Η μόλυνση των βιομηχάνων σκορπά το θάνατο! Αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας!

Μεγάλο συλλαλητήριο φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου στη Δραπετσώνα ενάντια στα “Καζάνια”, για την υπεράσπιση της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Μαζική και με παλμό ήταν η συγκέντρωση και η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε. Κεντρικό αίτημα του λαού της Δραπετσώνας είναι η άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών του μεγαλοεπιχειρηματία Μελισσανίδη. Η βιομηχανική δραστηριότητα της εταιρίας του “Oil One” εντός του οικιστικού ιστού αποτελεί μια μόνιμη πηγή μόλυνσης, ρύπανσης του περιβάλλοντος,.απειλή της υγείας των κατοίκων.
Στη συγκέντρωση και στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρό­μους και τις γειτονιές της Δραπετσώνας, συμμετείχαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, όλων των ηλικιών, με κεντρικά τους συνθήματα: “Έξω τα καζάνια του θανάτου” και “Στη Δραπετσώνα θέλουμε ζωή – έξω τα καζάνια απ’ την περιοχή”.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή πολλών νέων παιδιών, μαθητών των δημοτικών σχολείων της περιοχής τα οποία πλαισίωσαν με την παρουσία τους, τις φωνές τους και τη ζωντάνια τη διαδήλωση. Η μαζική και αγωνιστική ανταπόκριση των κατοίκων από τις λαϊκές γειτονιές της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου είναι πολύ θετικές για την υπόθεση του αγώνα για την απομάκρυνση και μετεγκατάσταση της βιομηχανικής μονάδας από την περιοχή.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ επέλεξαν για μια ακόμα φορά το δρόμο της χωριστής διαδήλωσης, σε διαφορετική ώρα (μισή ώρα νωρίτερα) και σε άλλο τόπο. Μια ντουζίνα υπογραφές τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων μαζί και η δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει περισσότερα από μερικές δεκάδες άτομα. Αυτό που έμεινε από την χωριστή κινητοποίηση των δυνάμεων αυτών είναι η λάμψη της απουσίας τους από τη μαζική διαδήλωση των κατοίκων της Δραπετσώνας.

Η ΚΟ Μ-Λ ΚΚΕ Πειραιά, συμμετείχε αγωνιστικά και δραστήρια με πανό, προκήρυξη και συνθήματα. Με τη δράση του και την παρέμβασή του απευθύνει κάλεσμα στο λαό της Δραπετσώνας να αγωνιστεί για την υπεράσπιση της υγείας του, την καλυτέρευση της ζωής του. Να απαιτήσει την άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών και κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας μακριά από τον οικιστικό ιστό διασφαλίζοντας παράλληλα όλες τις θέσεις εργασίας. Να μην αποδεχθεί το εκβιαστικό δίλημμα των βιομηχάνων “ανεργία ή θάνατος”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της “Σήμερα, η ΝΔ μεθοδεύει στα μουλωχτά να προσφέρει στον μεγαλοεπιχειρηματία εκ νέου αδειοδότηση, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων (…) Πρόκειται για κανονικό κυβερνητικό εμπαιγμό και συγκάλυψη της αχαλίνωτης, περιβαλλοντοκτόνας βιομηχανικής δραστηριότητας που απειλεί άμεσα τη δημόσια υγεία”. Στην ανακοίνωσή του το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί “το λαό της περιοχής μας να παλέψει μαζικά ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που εκχωρεί έδαφος στην βιομηχανική δράση των μεγαλοεπιχειρηματιών, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, που περιφρονεί τις λαϊκές ανάγκες και οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, που λεηλατεί το φυσικό περιβάλλον.

Η ΚΟ Μ-Λ ΚΚΕ Πειραιά χαιρετίζει τη μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός που αναδεικνύει τόσο το σοβαρό πρόβλημα της περιοχής όσο και την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων. Καλεί το λαό τις Δραπετσώνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής να συνεχίσει και να κλιμακώσει την πάλη του για να απομακρυνθούν οριστικά τα καζάνια από την περιοχή.