Η κυβέρνηση με μια απλή τροπολογία βάζει ταφόπλακα στη ΛΑΡΚΟ, τη μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας. Ως γνήσιος λακές των ξένων και ντόπιων αφεντικών της χώρας βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο που επέβαλε η Ε.Ε το 2014 και περιλαμβάνει τεμαχισμό της επιχείρησης, ξεπούλημα των φιλέτων της (μεταλλεία, λιμάνι, άδειες, εκτάσεις κλπ), οδηγώντας τη ΛΑΡΚΟ εντός 12 μηνών (με 6μηνη παράταση) στην πτώχευση, αν δεν πουληθεί το 75% του ενεργητικού. Με ειδική  διάταξη απαλλάσσονται τα μέλη της διοίκησης και οι μέτοχοι από κάθε ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη ευθύνη για τα σκάνδαλα που θα προκύψουν. Αδιευκρίνιστο παραμένει το μέλλον του εργοστασίου στη Λάρυμνα, όπου απασχολούνται οι περισσότεροι εργάτες και χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια για τεχνολογική αναβάθμιση, το οποίο μάλλον θα κλείσει.

Σαν πλασιέ προωθεί, ξένα κυρίως, επιχειρηματικά συμφέροντα που ορέγονται την προίκα της ΛΑΡΚΟ η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη από ιδιόκτητα μεταλλεύματα. Το σιδηρονικέλιο που είναι απαραίτητο υλικό για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα εξάγεται αποκλειστικά στις μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού, αφού συνειδητά έχει απαγορευτεί, από την Ε.Ε, η δυνατότητα αυτή στη χώρα μας. Η προοπτική δε της ηλεκτροκίνησης μετατρέπει το νικέλιο και το κοβάλτιο, που περιέχεται στο μετάλλευμα, σε στρατηγικού χαρακτήρα υλικά.

Ε.Ε. και κυβέρνηση ασκούν έναν προπαγανδιστικό εκβιασμό απέναντι στους εργαζόμενους της επιχείρησης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα χρέη που οι ίδιοι δημιούργησαν και σφίγγουν τη θηλιά της πτώχευσης στην εταιρία. Τόσο με τα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Ε.Ε. για δήθεν κρατικές ενισχύσεις όσο και με τα χρέη προς τη ΔΕΗ επιχειρηματολογούν για τον «μονόδρομο» της ειδικής εκκαθάρισης και πτώχευσης.

Την στιγμή που η Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια για αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν επιχειρήσεις του σκληρού πυρήνα της, σέρνει από δικαστήριο σε δικαστήριο την εξαρτημένη Ελλάδα για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πως ξεχνά ότι η ΛΑΡΚΟ επιβαρύνονταν δυσανάλογα για την αγορά ρεύματος από την ΔΕΗ, που είναι βασικός μέτοχος της επιχείρησης και πως σε μια νύχτα το 2006 υπερδιπλασιάστηκαν τα τιμολόγια του ρεύματος για τη ΛΑΡΚΟ την ώρα που γίνονταν χαριστικές ρυθμίσεις για την Αλουμίνιο της Ελλάδας, του Μυτιληναίου.

Παράλληλα η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού θέλοντας να φορτώσει την ευθύνη για την πορεία της επιχείρησης στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παρουσιάζει προς τέρψιν των αδηφάγων μεγαλοκαναλιών και των μεγαλοδημοσιογράφων παραποιημένα μισθολογικά στοιχεία, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους εργάτες που έχουν κυριολεκτικά ποτίσει με το αίμα τους το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, με τα golden boys της επιχείρησης και τους διορισμένους εντολοδόχους τους.

Σύμφωνα με το σωματείο το 80% του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ που έχει προσληφθεί την τελευταία 12ετία αμείβεται ήδη με τις κατώτατες απολαβές που προβλέπουν οι Κλαδικές Συμβάσεις, ενώ στο σύνολο των εργαζομένων οι μισθοί έχουν «παγώσει» 13 χρόνια από τελευταία Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση του 2007. Με την τροπολογία η κυβέρνηση μειώνει επιπλέον κατά 25% τους μισθούς των εργαζομένων, καταργεί επιδόματα δώρων και αδειών, προλειαίνοντας το έδαφος για τον όποιο ενδεχόμενο επενδυτή προσλάβει κάποιους από αυτούς ή ακόμη και για μειωμένες αποζημιώσεις και επιδόματα ανεργίας.

Έχει το θράσος η κυβέρνηση της ΝΔ να κουνάει το δάκτυλο για την υπερχρέωση της εταιρείας, όταν ήταν οι διορισμένες διοικήσεις Θανάσουλα-Σκρέκα, από τους τότε υπουργούς της Αλογοσκούφη και Δούκα, που με την προπώληση (Hedging) νικελίου στις 18.000 δολάρια/τόνο -όταν η τιμή έφτασε ακόμη και τις 52.000 δολάρια/τόνο- έβαλαν μέσα την επιχείρηση 500 εκ. ευρώ. Το κόλπο συντόνιζαν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά αρπακτικά του εξωτερικού, JP Morgan, Goldman Sachs, Barklays, Hypo, που κερδοσκόπησαν σε βάρος της ΛΑΡΚΟ. Κανένας φυσικά δεν λογοδότησε γι’ αυτό το έγκλημα.

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης όταν και η ίδια ως κυβέρνηση κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση, της αποδοχής των τετελεσμένων της Ε.Ε, της τεχνολογικής απαξίωσης και της ιδιωτικοποίησης ως μονόδρομο «σωτηρίας» για τη ΛΑΡΚΟ. Αυτό αποδεικνύει και η επιστολή Τσακαλώτου προς την Ε.Ε. που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Είναι πλέον στα χέρια των εργαζομένων στην επιχείρηση να αντιπαλέψουν τη δρομολογούμενη κυβερνητική απόφαση. Με ενωτικούς αγώνες, μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους να ορθώσουν ένα μέτωπο αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Στο πλευρό τους πρέπει να σταθεί σύσσωμη η εργατική τάξη και όλος ο λαός μας, ειδικά στις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ οι οποίες θα δεχθούν τεράστιο χτύπημα από το κλείσιμό της.

Η Κ.Ο. Φθιώτιδας του Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ. Στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους. Καλεί τα συνδικάτα του νομού να σταθούν αλληλέγγυα στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα είναι ανάγκη να ξεπεραστεί η διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό σε δευτεροβάθμιο επίπεδο ώστε να αναπτυχθούν ενωτικοί μαζικοί αγώνες ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

Μ-Λ ΚΚΕ (K.O. Φθιώτιδας)