Η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ –ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΛΕΙ
ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Κυριακή 17 Νοέμβρη, 3μμ, Σταδίου και Χρήστου Λαδά

Η αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που σφραγίστηκε από τα συνθήματα των εξεγερμένων «κάτω η χούντα», “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία”,«Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», άφησε στη νεολαία και το λαό μας τη λαμπρή παρακαταθήκη ότι η μαζική αντίσταση και πάλη του λαού, οι μαζικοί αποφασιστικοί αγώνες του ενάντια στην αντιδραστική- αντιλαϊκή πολιτική και το φασισμό, ενάντια στο καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης χώρας μας, είναι ο μόνος δρόμος για την απαλλαγή των δεινών που τον καταδυναστεύουν.

*

46 χρόνια μετά, η χώρα μας εξακολουθεί να δεινοπαθεί μέσα στα ιμπεριαλιστικά δεσμά των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, τώρα, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κυβερνήσεων προηγούμενα, έχουν οδηγήσει τον τόπο μας να γίνει ένα εξάρτημα των πολεμικών εκστρατειών και επεμβάσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, μετατρέποντας το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα σε μια βάση επιχειρήσεων και στήριξης του αμερικάνικου στρατού και του ΝΑΤΟ. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, με την τελευταία συμφωνία για τις βάσεις ισχυροποιείται και επεκτείνεται, από την Κρήτη ως την Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ενώ με το λεγόμενο «Στρατηγικό Διάλογο» που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ η Ελλάδα εμπλέκεται βαθύτερα στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Την πιο κυνική κυβερνητική ομολογία γι’ αυτό αποτελεί η πρόσφατη αποτροπιαστική δήλωση του υπουργού Άμυνας της ΝΔ ότι «πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης στο μέλλον»!! Δήλωση που προεξοφλεί την προθυμία της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει και να αιματοκυλίσει έλληνες στρατιώτες στις μελλοντικές πολεμικές εκστρατείες των ΗΠΑ! Η κυβερνητική πολιτική «επενδύει», με τον πιο προκλητικό και επικίνδυνο τρόπο, στην πολιτική της υποτέλειας με την ευρύτερη εξυπηρέτηση των αμερικανικών σχεδιασμών, προσδοκώντας ως «αντάλλαγμα» την αμερικανική «προστασία» για την αντιμετώπιση απειλών που νοιώθει και αμερικανική «στήριξη» για την εξωτερική πολιτική της, οδηγώντας τη χώρα σε να ολέθριο δρόμο.

Παράλληλα η κυβερνητική πολιτική, έχοντας δέσει την χώρα στο άρμα της ΕΕ έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό στο οικονομικό αλυσόδεμα του μέσα από τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, τα μνημόνια και την για πολλά χρόνια ακόμη «ενισχυμένη εποπτεία» της ελληνικής οικονομίας από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική. Με προπαγανδιστική ταμπέλα την «ανάπτυξη» και πάνω στο δρόμο που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει νομοθετήσει, κιόλας, απανωτά μέτρα που πλήττουν ακόμη πιο βαθιά τα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, τον εργατικό συνδικαλισμό, τις συλλογικές συμβάσεις και την απεργία, ετοιμάζει καινούργια αντιασφαλιστική επίθεση ενώ, από την άλλη, νομοθετεί την πλήρη επιχειρηματική ασυδοσία και πληθώρα παροχών για το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο. Η αντιλαϊκή πολιτική της συμβαδίζει με το χτύπημα δημοκρατικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας.

*

Όλες αυτές οι εξελίξεις σε βάρος του λαού μας συμπορεύονται με τις επεκτεινόμενες αντιδραστικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχουν για επίκεντρο τους την όξυνση του ανταγωνισμού των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ) για τις αγορές, την ενέργεια και τον γεωπολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο. Μια όξυνση που διαπερνά και τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Brexit, αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ). Ειδικότερα στην γειτονική περιοχή μας από τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο η ένταση της αντιπαράθεσης του αμερικανικού και του ρώσικου ιμπεριαλισμού αλλά και περιφερειακών δυνάμεων έχει δημιουργήσει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Στα Βαλκάνια εντείνεται η αστάθεια με εστίες το Κόσσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Στη Μέση Ανατολή διατηρούνται οι φλόγες του πολέμου στη Συρία και έχουν ανάψει και καινούργιες(εισβολή της Τουρκίας στη Συρία). Αυτή η κατάσταση της πολεμικής καταστροφής τροφοδοτεί διαρκώς κύματα κατατρεγμένων προσφύγων που βιώνουν τις τραγωδίες των θαλασσοπνιγμών τους, της χρησιμοποίησης τους ως εργαλεία στην αντιπαράθεση Τουρκίας και ΕΕ και Τουρκίας- Ελλάδας, του εγκλεισμού τους σε άθλια στρατόπεδα κράτησης ακόμα και σε σκλαβοπάζαρα και, τελικά, και του διωγμού τους από μια ΕΕ που στέκεται «φρούριο» απέναντι τους ενώ μέσα σ’ αυτήν αναπτύσσεται ο αντιπροσφυγικός ρατσισμός και ενισχύονται οι απάνθρωπες μαύρες αντιδραστικές και φασιστικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα η λεία των υδρογονανθράκων που ερευνούνται ή ανακαλύπτονται την Ανατολική Μεσόγειο έχουν μετατρέψει την τελευταία σε μια εστία αυξημένου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών και των περιφερειακών δυνάμεων. Οι πολυεθνικές του πετρελαίου και τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ επελαύνουν στις γειτονικές θάλασσες. Οι βλέψεις της τουρκικής άρχουσας τάξης απέναντι στις ΑΟΖ (αυτό το πεδίο εκμετάλλευσης του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου ΗΠΑ και ΕΕ) οξύνουν τους κινδύνους για τους λαούς, απ΄ την αντιδραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στις εξαρτημένες αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ το Κυπριακό οδηγείται με χειρότερους όρους στο δρόμο της διχοτόμησης.

*

Η παγκόσμια ζοφερή ατμόσφαιρα και η διεθνής αστάθεια που έχει απλωθεί πάνω στο έδαφος της κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, της έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών, αναδύει μια βαθιά ανησυχία αλλά ταυτόχρονα φέρνει στο προσκήνιο και τη δύναμη των αντιστάσεων των εργατών και των λαών, όπως δείχνουν οι ξεσηκωμοί των λαών από τη Χιλή και το Εκουαδόρ ως το Ιράκ αλλά και η μεγάλη εργατική απεργία στη General Motors των ΗΠΑ.

Το νήμα της μαζικής λαϊκής πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση που συνδέει αυτές τις αντιστάσεις και αυτούς τους λαϊκούς ξεσηκωμούς με εκείνη της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 καλείται και ο λαός μας να το πιάσει αποφασιστικά. Γιατί μόνο μέσα απ’ αυτόν τον δρόμο μπορούν να γίνουν πραγματικότητα οι ελπίδες του και να δικαιωθούν οι υποθήκες του Πολυτεχνείου.

• ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ!
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ!
• ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΗΠΑ, ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!-ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΕΞΩ ΑΠ΄ΤΗΝ ΕΕ!
• ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!
• ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!
• ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Μ΄ΑΓΩΝΕΣ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!