Το να γράφεις για το Νοέμβρη 1973 και για το σήμερα και να μην αναφέρεις τις λέξεις «ΗΠΑ-Αμερικάνοι» είναι σαν να κάνεις σκορδαλιά δίχως σκόρδο. Και μπορεί να γεμίζει η ανακοίνωσή σου με διάφορα εξεγερτικά για δυνατές συγκρούσεις και αντιστάσεις, αυτά γεμίζουν την καρδιά και το νου κάθε αντιεξουσιαστή πολύ μπλα-μπλα, αλλά «από τηγανίτα τίποτα». Όποιος θέλει να νιώσει το επαναστατημένο πνεύμα χωρίς στόχο, δεν έχει παρά να διαβάσει την ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ) για το Πολυτεχνείο. Ένας ολόκληρος κόσμος εξεγέρθηκε, μία νεολαία αντιστάθηκε, ένας λαός επαναστάτησε. Και η εθνική ανεξαρτησία; Ο στόχος; Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους σ. του ΚΚΕ (μ-λ) και εμείς καταλαβαίνουμε τους συντάκτες. Βαρίδια θεωρούν τις παρακαταθήκες του μ-λ κινήματος. Δικαίωμά τους. Δικαίωμά μας να επισημαίνουμε και να επικρίνουμε. Ή όχι;

Μας βούιξαν τ’ αυτιά με το «δράκο των Εξαρχείων». Ο φτωχός και σύριος μετανάστης έγινε πρωτοσέλιδο, τάραξε τον τόπο και αλλάζει το νομικό σύστημα. Μπράβο ο σύριος! Μακριά από μας η ελευθεριότητα και η εγκληματικότητα ενάντια στο διπλανό. Στον ΕΛΑΣ τιμωρούνταν με βαριά ποινή το κλέψιμο ενός… αυγού. Αλλά πάει πολύ να μιλούν οι αστοί για βιασμούς και συνευρέσεις με ανήλικα παιδιά. Πάει πολύ. Όλοι θυμόμαστε τον Μπερλουσκόνι να οργανώνει πάρτι με ανήλικα κορίτσια και ο αστικός κόσμος πουλάει τις κόρες του λαού για φραγκοδίφραγκα. Το σύστημα γεννάει και τρέφεται από την πορνεία.

Την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη στις ΗΠΑ οι δουλέμποροι έβγαζαν τους μαύρους στο σκλαβοπάζαρο με… έκπτωση. Επειδή αφορούσε έγχρωμους ονομάστηκε black friday. Από δω το φέραν, από κει το φέραν και η αμερικανιά επιβλήθηκε στο δυτικό κόσμο σαν μία μέρα τρελών εκπτώσεων. Άρπαξαν την ευκαιρία οι εταιρείες για να επιβάλουν τη μόδα -κυρίως στη νεολαία- και να δημιουργούν πανζουρλισμό στα καταστήματά τους. Black friday!! Όπου τα καταστήματα ανεβάζουν τις τιμές τις προηγούμενες μέρες για να τις ισοφαρίσουν τη μαύρη Παρασκευή, όπως δηλώνει απογοητευμένα ο κόσμος. Φανταζόμαστε ότι στο μέλλον η επέτειος ανατροπής της μπουρζουαζίας θα ονομαστεί «Άσπρη Κυριακή».

Σκέφτηκε να πει μία κουβέντα παραπάνω ο Μητσοτάκης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα σε αγγλικό έδαφος. Άναψε και κόρωσε ο άγγλος πρωθυπουργός και ακύρωσε τα προγραμματισμένα ραντεβού με τον «δικό» μας. Ο Σούνακ, πρωθυπουργός από τη δεξιά, στην παλαιά αλεπού (Αγγλία), μάλλον θα μπέρδεψε τις ημερομηνίες. Τότε που οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν στους εγγλέζους αποικιοκράτες, δείχνοντας τον εθνικό στρατό, «στρατηγέ ιδού ο στρατός σας». Πήρε δύο πόντους με τις βάσεις των ΗΠΑ και τα φληναφήματα των Αμερικάνων ο Μητσοτάκης και του ξεφεύγουν άσκεφτα λόγια απέναντι στην παλιά αποικιοκρατική δύναμη. Τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα νερά και απολογούνται σαν πολιτικοί τζουτζέδες. Ας πρόσεχαν.