλη.

Πρόκειται για παράλληλη πλατφόρμα που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το μεταβατικό στάδιο από 1/7/19 έως 31/12/19, και που υλοποιεί τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής διασταύρωσης, που εκτείνεται μάλιστα σε βάθος 5ετίας και που αφορά όχι μόνο στα φορολογικά στοιχεία αλλά και στην άρση του τραπεζικού απόρρητου, πριν την υποβολή της αίτησης για προστασία. Κάπως έτσι θεωρούν πως θα «προστατευθούν» οι τράπεζες και τα κερδοσκοπικά funds από πραγματικούς ή θεωρούμενους επιτήδειους κακοπληρωτές.

Και αυτό, το ανελέητο κυνηγητό των μη εχόντων συνοδεύεται από την ψήφιση νομικής προστασίας σε τραπεζικά στελέχη, που υιοθέτησε το κοινοβούλιο μόλις προχτές.