Το σόου της αμερικάνικης “ανθρωπιστικής βοήθειας” συγκάλυψη της ληστείας
και πρόσχημα στρατιωτικής επέμβασης

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα σύνορα με τη Βραζιλία, δηλώνοντας ότι το ίδιο εξετάζεται και για τα σύνορα με την Κολομβία. Ταυτόχρονα έχουν απαγορευτεί όλες οι πτήσεις από τα αεροδρόμια της χώρας καθώς και ο απόπλους από τα λιμάνια της. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κινήσεις προετοιμασίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής εισβολής εκ μέρους των ΗΠΑ με όχημα την υποτιθέμενη ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Σάββατο αναμένεται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συγκεντρωθούν στα σύνορα Βενεζουέλας – Κολομβίας, με πρόσχημα να παραλάβουν τη διαβόητη βοήθεια από στρατιωτικά αμερικάνικα αεροπλάνα. Η εκτίμηση είναι ότι, στην πραγματικότητα, αυτό που θα γίνει είναι ο εξοπλισμός διαφόρων δεξιών οργανώσεων και ακόμη και η παρείσφρυση στρατιωτικών δυνάμεων εκ μέρους ΗΠΑ και Κολομβίας. Αυτή η τακτική έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το διαφαινόμενο μέγεθος της βοήθειας που αφορά δημητριακά, όσπρια και κάποια ήδη υγιεινής, που αρκούν για 7500 άτομα για δέκα μέρες. Πρόκειται για κοροϊδία ακόμη και σ’ αυτό το επίπεδο.
Με βάση όλα αυτά, δικαίως η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η καλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ θα ήταν η άρση των κυρώσεων εναντίον της χώρας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε εκτοξεύσει δημόσια απειλές προς τα στρατιωτικά στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση καλώντας τα να αποστατήσουν, επαναλαμβάνοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση είναι στο τραπέζι.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, τραμπούκοι του Γκουαϊδό κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Κόστα Ρίκα, απαγορεύοντας στο νόμιμο προσωπικό να εισέλθει. Πρόκειται για μια κίνηση καλλιέργειας εντυπώσεων, ότι ξεκίνησε τάχα το ξήλωμα της κυβέρνησης. Πάντως η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα καταδίκασε την ενέργεια.
Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και με το θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται σχετικά με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA. Ο αμερικανολακές Γκουαϊδό «διορίζει» διοικητικό συμβούλιο σε μια εταιρεία χωρίς να έχει τον παραμικρό έλεγχο! Από την άλλη, ο πρόεδρος της εταιρείας, Μανουέλ Κεβέντο, κατήγγειλε απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στο σταθμό άντλησης Ορινόκο 50 στην πολιτεία Μονάγκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκοπός ήταν η διακοπή της παραγωγής. Η δεξιά αντιπολίτευση, παριστάνει πως κόπτεται για τη δημοκρατία ενώ προβαίνει σε κάθε λογής αντιδημοκρατικές ενέργειες. Εμφανίζεται σαν πλασιέ της ψευτοβοήθειας των ιμπεριαλιστών και ταυτόχρονα πανηγυρίζει για τις κυρώσεις που αυτός επιβάλλει στη χώρα. Μιλάει για κακοδιαχείριση της οικονομίας, την ίδια στιγμή που προβαίνει σε σαμποταριστικές τρομοκρατικές ενέργειες.
Με βάση όλα αυτά, οι διάφορες διεθνείς προσπάθειες διαμεσολάβησης, που στην πραγματικότητα εκπροσωπούν μια πιο μετριοπαθή έκφραση της γραμμής για ανατροπή της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο, έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, κυρίως από την αδιάλλακτη στάση των ΗΠΑ.