Ακόμα μια συλλογική διαδικασία έγινε την Τρίτη 7-5-24 στα Κούρεντα μετά από συντονισμένες ενέργειες συλλόγων, τοπικών φορέων και ατόμων που αντιτίθενται στην πρόθεση της Κυβέρνησης, του Περιφερειάρχη της Ηπείρου και του Δημάρχου Ζίτσας που, επικλεινόμενοι στις ορέξεις στις ορέξεις της εταιρείας ENERGEAN, ενέκριναν την Ερευνητική Γεώτρηση για την εξόρυξη υδρογονσνθράκων στα όρη Κουρέντων.

Μετά από συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα μεταξύ εκπροσώπων συλλογικοτήτων και ατόμων που αντιτίθενται εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, διαμορφώθηκε κείμενο– κάλεσμα που συζητήθηκε εκτενέστατα στην ανοιχτή συγκέντρωση της Τρίτης στα Κούρεντα, καλώντας για συλλαλητήριο στα Γιάννινα το Σάββατο 15-6-24

Τους συγκεντρωμένους στην πλατεία των Κουρέντων που προσήλθαν στη συζήτηση και από άλλα χωριά της περιοχής, αλλά και από την πόλη των Γιαννίνων, καλωσόρισε ο σ. Βαγγέλης Γράβος, ο οποίος κατάγεται από τα Κουρεντα και κατοικεί μόνιμα στο χωριό.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε ένα σύντομο ιστορικό για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και τις διαθέσεις της εταιρείας για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου. Στη συνέχεια πρότεινε να γίνει συντονισμένη ενημέρωση φορέων (πολιτιστικών, οικολογικών, κυνηγετικών, γεωργικών, κτηνοτροφικών συλλόγων, Αδελφοτήτων των χωριών της Ηπείρου και της Πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας), αλλά και των κατοίκων των χωριών και των πόλεων της Ηπείρου, ώστε να έχει επιτυχία το συλλαλητήριο στις 15 Ιουνίου. Προτάθηκε δε, άτομα ή συλλογικότητες που δεν θα συμφωνήσουν με το τελικό κείμενο, αντιπαρατίθενται όμως στην Ερευνητική Γεώτρηση και τις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες για την αποτροπή τους με ενεργητική και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα προγραμματισθούν και πέρα από το συλλαλητήριο στις 15 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα επέλθουν με πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων, αφού έτσι αποφάσισαν οι ινστρούχτορες της Ε.Ε., όσον αφορά στον καθορισμό του πρωτογενούς τομέα παραγωγής κάθε χώρας. Με συνέπεια, να εισάγουμε σήμερα αγροτικά προϊόντα πολύ ακριβότερα απ΄ ότι μας κόστιζαν πριν μας βάλουν στην Ε.Ε. για να τρώμε … με χρυσά κουτάλια.

Πρότεινε δε, η Αδελφότητα Κουρέντων να ενημερώσει όλες τις Αδελφότητες των χωριών της Ηπείρου και μέσω της Πανηπειρωτικής, να οργανωθούν κινητοποιήσεις στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις στην Ελλάδα, για να αποτραπούν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην χώρα μας.

Κατόπιν μίλησαν πολλοί από τους παρευρισκόμενους, εκφράζοντας και κάποιες διαφωνίες σε σημεία του κειμένου, συμφωνώντας κατά βάση με αυτό και την πρόταση για συλλαλητήριο και άλλες ενέργειες για να μη υλοποιηθούν τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.