ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Με ικανοποιητική συμμετοχή έγινε σήμερα 17 Νοέμβρη στις 4μμ, στην Ηγουμενίτσα, συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου για να τιμήσουμε την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στην συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Και στην πλατεία αλλά και στη συντεταγμένη, μαχητική, ειρηνική πορεία που ακολούθησε με πανό και συνθήματα από την οδό Κύπρου, τηρήθηκαν αυστηρότατα τα μέτρα προστασίας.

Στο ύψος της Ευαγγελίστριας, η πορεία εμποδίστηκε από την Αστυνομία, η οποία μετά από διαπραγματεύσεις, ζήτησε να γυρίσουν πίσω οι διαδηλωτές από το πεζοδρόμιο.

Και όταν ακριβώς έγινε αυτό και οι διαδηλωτές εκινούντο πάλι προσεκτικά και συντεταγμένα στον Πεζόδρομο της Γρηγορίου Λαμπράκη, με κατεύθυνση το Ηρώο για κατάθεση στεφάνων, οι αστυνομικές δυνάμεις εντελώς απρόκλητα και αναίτια, θέλοντας προφανώς να επιβεβαιώσουν το ρόλο τους, τις διαταγές της κυβέρνησής τους και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, προέβησαν σε κυνηγητό διαδηλωτών και σε προσαγωγές 7 συναγωνιστών, γνωστών συμπολιτών και συνδικαλιστών «για εξακρίβωση στοιχείων», οι οποίοι κατά τον ζητηθέντα έλεγχο είχαν επιδείξει τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα.

Στην συνέχεια, στην Αστυνομία που οδηγήθηκαν, τους επιβλήθηκαν τα σχετικά πρόστιμα, ενώ έξω από τον χώρο της Αστυνομίας είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση αρκετοί συναγωνιστές.

Σημειώνουμε πάντως και το γεγονός της στάσης του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας που με Ανακοίνωσή του τις προηγούμενες ημέρες είχε ορίσει, την ώρα αυτή (4μμ), την Πλατεία Δημαρχείου σαν αφετηρία εκδηλώσεων, στην οποία δεν εμφανίστηκε κανείς, επιλέγοντας άλλη πρωινή παρέμβαση.

 • Χαιρετίζουμε την αγωνιστική παρουσία του κόσμου που συμμετείχε στην διαδήλωση και που έσπασε την απαγόρευση.
 • Καταγγέλλουμε τη προκλητική, βάρβαρη, αναίτια και τρομοκρατική επέμβαση της Αστυνομίας σε εφαρμογή της χουντικής έμπνευσης απόφασης της αντιδραστικής κυβέρνησης Μητσοτάκη.
 • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στους συναγωνιστές μας και δηλώνουμε ότι θα δώσουμε σύντομα την απάντησή μας στην τρομοκρατία με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες μας

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει

Ηγουμενίτσα 17-11-2020

Κ.Ο. Θεσπρωτίας του Μ-Λ ΚΚΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ (145 ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ!) ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ
 • ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ …ΕΛΑΒΑΝ «ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ»! ΕΝΑΝΤΙ ΟΛΙΓΑΡΙΘΜΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ, ΕΞΑΠΟΛΥΟΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ, ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
 • Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ – ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την άγρια και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Κρήτης καταστολή, την αστυνομοκρατία και την τρομοκρατία που εξαπέλυσαν τα όργανα του …αρχιστράτηγου Χρυσοχοΐδη στους δημοκράτες, αριστερούς και κομμουνιστές που βρέθηκαν σήμερα στις πλατείες των προγραμματισμένων Συγκεντρώσεων τιμής του Πολυτεχνείου τόσο στην πόλη του Ηρακλείου, όσο και σε εκείνη του Ρεθύμνου, γιανα δηλώσουν την πίστη τους στα αιτήματα αυτής της εξέγερσης για ψωμί, δουλειά, μόρφωση δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και ειρήνη.

Οι κατασταλτικές δυνάμεις στο Ηράκλειο, αλλά και στην πόλη του Ρεθύμνου –τηρώντας, κατά γράμμα, το πνεύμα και το γράμμα της σιδερένια εντολής του επικεφαλής της λαϊκής καταστολής Χρυσοχοΐδη- έδειξαν ότι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες στο ρόλο της ισοπέδωσης κάθε έννοιας συνταγματικού και λαϊκού δικαιώματος και στην επιβολή του δόγματος του τρόμου στον «εχθρό-λαό».

Έτσι, στο Ηράκλειο ήδη από νωρίς το απόγευμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει την κεντρική πλατεία της πόλης, την Πλατεία Ελευθερίας, όπου είχε προγραμματιστεί η Συγκέντρωση του Πολυτεχνείου από πολλές οργανώσεις και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων είναι και το Μ-Λ ΚΚΕ.
Η πρόσβαση στην πλατεία γινόταν με πολλή δυσκολία και αυστηρούς, τρομακτικούς ελέγχους, ενώ σε όλες τις διόδους πρόσβασης προς την πλατεία υπήρχαν ΜΑΤ που είχαν λάβει «θέση μάχης» πολύ πριν τον προγραμματισμένο χρόνο της συγκέντρωσης (6μμ) και μάλιστα είχαν αρχίσει να κάνουν συλλήψεις και προσαγωγές, σπέρνοντας τον πανικό και τον τρόμο στους περαστικούς.

Μετά τις 6μμ άρχισε το πραγματικό όργιο των συλλήψεων. Ο μηχανισμός της καταστολής εκτελούσε άριστα(!) το σκοτεινό και βάρβαρο έργο του.

Μετά τη σύλληψη πέντε συντρόφων του ΚΚΕ(μ-λ) στην πλατεία και ενώ ήδη είχαν συλληφθεί αρκετοί συναγωνιστές από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι λίγοι που ήμασταν συγκεντρωμένοι στην μια πλευρά της πλατείας καταγγείλαμε τη βαρβαρότητα των συλλήψεων, φωνάζοντας το σύνθημα «η τρομοκρατία δε θα περάσει». Όταν ακούστηκαν τα συνθήματα, ο μηχανισμός της καταστολής αγρίεψε ακόμη περισσότερο, ώστε, με το άνοιγμα του «πανό του συλλόγου της ιατρικής», να συλληφθεί η συναγωνίστρια πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών της ιατρικής και ένα μέλος της ΛΑΕ, ενώ συγχρόνως άρχισε το ανθρωποκυνηγητό…

Οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι δεν υποχωρήσαμε, αλλά ξανασυνταχθήκαμε στην κοντινότερη πλατεία του Κορνάρου, ενώ ήδη οι κλούβες της Ασφάλειας γέμιζαν σωρηδόν…, συλλέγοντας από τους δρόμους όποιον κινούνταν για οποιονδήποτε λόγο! Ετσι, στις 9.30μμ οι συλληφθέντες είχαν φθάσει ήδη τους 145!

Ο αρχιστράτηγος της καταστολής Χρυσοχοϊδης και ο επικεφαλής του Μητσοτάκης μπορούν να είναι περήφανοι! Τήρησαν στο έπακρο τις εντολές των Αμερικάνων κηδεμόνων τους και τις αξιώσεις των μαύρων τρομοκρατικών κύκλων του κεφαλαίου που εκπροσωπούν και οι οποίοι επιθυμούν να ενταφιάσουν το μήνυμα του Πολυτεχνείου. Θα παραμένουν όμως ανήσυχοι για πολύ, γιατί ούτε η Αμερικανοκρατία και η υποτέλεια στους ιμπεριαλιστές δεν ξεχνιέται από το λαό, ούτε η μνήμη της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου απονεκρώνεται. Αντίθετα, δυναμώνει διαρκώς και θα ενισχύεται ακατάπαυστα, όσο η ολιγαρχία και οι ξένοι δυνάστες του λαού έχουν τα ηνία της καταπιεστικής, αντιδραστικής εξουσίας στα χέρια τους.

 • ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ – ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ
 • ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
 • ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΥΤΕ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΜΕΣΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
 • ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Μ-Λ ΚΚΕ (Κ.Ο. Ηρακλείου)


ΠΑΤΡΑ

Μέσα σε συνθήκες απαγορεύσεων και καταστολής από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν στην Πάτρα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Όλο αυτό το διάστημα τα τοπικά ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοφωνικά, ηλεκτρονικά) επιδόθηκαν σε μία πρωτοφανής προπαγάνδα τρομοκρατίας, ώστε να μην συμμετέχει ο κόσμος στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως το lockdown και τα εξ αποστάσεως μαθήματα του Πανεπιστημίου δημιούργησαν ένα αρνητικό δεδομένο με την έννοια ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να συγκροτηθούν συνελεύσεις σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

Μερικές ημέρες πριν την επέτειο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (το ΠΑΜΕ έχει την πλειοψηφία) και ο Δήμος Πατρέων (Λαϊκή Συσπείρωση) έφτιαξαν μία σύσκεψη σωματείων – καρικατούρα μονάχα από δικούς τους εκπροσώπους. Εκεί έλεγαν μεταξύ τους τα ίδια πράγματα και εντελώς αντιδημοκρατικά, με προσβολές και οχλαγωγία, δεν επέτρεψαν στα υπόλοιπα μέλη σωματείων ή σε μέλη πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς να τοποθετηθούν. Έλαβαν λοιπόν μία απόφαση – «καπέλο» για κατάθεση στεφάνου το πρωί της 17ης Νοέμβρη και για συγκέντρωση το απόγευμα στις 17:00 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Οι τοπικές δυνάμεις του ΚΚΕ που κλίνουν την «επανάσταση» σε όλες τις πτώσεις και βγάζουν πύρινα λογύδρια, αυτοί που ταυτίζουν τον εαυτό τους με το εργατικό κίνημα και εξαγγέλλουν πως «οπωσδήποτε θα πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου», αυτοί που έχουν ανάγει τον Πελετίδη σε νέα ηγετική μορφή, μπροστά στην πίεση της κυβέρνησης αναδιπλώθηκαν και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, χωρίς καμία εξήγηση δήλωσαν πως δεν θα γίνει τίποτα περισσότερο πέρα από μία συμβολική κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου. Να σημειώσουμε εδώ ότι η «κωλοτούμπα» έγινε όχι μονάχα εν κρυπτώ, αλλά πάλι δια του «αποφασίζομεν» και «διατάσσομεν», καθώς δεν συγκροτήθηκε κάποιο επίσημο σώμα από το Εργατικό Κέντρο που να αναιρέσει την απόφαση που είχε λάβει.

Και αν η στάση του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ενδεικτική του οπορτουνισμού τους, αξίζει να σχολιάσουμε την στάση των δυνάμεων της Αριστεράς. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλοι εκείνοι που συνδιαλέγονται σε οργανωτικές συμφωνίες για «νέο κομμουνιστικό σχέδιο», δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ούτε στο πιο απλό ζήτημα. Όπως και πέρυσι, η Αριστερή Ανασύνθεση και η Παρέμβαση δήλωσαν πως θα πορευτούν με το Εργατικό Κέντρο, ενώ οι υπόλοιπες πολιτικές οργανώσεις κάλεσαν σε συγκέντρωση στο Παράρτημα.

Οι δικές μας δυνάμεις έκαναν παρέμβαση στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης με αφίσες και τρικάκια καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά την πορεία του Πολυτεχνείου. Την 17η Νοέμβρη το κέντρο της πόλης βρέθηκε υπό αστυνομοκρατία, γεγονός που απέτρεπε τον κόσμο να προσεγγίσει. Παρόλα αυτά, τα μέλη της οργάνωσης μας πήγαν στο Παράρτημα, όπου για κάποιες ώρες μαζί με άλλους αγωνιστές περικυκλωθήκαμε από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Μετά από διαπραγματεύσεις, η αστυνομία μας επέτρεψε να φύγουμε.