Η Παλαιστινιακή Προεδρία στις 14/08/2019 προειδοποίησε το Ισραήλ ενάντια στις απόπειρες αλλαγής του υφιστάμενου status quo στο τέμενος Al-Aqsa, καταδικάζοντας συγκεκριμένες δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού δημόσιας ασφάλειας Gilad Erdan, ο οποίος κάλεσε για αλλαγή του ιστορικού status quo στο μουσουλμανικό ιερό χώρο επιτρέποντας στους Εβραίους να προσκυνήσουν και εκεί.

“Καταδικάζουμε αυτές τις δηλώσεις με στόχο την αύξηση της έντασης και την πυροδότηση των συναισθημάτων του παλαιστινιακού λαού και των Αραβικών και Ισλαμικών Εθνών”, ανέφερε στη δήλωσή της η Προεδρία, τονίζοντας ότι το τζαμί Al-Aqsa αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν θα παραβιαστεί με κανένα τρόπο.

Στη δήλωση κατήγγειλε την ισραηλινή κυβέρνηση καθιστώντας την υπεύθυνη για τις προκλήσεις και τις επιθέσεις των φανατικών Εβραίων σε θρησκευτικές περιοχές της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, ειδικά εναντίον του τζαμιού Al-Aqsa. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες αν συνεχιστούν θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση εκτός ορίων και θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

★★★

Στις 10/08/2019, σε έκθεση που παρακολουθούσε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2019, η Euro-Med και η HUMENA ανέφεραν ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν εντείνει τις αυθαίρετες παραβιάσεις τους έναντι των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τον περασμένο μήνα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μαζική καταστροφή σε μια μέρα από το 1967, καθώς οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν 11 κτήρια με κατοικίες (72 διαμερίσματα) το οποίο έγκλημα ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση.

Στην έκθεση, με τίτλο “Wadi Al-Hummus στην Ιερουσαλήμ: Αντιμετωπίζοντας την ισραηλινή εθνοκάθαρση”, αναγράφεται ότι η καταστροφή των παλαιστινιακών κτιρίων είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση 22 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων (14) παιδιών, και τη στέρηση περισσοτέρων από (70) οικογενειών από τα διαμερίσματα τους, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονταν ακόμη υπό κατασκευή. Η έκθεση πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2019, οι ισραηλινές αρχές κατέστρεψαν περισσότερα από 59 σπίτια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μέχρι τα μέσα του 2019. Ενώ το 2018 ήταν μάρτυρας 215 κατεδαφίσεων.