Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ, στις 19 Ιανουαρίου, με την ανακοίνωσή του «Πολιτική πρακτική που δεν βοηθά στη μαζικότητα των διαδηλώσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό» έθεσε το ζήτημα πως αποσπασματικές ή διαιρετικές διαδηλώσεις δεν συμβάλλουν στο να εκφραστεί με τον πιο μαζικό τρόπο η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Και, αναφερόμενο στο σιωπητήριο, για εύλογους λόγους, του ΚΚΕ και στις ευθύνες οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, απεύθυνε δημόσια κάλεσμα να τεθεί τέλος σε αυτήν την πρακτική.

Η ανακοίνωση, μάλλον, ενόχλησε το ΚΚΕ(μ-λ). Γι’ αυτό της αφιέρωσε ένα επικριτικό σχόλιο στο ιστολόγιο «Αντίσταση στις γειτονιές», με τον τίτλο «Η επίκληση ενωτικών κινητοποιήσεων δεν μπορεί να συγκαλύψει προβληματικές λογικές και στάσεις». Στο σχόλιο αυτό μέμφεται το Μ-Λ ΚΚΕ για την «απουσία» του από τις συσκέψεις που κάλεσαν το ΚΚΕ(μ-λ) και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το κατηγορεί για ακολουθητισμό απέναντι στο ΣΕΚ ή το ΠΑΜΕ, και τέλος περνάει σε ανοιχτή ειρωνεία λέγοντας «μήπως περιμένουμε τους μαζικούς φορείς» να δράσουν…

Το σχόλιο, ουσιαστικά, παρακάμπτει το πρόβλημα που έθεσε με την ανακοίνωσή του το Μ-Λ ΚΚΕ και, στην πραγματικότητα, δικαιολογεί μια θέση διαιώνισής του.

Οι συσκέψεις «συντονισμού» για τις οποίες μιλά το ΚΚΕ(μ-λ) είναι συσκέψεις – παράγωγα, από τη μια, της αντίληψης του ΚΚΕ(μ-λ) για τις πολιτικές συνεργασίες και τη λεγόμενη «κοινή δράση» με την οποία διαφωνεί το Μ-Λ ΚΚΕ. Από την άλλη, εκφράζουν ένα μικροκομματικό ανταγωνισμό που διακατέχει μια σειρά εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων (ένα μέρος του συνδέεται και με τις αντιθέσεις ΝΑΡ-ΣΕΚ μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ), όπου παρατηρείται ένας διαγκωνισμός για το ποια οργάνωση θα περάσει τη δική της πρόταση «συντονισμού». Γι’ αυτό σ’ αυτές τις συσκέψεις κάποιες οργανώσεις συμμετέχουν και κάποιες απέχουν. Εμπεριέχουν από τη βάση τους διαιρετικό σπέρμα που μεταφράζεται, τελικά, σε ξεχωριστές διαδηλώσεις.

Το ΚΚΕ(μ-λ) γνωρίζει πολύ καλά όλο αυτό το κλίμα του μικροανταγωνισμού και τις συνέπειές του, από τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ αυτών των οργανώσεων. Ξαναθυμίζουμε πρόσφατο κάλεσμα για διαδήλωση που δεν μπόρεσε καν να πραγματοποιηθεί λόγω… μη επαρκούς προσέλευσης των «συντονισθέντων»…

Το Μ-Λ ΚΚΕ καθόρισε και καθορίζει τη στάση του στο ζήτημα της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό με γνώμονα την εξασφάλιση προϋποθέσεων μαζικοποίησης των κινητοποιήσεων και λαμβάνοντας υπόψη και τα καλέσματα των Παλαιστινίων που ζουν στην Ελλάδα. Έτσι θα εξακολουθήσει να κινείται και να θέτει το ζήτημα για μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Τα περί «ακολουθητισμού» είναι σκέτες διαβολές. Άλλωστε δεν πάει πολύ καιρός που στα κυριακάτικα συλλαλητήρια για την Παλαιστίνη που ήταν και το ΠΑΜΕ συμμετείχε και το ΚΚΕ(μ-λ). Όσο για την απαξιωτική αντίληψή του για τους μαζικούς φορείς και για το πώς διαστρεβλώνει τη θέση του Μ-Λ ΚΚΕ γι’ αυτούς είναι κάτι γνωστό, λαθεμένο και απαντημένο. Δεν χρειάζεται να επανέλθουμε.