Πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται κατά την αυτοψία του ΑΠΕ ΜΠΕ στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια, Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018. Σήμερα στο νησί της Λέσβου διαμένουν επίσημα 10.841 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς σύμφωνα με τα στοιχεία της 21ης Σεπτεμβρίου 8706 διαμένουν στη Μόρια, 1.191 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που διαχειρίζεται ο Δήμος Λέσβου, 748 άτομα διαμένουν σε δομές που διαχειρίζεται η ΑΜΚΕ «Ηλιαχτίδα», 91 διαμένουν στη δομή του πρώην ΠΙΚΠΑ και τέλος 105 κρατούνται στο κλειστό χώρο του Προαναχωρησιακού Κέντρου, σε έναν ιδιαίτερο χώρο στο κέντρο του καταυλισμού της Μόριας. Αύριο Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου φεύγουν από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) 400 άτομα με προορισμό τις νέες δομές που ετοιμάστηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν 80 την Τρίτη, άλλοι 400 την Τετάρτη, 600 το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής. Σχεδόν 2000 μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα. Και μετά άλλοι 1000. Στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Όλοι τους με κατεύθυνση τις νέες δομές στη βόρεια Ελλάδα. 1100 στη Βόλβη. 560 στον Κατσικά Ιωαννίνων. 860 στα Γρεβενά. 280 στη Φιλιππιάδα. ΑΠΕ

Το αληθινό πρόσωπο της πολιτικής της παρουσιάζει – κάθε μέρα και περισσότερο – η κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας την αντιμεταναστευτική της πολιτική, που χαρακτηρίζεται από απελάσεις και καταστολή, η κυβέρνηση ανακοινώνει τώρα την ίδρυση προαναχωρισιακών κέντρων «κλειστού τύπου», δηλαδή φυλακές, όμοιες με το αλησμόνητο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σταδιακό κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και τη μετατροπή τους σε νέα σιδερόφρακτα κέντρα κράτησης που αποτελούν κανονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και όχι “κέντρα υποδοχής” όπως παραπλανητικά τα βαφτίζει για να εξωραΐσει τη πολιτική της. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία πολλών τέτοιων φυλακών σε ολόκληρη τη χώρα για τη φυλάκιση των χιλιάδων προσφύγων, εξαγγέλλοντας ακόμα αυστηρότερους όρους στη χορήγηση ασύλου και μαζικές απελάσεις.

Η πολιτική της κυβέρνηση είναι πλήρως εναρμονισμένη με την βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που ενισχύεται στο εσωτερικό από τις ακροδεξιές δυνάμεις μέσα και έξω από τη ΝΔ. Τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης που στήνει τώρα οξύνουν την αντιπροσφυγική πολιτική που εγκαινίασε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι με τις αστυνομικές εκκαθαρίσεις από “τη σκόνη και τα σκουπίδια”, και συνοδεύτηκε από την ακροδεξιά και ξενοφοβική ρητορική κορυφαίων στελεχών της καθώς και από την ανοχή ως και τη στήριξη ακραίων ρατσιστικών εκδηλώσεων ενάντια στους πρόσφυγες που ζουν στις υπάρχουσες δομές.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης να στήσει σε ολόκληρη τη χώρα φυλακές – κολαστήρια για τους πρόσφυγες. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους πρόσφυγες – θύματα των πολέμων που γεννούν οι αδυσώπητες συγκρούσεις και αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών. Απαιτούμε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας και διαβίωσης (σίτιση – στέγαση – περίθαλψη) για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι και πρέπει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο του αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον φασισμό.

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ
21 Νοέμβρη 2019