Αποτέλεσε προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ, νομοθετήθηκε πριν από δύο χρόνια (Οκτώβριος 2021), έγινε απόπειρα να εφαρμοστεί πριν από σχεδόν ένα χρόνο (Μάρτιος 2022), τώρα πλέον, με κάποιες αναπροσαρμογές, παραδίδεται στους πολίτες επίσημα: είναι το πρόγραμμα «νταντάδες στο σπίτι». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει την παροχή ενίσχυσης σε γονείς – ιδιαίτερα σε μητέρες – για την κατ’ οίκον φύλαξη βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Αφορά στη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει το «Μητρώο Επιμελητών», όπου θα εγγράφονται όσες και όσοι θέλουν να αναλάβουν τον ρόλο των «νταντάδων», και τους δικαιούχους γονείς, που θα κληθούν να επιλέξουν την «επιμελήτρια» ή τον «επιμελητή» και θα συνάψουν μαζί του ιδιωτικό συμφωνητικό – εκεί θα ορίζονται ο τόπος της φύλαξης των βρεφών, το ακριβές ωράριο και η αμοιβή, οι επιμέρους όροι της συνεργασίας τους.

«Η στήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων χρειάζεται συγκεκριμένες δράσεις και όχι καλές προθέσεις. Η αύξηση του ποσού που θα δίνεται στους δικαιούχους του προγράμματος “Νταντάδες της γειτονιάς” είναι ένα ακόμη μέτρο στήριξής τους», σημείωνε το πρόσφατο δελτίο τύπου της κυβέρνησης, μετά τον διπλασιασμό της αξίας του μηνιαίου voucher για τους δικαιούχους γονείς, για να συνεχίσει λέγοντας ότι η δράση «στοχεύει στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση μέσω της εναρμόνισης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων γονέων ή των γονέων σε αναζήτηση εργασίας και την υποστήριξη της πρόσβασης και της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Στόχος, λοιπόν, της συγκεκριμένης δράσης είναι να βάλει άμεσα τις νέες μητέρες (από τον 2ο κιόλας μήνα μετά τη γέννα) στην αγορά εργασίας και να τις θέσει στη διάθεση των εργοδοτών. Αντίθετα προς κάθε υπόδειξη διεθνών φορέων για την υγιή ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων (οφέλη θηλασμού, άγχος αποχωρισμού βρεφών από τη μητέρα, συγκοίμηση κτλ.), η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπεραμύνεται του δικαιώματος των γυναικών να είναι ίσες με τους άνδρες και να μην χάνουν ούτε μια μέρα δουλειάς!

Παράλληλα, το πρόγραμμα παρουσιάζεται να δημιουργεί «θέσεις εργασίας» για πολλούς παιδαγωγούς (άνεργους, ήδη εργαζόμενους, αλλά και συνταξιούχους!), που μπορούν πλέον να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το σπίτι και να πληρώνονται με voucher, εργόσημο και συμπλήρωμα από το οικογενειακό εισόδημα… «Ρυθμίζετε το ωράριο εργασίας σας και τον αριθμό των βρεφών στα οποία μπορείτε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας κατά τρόπο που σας εξυπηρετεί», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εργασίας, καθώς οι επιμελητές θα μπορούν να αναλάβουν τη φύλαξη μέχρι και τριών παιδιών, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πόσους μήνες θα καλύπτουν αυτά τα voucher.

Επιπλέον, δεν παύει να αναφέρεται σε κατ’ οίκον φύλαξη και φροντίδα βρεφών, ένα αναχρονιστικό και αντιπαιδαγωγικό σύστημα που αποτελεί τροχοπέδη για την κοινωνικοποίηση των νηπίων, τα περιορίζει σε ένα περιβάλλον μη πιστοποιημένο ως προς την ασφάλειά τους (όταν η φύλαξη γίνεται στην κατοικία του επιμελητή), και συγχρόνως επιχειρεί να υποκαταστήσει τους πιστοποιημένους δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς.

Η συγκεκριμένη «σύγχρονη και καινοτόμος» κοινωνική δράση, πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις (και σχετικές επιδοτήσεις) της ΕΕ, όχι μόνο δεν επιφέρει λύση, αλλά διαιωνίζει το καίριο ζήτημα που απασχολεί τους γονείς εδώ και χρόνια: τη φροντίδα όλων των παιδιών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 180.000 παιδιά έως 2,5 ετών και μόλις 25.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς – καλύπτουν δηλαδή μόνο το 14% των βρεφών πανελλαδικά! Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση, που πρώτη δημιούργησε το Υπουργείο Συνοχής και Οικογένειας, υπονοώντας ότι υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα για το δημογραφικό ζήτημα, δείχνει για άλλη μια φορά την άρνησή της να ενισχύσει τους παιδικούς σταθμούς και να στηρίξει ουσιαστικά τις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Και φυσικά, την άρνησή της να υποστηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, με τον ανάλογο σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες των νέων μητέρων…