Πανελλαδική απεργία στις 16 Ιουνίου

Πανελλαδική απεργία ενάντια στην πολιτική που θεωρεί ατομική ευθύνη την υγεία και εμπόρευμα τις υπηρεσίες προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για τις 16 Ιουνίου και ημέρα Τρίτη, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ρίχνουν βαριές ευθύνες στις πολιτικές αυτές για την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η πολιτική αυτή, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, χρεοκόπησε γιατί «ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα ράντζα, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, τις περικοπές και τις αυξημένες πληρωμές για τους ασθενείς. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορονοΕΣΥ για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας, χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις, για την αναστολή της λειτουργίας και τον παροπλισμό ολόκληρων τμημάτων και κλινικών. Αυτή η πολιτική άφησε ξεκρέμαστους εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έβαλε φρένο στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών με άγνωστες συνέπειες για την υγεία τους, που δεν αποτυπώνονται στις στατιστικές για τον κορονοϊό».

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «Νέο ΕΣΥ» επισημαίνει ότι «ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην Υγεία μέσω των ΣΔΙΤ οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Από τα βέλη της δεν γλιτώνουν ούτε οι διακηρύξεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για ένα «Νέο ΕΣΥ», το οποίο όπως τονίζουν «είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως “κόστος που πρέπει να μειωθεί”, “δαπάνη που πρέπει να εξορθολογιστεί” για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων. Το σχέδιό τους για το Νέο ΕΣΥ έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων Υγείας άλλων καπιταλιστικών χωρών στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από έναν ιό, που έθαψαν κάτω από τα σάπια θεμέλιά τους εκατόμβες νεκρών».