Ενώ οδεύουμε προς την ολοκληρωτική χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, που θα σημάνει μοιραία την άρση και των τελευταίων μέτρων στήριξης ή τις όποιες αναστολές συμβάσεων, σε πολλούς κλάδους σημειώνεται έξαρση των απολύσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μαζικές απολύσεις από την Energean oil & gas στα Πετρέλαια Καβάλας, με τον συνολικό αριθμό των απολυμένων όλο αυτό το διάστημα να φτάνει τους 120. Συγχρόνως, στη ΛΑΡΚΟ προωθειται με κυβερνητικο σχέδιο η απόλυση όλων των εργαζομένων, που ξεπερνούν τους 1000! Μεταξύ των απολυμένων βρίσκεται το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων.

Σε μπαράζ απολύσεων έχει προχωρήσει και ο όμιλος ΕΛΤΑ-ΕΛΤΑ Courier: στις αρχές του 2020 απέλυσε 1.000 ενοικιαζόμενους εργαζομένους, το 2021 συνέχισε με άλλες 2.000 απολύσεις μόνιμου προσωπικού (καταγεγραμμένες ως εθελούσιες αποχωρήσεις), ενώ φέτος έχει ήδη απολύσει 250 ενοικιαζόμενους, εν μέσω διεκδικήσεων για συμβάσεις αορίστου χρόνου και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ανάμεσα στους απολυμένους ήταν ο Πρόεδρος και ο Ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυμεταφορέων Ταχυδρομείων σε Εργολάβους των ΕΛΤΑ (ΣΕΤΣΣΕ).

Σε απόλυση τεσσάρων εργαζομένων προχώρησε πρόσφατα και η Vodafone, όπως κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων στη Vodafone, 360 Connect και λοιπές θυγατρικές, όσο εκείνοι διεκδικούσαν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μάλιστα δύο εξ αυτών είναι μέλη του σωματείου.

Πέρα από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, που διεκδικούν και αγωνίζονται, μέσω των μαζικών απολύσεων, είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια συστηματικών πιέσεων και στοχοποίησης των συνδικαλιστών, και τελικά η προσπάθεια να διαλυθεί κάθε μηχανισμός οργάνωσης και διεκδίκησης των εργαζομένων, με αρωγό την κυβέρνηση. Άλλωστε ο Νόμος Χατζηδάκη έχει ανοίξει οριστικά τον δρόμο για τη διευκόλυνση της απόλυσης των συνδικαλιστών και των ενεργών μελών των Συνδικάτων.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δηλαδή μια ιλιγγιώδης αύξηση των απολύσεων και αποχωρήσεων από την αρχή του έτους, που φτάνει στο 82,45% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή αποτυπώνει μείωση στην ανεργία, καταγράφοντας μόλις 587.152 ανέργους! Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ έχει εγγεγραμμένους στα μητρώα του 1.101.441 ανέργους, σχεδόν τους διπλάσιους απ’ όσους καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης και την κυρίαρχη προπαγάνδα αποσιώπησης των εργασιακών προβλημάτων, κουκουλώματος των αυθαίρετων μαζικών απολύσεων, αλλά και των διογκωμένων ποσοστών ανεργίας.

Ενώ η κρίση εντείνεται και η ακρίβεια συνθλίβει τα νοικοκυριά και το λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση επιχειρεί σιγά σιγά να «εξαφανίσει» τους απολυμένους και τους ανέργους, καθώς δεν τους «πιάνουν» πλέον τα ραντάρ της ΕΛΣΤΑΤ… Άλλωστε, αυτό επιδιώκει να κάνει και με την αναδιάρθωση του ΟΑΕΔ, που πλέον θα ονομάζεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και στόχο θα έχει να επιδοτεί εργοδότες και να τιμωρεί τους ανέργους με διαγραφή από το μητρώο όταν εκείνοι αρνηθούν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης ή αρνηθούν τρεις φορές θέση εργασίας που ο Οργανισμός κρίνει κατάλληλη. Συνεπώς, οι άνεργοι θα υπάρχουν, αλλά δεν θα καταγράφονται…

Μέσα σε ένα κλίμα εκφοβισμού στους χώρους εργασίας και παραπληροφόρησης στην κοινωνία, ο μόνος δρόμος είναι η αλληλεγγύη και η πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα όλων, εργαζομένων και ανέργων!