Οι μάσκες έπεσαν. Φάνηκε η γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής και στο θέμα της Υγείας, μετά τις αλλοπρόσαλλες ανακοινώσεις του προγράμματος εμβολιασμών. Ο στόχος τού 70% έχει παραμείνει στο 30-35%, εξαιτίας της εκτεταμένης επιφυλακτικότητας ιδίως των νέων που δεν πείθονται για την ασφάλεια των εμβολίων, ιδίως για τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπου δεν υπάρχουν στοιχεία αναφοράς.

Αλλά προκειμένου να μην χαθεί τελείως η σχεδόν χαμένη, για δεύτερη χρονιά, τουριστική περίοδος, η κυβέρνηση -αδιαφορώντας για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και την παράθεση πειστικών επιστημονικών εξηγήσεων- επινόησε την εξαγορά τών μέχρι χθες «ανεύθυνων» νέων των 18-25 χρονών με τις γνωστές χάντρες και τα καθρεφτάκια, προσφέροντας μία «κάρτα»-ελεημοσύνη των 150 € για όσους εμβολιασθούν, μετά βεβαίως και τις εισηγήσεις των μεγαλοπαραγόντων του τουρισμού. Πρόκειται για μία ακόμα εξαγορά συνειδήσεων στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, θυσία στο βωμό του κέρδους, ώστε να αποκτηθεί η περιβόητη «ανοσία της αγέλης» και να αξιοποιηθεί τουριστικά στο εξωτερικό. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο Μητσοτάκης «αυτή η πρωτοβουλία προσφέρει πρόσθετους πόρους σε κλάδους που επίσης χρειάζονται στήριξη, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός και οι μεταφορές». Με λίγα λόγια πρόκειται για μία έμμεση επιδότηση στους μεγαλοξενοδόχους, τους tour operators, τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κλπ. Μία επιδότηση της τάξεως των 140 εκατ. € (περίπου 940.000 νέοι Χ 150 €) προκειμένου να ανακτηθεί μέρος των περίπου 55 δισ. € του τουρισμού που κινδυνεύουν να χαθούν για άλλη μία φορά. Η μαεστρία κυβέρνησης και μεγαλοπαραγόντων είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη! Βλέποντας τις ακυρώσεις του Ιούλη, δεν ρισκάρουν να δώσουν την «κάρτα» άμεσα, ώστε αυτή να πέσει στα «αφρόψαρα» του τουρισμού (νοικιαζόμενα δωμάτια, μικρο-camping, σκηνές, μικρομάγαζα κ.ά.), αλλά περιμένουν το άνοιγμα της «μεγάλης» τουριστικής περιόδου. Άλλωστε η «κάρτα»-φιλοδώρημα, θα αφορά σε ταξίδια, είσοδο σε χώρους πολιτισμού, ξενοδοχεία κ.ά. Γιατί η παροχή της «κάρτας» προφανώς θα συνοδεύεται από ένα κατάλογο στον οποίο θα ισχύει…

Το «γλύψιμο» του πρωθυπουργού στους -«ανεύθυνους»- νέους είναι πράγματι εμετικό: «…αποτελεί ένα δώρο ευγνωμοσύνης προς 940.000 νέους, ιδίως μπροστά στο καλοκαίρι που έρχεται. Ένα ευχαριστώ για την υπομονή τους και ένα κίνητρο γιατί όσο αυτοί θα θωρακίζονται τόσο η μετάδοση του ιού θα περιορίζεται.(…) Καλώ κορίτσια και αγόρια να “τσιμπήσουν” την ευκαιρία και να “τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο”, να διασκεδάσουν προστατευμένοι αλλά και να συνδράμουν στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας…». Φτηνιάρικες αθλιότητες…

***

Στο μεταξύ και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νέα -εξαιρετικά μεταδοτική- μετάλλαξη «Δ» του κορονοϊού έχει προσβάλει ήδη πάνω από 85 χώρες και προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες μεταλλάξεις. Πολλές απ’ αυτές τις χώρες είχαν ήδη υψηλά ποσοστά εμβολιασμού (Πορτογαλία, Βρετανία, Ισραήλ, Ρωσία, Αυστραλία, Ν. Αφρική κ.ά.), αποδεικνύοντας ξεκάθαρα πως το σύστημα αρνείται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μία επιδημία που δεν του αποδίδει τα ανώτατα κέρδη. Και κυριολεκτικά σέρνεται από τα γεγονότα.

Τα αρνητικά συμπεράσματα ξεκινούν ήδη από την επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ (11/03/2020) για την πανδημία του ιού SARS-CoV-2, του οποίου ήδη τα κρούσματα φθάνουν τα 180.783.947 και οι θάνατοι τους 3.917.118 (Πανεπιστήμιο Johns Hopkins-ΗΠΑ, 27/06). Κι επειδή η πανδημία συνέπεσε με την ευρισκόμενη σε εξέλιξη οικονομική κρίση, πολλοί οικονομικοί κλάδοι έπαψαν να λειτουργούν, ενώ παράλληλα κηρύχθηκε αναστολή της εργασίας και ανακοινώθηκαν μαζικά σχέδια ανάκαμψης της καταρρέουσας παγκόσμιας οικονομίας και στήριξης -κυρίως- του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας της τάξης του 5,4%, αν και το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ ψηλότερο.
Καθώς τα παγκόσμια δημόσια συστήματα Υγείας έχουν χτυπηθεί και απαξιωθεί, οι κυβερνήσεις φόρτωσαν τη λύση του προβλήματος στους περιορισμούς της κυκλοφορίας, τις απαγορεύσεις, τους εγκλεισμούς και στην «ατομική» ευθύνη.

Το ερώτημα είναι, αν η εμφάνιση ενός θανατηφόρου ιού θα μπορούσε να προβλεφθεί. Η απάντηση είναι καταφατική. Τουλάχιστον προ δεκαετίας εκατοντάδες επιστήμονες το διαβεβαίωναν λόγω της συνεχούς εμφάνισης των ιών Η1Ν1, Sars και Mers αλλά και πάμπολλες εργαστηριακές ή κλινικές μελέτες το διαπίστωναν. Κυβερνήσεις και μονοπώλια φαρμάκων αρνούνταν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτήσουν έρευνα εμβολίων ή φαρμάκων. Όταν το έκαναν για τα εμβόλια, με γνώμονα και μόνο τα τεράστια κέρδη, οι θάνατοι είχαν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.

***

Προφανώς, το θέμα της αντιμετώπισης ενός ιού συνδέεται άμεσα με την πολιτική του αντιμετώπιση. Η δημόσια Υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο απαξιώθηκε, δέχθηκε αλλεπάλληλα πλήγματα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια -χάριν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας- και οι λαοί εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, να πληρώσουν με τη ζωή τους την έξαρση του θανατηφόρου ιού. Στην ΕΕ, η ίδια η Κομισιόν προέτρεπε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να προχωρήσουν στις νεοφιλελεύθερες ιδιωτικοποιήσεις, βλέποντας την Υγεία σαν εμπόρευμα για ασύδοτη κερδοφορία και όχι σαν δημόσιο αγαθό. Για να μην αναφερθούμε και στη συλλήβδην ιδιωτική Υγεία στις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, αποτελεί έγκλημα πρώτης γραμμής η απαξίωση των επιστημονικών συμπερασμάτων από τις κυβερνήσεις και τις αστικές τάξεις των καπιταλιστικών χωρών, αλλά και η αμφισβήτηση των δεδομένων με πολιτικά κριτήρια, από άλλες ομάδες επιστημόνων, γεγονός που αποδεικνύει ασφαλώς τη χειραγωγούμενη επιστήμη από τα ισχυρά πολιτικοοικονομικά συμφέροντα. Εξάλλου, η διαρκής τρομολαγνεία, η αχαλίνωτη κινδυνολογία, η επαναλαμβανόμενη αναφορά των κυρίαρχων τάξεων στην «ατομική ευθύνη» και τον εγκλεισμό είχαν και έχουν άμεσο στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Να θυμίσουμε τις επανειλημμένες «γκάφες» της προέδρου της Κομισιόν στο θέμα της προμήθειας των εμβολίων. Να θυμίσουμε τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Να θυμίσουμε τις τεχνητές ελλείψεις της Astra Zeneca, τα προβλήματα των θρομβώσεων και το αλαλούμ των ηλικιακών εφαρμογών αυτού του εμβολίου. Να θυμίσουμε τις πάμπολλες θεωρίες συνωμοσίας που διακινούσαν τα ΜΜΕ σχετικά με τους κινδύνους είτε από τα «γενετικά», είτε από τα «συμβατικά» εμβόλια. Να θυμίσουμε το άγριο παζάρι των μονοπωλίων φαρμάκων με την Κομισιόν για το θέμα των δόσεων, της αποτελεσματικότητας και των τιμών (ωστόσο, ούτε η διάρκεια του εμβολίου διασφαλίζεται, ούτε οι παρενέργειες). Τέλος να θυμίσουμε τις αντιφατικές δηλώσεις της κυβέρνησης για ορισμένα εμβόλια και τη σύγχυση μεταξύ της «επιστημονικής κοινότητας», στη λογική «κάντε το-μην το κάνετε», που τη διασπείρανε παντού.

Στη θέση ενός δημόσιου συστήματος Υγείας που θα έπρεπε να ενημερώνει υπεύθυνα για το πρόγραμμα εμβολιασμών και την επιλογή των εμβολίων, να παρακολουθεί και να επεμβαίνει σε κάθε παρενέργεια, επιλέγονται τα ΜΜΕ και οι διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι που τελικά προβληματίζουν, συσκοτίζουν, συγχύζουν την κοινή γνώμη, μεταθέτοντας τεχνηέντως επάνω της την ευθύνη της επιλογής του εμβολιασμού ή μη.

Χώρες υψηλού τουριστικού ρεύματος (Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ελβετία κ.ά.) που ήδη κατάργησαν τα μέτρα προστασίας για προφανείς λόγους, βρίσκονται τώρα στο μάτι του κυκλώνα, βλέποντας όχι μόνο τις καθημερινές ακυρώσεις κρατήσεων, αλλά και ένα νέο επερχόμενο κύμα της πανδημίας που τις βρίσκει ανοχύρωτες (χαλαροί επίσημοι έλεγχοι, πιστοποιητικό rapid test, χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, κατάργηση μάσκας και αποστάσεων στους εξωτερικούς χώρους, άνοιγμα κέντρων ψυχαγωγίας και παραλιών, χαλάρωση της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είσοδος τουριστών με πλαστά πιστοποιητικά κ.ά.).

***

Στο μεταξύ τα πάντα συγκλίνουν προς την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική Μητσοτάκη και τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και κυρίως σε αυτή την περίοδο του τουρισμού. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γ. Ρέτσος, από το βήμα της 29ης τακτικής συνόδου στο Ζάππειο (25/06) παρουσία και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, έκανε λόγο για δύσκολη χρονιά, καθώς βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό δεν έχουν ακόμα ανοίξει, γεγονός που σε αυτή τη φάση δυσχεραίνει ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη της χρονιάς. Γι’ αυτό ζητά από την κυβέρνηση (και θα πάρει σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη): α) ενιαίο ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11%, β) σημαντικά κονδύλια από το «ταμείο Ανάκαμψης», γ) έγκριση της κατατεθειμένης αναλυτικής μελέτης για επενδύσεις σε έργα δημοσίων υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα στηρίξουν τον τουρισμό, δ) τη χρηματοδότηση του ψηφιακού τουρισμού λόγω πανδημίας, ε) στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, με άλλα λόγια την υπαγωγή του δημόσιου τομέα στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο τουρισμός θα αποτελέσει τάχα το ρότορα ή τη «βαριά βιομηχανία» που θα κινεί όλη την οικονομία. Το βέβαιο είναι πως θα επιταχυνθούν οι «μεταρρυθμίσεις» ιδιαίτερα στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της ψηφιακής ολοκλήρωσης, της επίσπευσης των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, του ξεπουλήματος των «κόκκινων» δανείων σε ξένα αρπακτικά funds, του «επανασχεδιασμού» της «κοινωνικής» πολιτικής και των «κοινωνικών» υποδομών σε βάρος των εργατολαϊκών στρωμάτων.

Με άλλα λόγια, ένας αχταρμάς ψεύτικων προσδοκιών για δήθεν έκρηξη επενδύσεων με τα 32 δισ. € των ευρωπαϊκών μηχανισμών ανάκαμψης -που θα φέρουν υποτίθεται την ανάπτυξη- και ένας εμβολιαστικός προγραμματισμός που θα λύσει το πρόβλημα της πανδημίας. Αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, την ώρα που ο λαός πνίγεται από τις πλημμύρες, καίγεται από τις πυρκαγιές, βουλιάζει από τους σεισμούς, παγώνει από το χιόνι, καταστρέφεται από την οικονομική κρίση, πεθαίνει από τη συνεχιζόμενη πανδημία και την ασυγχώρητη εγκατάλειψη του συστήματος δημόσιας Υγείας. Την ίδια στιγμή που τροφοδοτεί με δισεκατομμύρια την ολιγαρχία χρεώνοντας το λαό, αρνείται να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, με την δικαιολογία ότι «δεν αντέχει η οικονομία» ή ακόμα με την κυνική ομολογία Σταϊκούρα πως «τζάμπα δείπνο δεν υπάρχει στην ΕΕ»!

Η μόνιμη επωδός που συνοδεύει το λαϊκό εγκλεισμό και τα κατασταλτικά μέτρα είναι η προτροπή είτε για αποστασιοποίηση από οποιεσδήποτε διεκδικητικές κινητοποιήσεις, είτε η αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής, είτε η …υπομονή για τις «καλύτερες μέρες», στο όνομα της «εθνικής προσπάθειας» προς την οποία ομνύουν όλα τα αστικά κόμματα!