Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες σε ολόκληρη την Ελλάδα, με μπλόκα σε εθνικές οδούς και συλλαλητήρια στις πόλεις, την ώρα που στο τραπέζι «έπεσε» και η πρόταση για κάθοδο με τρακτέρ και μαζική πορεία στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Σε μια μαζική συνεδρίαση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυριολεκτικά από ολόκληρη τη χώρα, οι αγρότες αποφάσισαν να εντείνουν τον αγώνα τους, απορρίπτοντας τα ψίχουλα που έταξε ο Μητσοτάκης για να κάμψει τη σφοδρή αντίδραση του αγροτικού κινήματος.

Σε μια μαζική συνεδρίαση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυριολεκτικά από ολόκληρη τη χώρα, οι αγρότες αποφάσισαν να εντείνουν τον αγώνα τους, απορρίπτοντας τα ψίχουλα που έταξε ο Μητσοτάκης για να κάμψει τη σφοδρή αντίδραση του αγροτικού κινήματος.

Πλέον, οι διαδηλωτές απαιτούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, χωρίς να αρκούνται απλά σε μέτρα κοροϊδίας που δεν λύνουν στο ελάχιστο το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα οι άνθρωποι της γης, μετά τη σύσκεψη της Νίκαιας, διατυπώνουν ένα ενιαίο πλαίσιο πάλης και εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την προάσπιση των αιτημάτων τους, ενώ αποφάσισαν αρχικά να προχωρήσουν σε ολιγόωρους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών σε ολόκληρη τη χώρα, διοργανώνοντας επιπλέον συλλαλητήρια, πορείες και άλλες κινηματικές δράσεις στις πόλεις.

Την ίδια ώρα, η μαζικότητα, η οργάνωση και μαχητικότητα του αγώνα των αγροτών ανάγκασε την κυβέρνηση σε υπαναχώρηση από την αρχική κατάπτυστη στάση της που έφτασε να αποκαλεί τους ανθρώπους της γης υποκινούμενους, παρομοιάζοντας τα αιτήματά τους «άναρθρες κραυγές» και βγάζοντας τα ΜΑΤ στο δρόμο.

Βέβαια, αφότου η ψευδεπίγραφη παροχολογία δεν έπιασε, η κυβέρνηση εξακολουθεί να απειλεί ουσιαστικά με νέο γύρο καταστολής, καθώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, λένε με νόημα ότι οι δρόμοι δεν θα πρέπει να κλείσουν.

“No farmers, no food, no future

Την ίδια ώρα, το σύνθημα “no farmers, no food, no future” που ακούγεται στην Ευρώπη έφτασε και στην Ελλάδα, καθώς απαντάται συχνά πυκνά στα αγροτικά μπλόκα.

Οι αγρότες ουσιαστικά παλεύουν για τη ζωή τους. Η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική και η κοροϊδία της κυβέρνησης, τα ψίχουλα που δίνει για τον πρωτογενή τομέα, οι πολιτικές που εξαφανίζουν κυριολεκτικά τη φτωχομεσαία αγροτιά είναι που πυροδοτούν το «κύμα» οργής που κατακλύζει την επαρχία, ανάβοντας τη «σπίθα που βάζει φωτιά στον κάμπο».

Οι αγρότες απορρίπτουν στο σύνολό της τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καθώς και τις μακροχρόνιες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν σειρά κυβερνήσεων στην Ελλάδα. Το ίδιο ακριβώς και στην Ευρώπη.

Έτσι μπορεί να ιδωθεί άλλωστε και η ταυτόχρονη κάθοδος των αγροτών στους δρόμους σε πολλές χώρες.

Αγροτικός ξεσηκωμός σε πολλές χώρες

Εδώ και εβδομάδες ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται σε κινηματικό αναβρασμό. Αγρότες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιόρκησαν στις Βρυξέλλες με τα τρακτέρ τους τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στην Ισπανία, οι αγρότες με τα τρακτέρ απέκλεισαν επανειλημμένα κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους και εμπόδισαν την πρόσβαση σε τερματικούς λιμανιών, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις του κλάδου στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και διαβίωσης.

Στο Βέλγιο τρακτέρ βρέθηκαν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ενώ -μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των αγροτών- του κοινοποιήθηκε ότι οι δράσεις τους θα συνεχιστούν. Λίγες ημέρες αργότερα, αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Λιέγη με το Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Στη Γαλλία, αγροτικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η μάχη για το αγροτικό εισόδημα τώρα πρέπει να ξεκινήσει, καταδικάζοντας την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής για να ανοίξουν τα διόδια και τα καταστήματα μεγάλων ομίλων, που αποκλείστηκαν με στόχο να καταγγελθεί και η ληστρική αντιμετώπιση των βιοπαλαιστών αγροτών από τους μεγαλεμπόρους στη βιομηχανία τροφίμων.

Κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και στη Γερμανία. Παράλληλα, στην Ελβετία δεκάδες τρακτέρ και εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Γενεύης διεκδικώντας μέτρα στήριξης για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Στην Ιταλία, οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται με πλακάτ και πορείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ πραγματοποιήθηκε και μαζική πορεία με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών σε κεντρικά σημεία της Ρώμης.

Στη Βουλγαρία, παραγωγοί σιτηρών διαδήλωσαν δυσαρεστημένοι και εκείνοι με τις αποζημιώσεις που προσφέρει η κυβέρνηση. Παράλληλα, αγρότες διέκοψαν την κυκλοφορία και απέκλεισαν τους δρόμους σε όλη τη χώρα, απαιτώντας επαρκή αποζημίωση και δράση της κυβέρνησης για τη γεωργία.

Ακόμα, χιλιάδες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις τις περασμένες ημέρες στη Λετονία. Με τρακτέρ, κρατώντας πανό και σημαίες κατέκλυσαν τους δρόμους σε 16 πόλεις της χώρας.

Στην Ολλανδία εκατοντάδες αγρότες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, προχωρώντας σε αποκλεισμούς δρόμων και ανάβοντας φωτιές.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και την ΕΕ αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι μόνο όταν ένα κίνημα είναι μαζικό, οργανωμένο, ενωμένο και μαχητικό μπορεί να έχει διάρκεια, να κοιτάξει κατάματα τους «από πάνω» και να φέρει απτά αποτελέσματα, βάζοντας φρένο στις αντιλαϊκές πολιτικές και το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν για τους λαούς τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές.

Νίκη στον αγώνα των αγροτών!