Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Λοιπόν! Πάμε από την αρχή για να συμφωνήσουμε στα βασικά.

1.Χιονίζει, στην Ελλάδα και μέρα πρωί-πρωί και μέρα μεσημέρι και μέρα απόγευμα και βράδυ-βράδυ. Καλά ως εδώ; Γιατί αν δεν είναι καλά και το χιόνι με εξαιρετική υποκριτική ικανότητα ξεγέλασε τον Κούλη, που το περίμενε βράδυ και αυτό τού ήρθε πρωί, όπως δήλωσε στη Βουλή, στη Βουλή μάτια μου!!!, να πάμε από την αρχή. Να κάνουμε μια σύμβαση με το χιόνι, να πέφτει συγκεκριμένη ώρα. Μια ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), σαν αυτή με την «Αττική Οδό» και άμα το χιόνι την παραβεί, να του επιβάλουμε πρόστιμο. Κάτι με το πρόστιμο στο χιόνι, κάτι με το πρόστιμο στους οδηγούς που δεν κυκλοφορούν καθημερινά, λες και πάνε ορεινή διαδρομή στα Άγραφα, θα ισοφαρίσουμε την «αποζημίωση» που θα χρωστάμε στην «Αττική Οδό», επειδή δε μάζεψε όσα χρήματα ήθελε λόγω κορονοϊού.

2. Όταν λέμε ο κρατικός μηχανισμός είναι σε «Ετοιμότητα», εννοούμε πως μπορεί να αντιμετωπίσει μια χιονόπτωση σε όλη την Ελλάδα. Καλά ως εδώ; Γιατί αν δεν είναι καλά, να το λέμε: ο κρατικός μηχανισμός είναι «Όσα πάνε κι όσα ’ρθουνε κι όποιος πέθανε – πέθανε». Για να ξέρουμε και εμείς οι πολίτες να είμαστε σε Ετοιμότητα, κουβαλώντας καθημερινά αλυσίδες χιονιού, κρεββάτι θερμαινόμενο για διανυκτέρευση, βάρκα (τη Μαριορή κατά προτίμηση), για πιθανότητα πλημμύρας, πυροσβεστικό ελικόπτερο για πυρκαγιά, δεμένο με σκοινάκι από την οροφή του αυτοκινήτου και ένα δέντρο, για να το στήνουμε πάνω από το αυτοκίνητο σε περίπτωση καύσωνα.

3.Όταν ένας οδηγός σε τροχαίο, για παράδειγμα, προκαλέσει ζημιές στο αυτοκίνητο τού άλλου εμπλεκόμενου στο δυστύχημα, με δική του υπαιτιότητα, πληρώνει τις ζημιές από την τσέπη του. Δε λέει στο ζημιωμένο, θα σε πληρώσω με δικά σου λεφτά. Καλά ως εδώ; Λογικό; Λογικό. Όταν ο Κούλης και οι ετοιμότατοι υπουργάρες του προκαλούν ζημιές σε κάθε, μα κάθε γειτονιά στην Αττική, στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη, στη Μαραθώνος, στη Λαυρίου, στα αποκλεισμένα νοσοκομεία, στη…, προκαλούν ζημιά στους πολίτες τους, δεν είναι λογικό, μα καθόλου λογικό, να παίρνουν τα λεφτά των πολιτών για να τους …αποζημιώσουν. Να πληρώσουν από τη δική τους τσέπη για την ανικανότητά τους, την αδιαφορία τους για τον κοσμάκη και να αφήσουν ήσυχο τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι κληρονομιά από τον μπαμπά τους, κληρονομιά που άλλωστε έγινε από το δύσμοιρο κρατικό προϋπολογισμό.

4.Δε μάθαμε τι έγινε στην υπόλοιπη χώρα με το χιονιά. Τα κανάλια βγάλανε τα συνεργεία τους στις γύρω γειτονιές. Βλέπετε αυξήθηκε το πετρέλαιο για τη μετακίνηση του συνεργείου, το ρεύμα στο μοντάζ, τα εργατικά πήραν 2%… Όλη η γη γύριζε γύρω από την Αθήνα και όχι η Αθήνα μαζί με όλη την υπόλοιπη γη. Πάντως είχαν συντεταγμένη άποψη. Έφταιγε μόνο η «Αττική Οδός» και όχι η κυβέρνηση της «Αττικής Οδού», η κυβέρνηση που αποψίλωσε τους Δήμους από προσωπικό, μηχανήματα, χρήματα για έργα αναγκαία.

5. Να συμφωνήσουμε πως από τότε που ήρθε η συγγνώμη, έφυγε το φιλότιμο, όπως λέει ο λαός. Βασική συμφωνία αυτό. Η λαϊκή θυμοσοφία χρησιμοποιεί το ρήμα έρχομαι, (ήρθε) και το ρήμα φεύγω (έφυγε). Δε μπορείς να τα έχεις και τα δυο όταν έχεις να κάνεις με υποκριτές. Και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει «ειλικρινείς συγγνώμες» πολλάκις. Το συμπέρασμα είναι πως χάθηκε το φιλότιμο. Μας είπε ωστόσο, με ύφος δέκα παρθένων, πως «Έμαθε». Στου κασίδη το κεφάλι μαθαίνει το παιδί. Στην προκειμένη ο κασίδης είμαστε εμείς. Και τι έμαθε που δεν το έμαθε στο Χάρβαρντ; Πώς να μας δουλεύει. Φυσικά.
Συμφωνούμε;

***

Βρε παιδιά, το ξεχάσαμε! Κανένας δεν είπε ότι θα φτάσει «το μαχαίρι στο κόκαλο», για να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για το μνημειώδες μπάχαλο. Πώς κι έτσι;

Τάνια