Η υποκρισία της κυβέρνησης και οι εγκληματικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα εκρηκτικά εργασιακά προβλήματα, τους εκβιασμούς, τις απειλές, τις διώξεις, τις απολύσεις επειδή σηκώσανε κεφάλι, αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Γιατροί, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων για να θεραπεύσουν τους ασθενείς δουλεύουν όλους τους μήνες της πανδημίας σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, με φοβερή εντατικοποίηση και πίεση στην εργασία τους, που τους έχει οδηγήσει σε σωματική και ψυχική εξουθένωση.

Η κυβέρνηση που αντί να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας μας, έχει μετατρέψει το υγειονομικό προσωπικό σε περιοδεύοντα θίασο, με το να το μεταφέρει από τη μία κλινική στην άλλη. Έχει μετατρέψει το σύστημα υγείας σε σύστημα μιας νόσου, τους γιατρούς σε γιατρούς μιας νόσου, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας ασθενών εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας.

Το ποτήρι ξεχείλισε με την πρόσφατη πραγματικότητα της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα, καθώς η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει και οδηγεί σε μεγάλη υποβάθμιση και σε διάλυση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία επειδή καταγγέλλουν και αποκαλύπτουν αυτήν την εγκληματική πολιτική στο χώρο της δημόσια υγείας έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιχειρεί να τους τρομοκρατήσει με διώξεις και καλέσματα συνδικαλιστών τους σε αστυνομικά τμήματα. Ο κλιμακούμενος κυβερνητικός αυταρχισμός απέναντι στους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο, δεν τους έχει πτοήσει. Συνεχίζουν τον αγώνα τους. Με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 16 Φεβρουαρίου-συγκέντρωση στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας στις 10.30 π.μ και πορεία προς τη Βουλή-αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.

Διεκδικούν:

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

-Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων ΟΛΩΝ των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Διορισμό ΟΛΩΝ των υποψήφιων Γενικών Γιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.

-Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

-Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ. σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

-Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

-Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών. Έγκαιρη πληρωμή, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές, του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών). Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Οι πρόσθετες εφημερίες να είναι αφορολόγητες.

-Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ορισμός της νόσησης από κορονοϊό ως επαγγελματικής ασθένειας.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η ΕΡΓ.Α.Σ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να σταθούν αλληλέγγυοι στη μάχη που δίνουν και να δώσουν ενεργητικό παρόν στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες τους