Δελτίο Τύπου


Τέταρτη 11 Σεπτέμβριου 2019


Ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι όλες οι συμφωνίες που υπεγράφησαν με το Ισραήλ και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές θα παύσουν αν η ισραηλινή πλευρά προχωρήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, τη Βόρεια νεκρά θάλασσα και οποιοδήποτε μέρος των παλαιστινιακών κατεχόμενων εδαφών του 1967.

Οι δηλώσεις του Προέδρου ήρθαν εις απάντηση στην ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι θα προχωρήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, τη Βόρεια νεκρά θάλασσα και αρκετούς οικισμούς αν κερδίσει στις επερχόμενες ισραηλινές εκλογές.
Ο πρόεδρος Αμπάς τόνισε ότι «έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ανεξάρτητα από τις συνέπειες, καθώς οι αποφάσεις του Νετανιάχου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα η ΑΕ κ. Μαρουάν
Τουμπάσσι δήλωσε ότι «η απόκτηση εδαφών με τη βία συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου» και «όλοι οι Ισραηλινοί εποικισμοί αποτελούν έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το καταστατικό της Συνθήκης της Ρώμης» και πρόσθεσε «η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να δράσει τώρα για να αποτρέψει τον Νετανιάχου και τους συμμάχους του από το να ενταφιάσουν όποιες
εναπομείνασες προοπτικές για ειρήνη και ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, την απαγόρευση όλων των προϊόντων των παράνομών οικισμών και την ανάληψη δράσης κατά εταιρειών που εμπλέκονται στο παράνομο ισραηλινό αποικιακό σχέδιο το οποίο που αποφέρει τεράστια κέρδη τόσο στο Ισραήλ όσο και
στους εποικισμούς, εις βάρος του κατεχόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού».

Ο πρέσβης κατέληξε δηλώνοντας ότι “δεν θα παραδοθούμε στις προσταγές ενός απελπισμένου και ρατσιστικού πολιτικού που βυθίζει ολόκληρη την περιοχή σε συγκρούσεις και διαμάχες”.

Σχετικά:

Προειδοποίηση για το τέμενος Al Aqsa

Το κράτος της Παλαιστίνης καταγγέλει τις ΗΠΑ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο