Και φκιάστε το κιβούρι μου, φαρδύ, πλατύ να γένει,
να στέκω ορθός να πολεμώ, και δίπλα να γεμίζω.

Το τάλαντο, η μνα και η δραχμή (αρχαιότητα), το σόλδιο (Βυζάντιο), ο παράς και το γρόσι (τουρκοκρατία), ο φοίνικας (1828), η δραχμή (1833), το ευρώ (2002), το ρεπό (2021). Αυτά είναι τα σημαντικότερα νομίσματα που επικράτησαν στον ελλαδικό χώρο από την πολιτισμένη αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Όλα, μέχρι τον Χατζηδάκη-σούπερμαν, είχαν υλική υπόσταση. Τα κρατούσες στο χέρι, τα άδραχνες, εξ ου και το «δραχμή». Με εξαίρεση το τελευταίο νόμισμα, το ρεπό. Αυτό είναι άυλο. Δουλεύεις 10 ώρες μια μέρα, δυο ή και πολλές περισσότερες και το αφεντικό σε πληρώνει για οχτάωρο τις αντίστοιχες μέρες. Τις δυο ώρες που περισσεύουν σε πληρώνει σε ρεπό. Όχι σε ρέπος (ομόλογα), σε ρεπό. Όλα τα «πρόσεξε» στο εργατοκτόνο σχέδιο ο Χατζηδάκης. Δεν πρόσεξε-όρισε (τυχαίο;) την ισοτιμία του ρεπό με ένα κιλό ψωμί. Δεν μας είπε, αν, πηγαίνοντας στο φούρνο, θα λέμε πάρε δυο ρεπό και δώσε μου δυο φρατζόλες ψωμί. Προφορικά, όμως, μας είπε πως το ρεπό αντιστοιχεί σε μάζεμα ελιών. Ποιανού ελιές; Τις δικές σου -αν έχεις-, του αφεντικού, του Χατζηδάκη, του Μητσοτάκη, ποιανού; Και ποιες ελιές; Αυτές που ο μεγαλέμπορας αγοράζει για δεκάρες και «αν θέλεις δικέ μου, αλλιώς άφησέ τες να σαπίσουν και τα γεωπονικά και τα ποτίσματα δικά σου».

Και προσέξτε τι γίνεται τώρα. Η προσφορά υπηρεσιών των ΜΜΕνημέρωσης, μέσω της λίστας Πέτσα, πληρώθηκε σε ευρώ. Οι εφοπλιστές για υπηρεσίες που δεν παρείχαν, πληρώθηκαν σε ευρώ. Η AEGEAN και η FRAPORT, για υπηρεσίες που δεν παρείχαν, πληρώθηκαν σε ευρώ. Και αφού αυτοί και τόσοι άλλοι πάμπλουτοι πληρώθηκαν σε ευρώ, ποιος δε θα πληρωθεί; Όλοι οι άλλοι. Αυτοί θα πληρωθούν σε ρεπό.

Για τις πολλαπλές υπηρεσίες που πρόσφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους λίγους, το κόμμα της ΝΔ απολαμβάνει δάνεια ύψους 342 εκατομμυρίων ευρώ. Τα τελευταία δυο χρόνια μάλιστα, με επικεφαλής τον Κούλη στη ΝΔ, τα δάνειά της αυξήθηκαν κατά 100 εκατομμύρια. Δηλαδή ήταν 242 εκατομμύρια και έγιναν 342. Κανένας από τους τραπεζίτες δεν διαμαρτύρεται, ούτε αναθέτει την είσπραξη των δανείων αυτών στις λυκο-εταιρείες που κυνηγούν τους πάμπολλους, ταλαίπωρους δανειολήπτες, στα φαντς. Και σαν να το κάνουν επίτηδες, τις μέρες που σχολιαζόταν, δημόσια, το ύψος των δανείων της ΝΔ, πλειστηριάστηκε το σπίτι, η πρώτη κατοικία, κατάκοιτου ανθρώπου που χρωστούσε στις τράπεζες 37 χιλιάδες ευρώ… Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ως κυριλάτα, αξιοπρεπή και ασφαλή τα 342 εκατομμύρια, ενώ σαν επισφαλή και κόκκινα τις 37 χιλιάδες.

Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες τους, που φαλίρισαν τα μαγαζιά τους -τις τράπεζες- τρεις φορές από την εποχή των μνημονίων (ποιος θυμάται πια τα κάπιταλ κοντρόλ), χρηματοδοτήθηκαν-διασώθηκαν, με κρατικό χρήμα. Κρατικό χρήμα σημαίνει τα δικά μας λεφτά. Σημαίνει το δικό μας κόπο και ιδρώτα. Με δυο κουβέντες οι τράπεζες, αγκαλιά με την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας, ρουφάνε το κρατικό χρήμα με το μπουρί της σόμπας, που είναι και τσίγκινο και όχι χάρτινο, για τη διάσωση του περιβάλλοντος. Και μη ψάχνετε στις ειδήσεις των μπουκωμένων ΜΜΕ την είδηση πως οι καταθέσεις του κοσμάκη στις τράπεζες …απολαμβάνουν μηδενικό επιτόκιο. Δηλαδή δανείζεις στην τράπεζα με τις αποταμιεύσεις σου και αυτή αντί να σε χιλιοευχαριστεί σου λέει: πέντε μου δίνεις πέντε θα σου δώσω. Και αν σου τα δώσει και δεν τα πάρει, δανεικά και αγύριστα, σε κάποια …διάσωσή της. Στις ειδήσεις των μπουκωμένων ΜΜΕ θα σας ενημερώσουν πως συμφωνείτε, κατά τις δημοσκοπήσεις, ότι ο Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος γα πρωθυπουργός.

Αυτοί μπουρί της σόμπας, εσείς ρεπό. Ρισκάρετε το ρεπό που δεν είναι πια ρεπό. Βγείτε έξω! Που θα έλεγε και ο ποιητής.

Τάνια