Θυμόμαστε κάτι «ιερά τέρατα» της δημοσιογραφίας που κυνηγούσαν την αλήθεια με δέος και πείσμα. Πολλές φορές βρέθηκαν στο πλάι των λαών με το όπλο στο ένα χέρι και τη φωτογραφική μηχανή στο άλλο. Τώρα βλέπουμε κάτι καθάρματα που παίρνουν την είδηση από τους Ισραηλινούς λοχίες και τους αντίστοιχους Ουκρανούς και κάνουν πρόβες για να τη διαβάσουν σωστά. Τις προάλλες, από πολιτική εμμονή, ακούγαμε έναν τέτοιον που ανέλυε τα πυροβόλα όπλα των ισραηλινών λες και τελείωσε τη σχολή πολέμου στο Τελ Αβίβ. Ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ο κόσμος αναμασά ό,τι του προσφέρουν. Γιατί πλήθυναν τα αποβράσματα. Γι’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση μας έλειπε. Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο για το Πολυτεχνείο, όπως αυτό που έγραψε ο σ. Παύλος Αλεξίου και το οποίο πρέπει να γίνει όπλο στα χέρια κάθε αγωνιστή. Πέρασε πολύς καιρός όπου το ΚΚΕ διαστρέβλωνε, οικειοποιούνταν το Πολυτεχνείο. Ίσως δεν υπάρχει άλλο γεγονός στη νεότερη ιστορία μας που δέχτηκε τόσες κακοποιήσεις. Η ιστορική ρεμούλα τής ηγεσίας του ΚΚΕ δεν έχει προηγούμενο και οι πρωτεργάτες της εξέγερσης «έχασαν τ’ αυγά και τα πασχάλια». Το βιβλίο του σ. Π. Αλεξίου βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Θα μπορούσε το ΚΚΕ να κάνει κάτι ανάλογο ή κρύβεται πίσω από μεγάλα ψέματα; Ως συνήθως.

Έχουμε ξαναγράψει ότι ο καπιταλισμός διόλου δεν αποκλείει την ανάπτυξη μεταφυσικών αντιλήψεων, προλήψεων και δεισιδαιμονιών. Ορισμένες φορές, μάλιστα, τις ενισχύει για να κρατάει τις μάζες στην αμορφωσιά και την αμάθεια. Αίφνης προχθές, το αεροπλάνο της Αegean από Κύπρο για Αθήνα είχε πολλαπλές καθυστερήσεις στην αναχώρηση. Μάταια οι επιβάτες ζητούσαν εξηγήσεις από το προσωπικό. Ώσπου το μυστήριο λύθηκε! Κατέφτασε η εικόνα της Παναγιάς, δέθηκε στα καθίσματα α΄ θέσης με ζώνες, φόρεσε περικάλυμμα βυζαντινού χρώματος και το αεροπλάνο απογειώθηκε. Οι επιβάτες της πτήσης Λάρνακα-Αθήνα έκαναν το σταυρό τους να πάνε όλα καλά. Η Παναγία έκανε το θαύμα της και ο θρησκευτικός σκοταδισμός έσχισε τους αιθέρες. Αμήν.

Αν ζούσε ο ποιητής (Ναζίμ Χικμέτ) θα ’γραφε:
«Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα
η άλλη μισή στην Παλαιστίνη βρίσκεται».

Κι ας φρύαξαν οι πληρωμένοι και αμαθείς ματσουκοφόροι των ΜΜΕ για τα εγκλήματα της Χαμάς. Με σκηνοθεσίες αμερικανικού τύπου και μουσικές θρίλερ. Τι κι αν τα 3/5 των κρατών του κόσμου μιλούν για το ναζιστικό Ισραήλ. Αν θέλουμε να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Παλαιστίνης. Ακέραια, ανυπόκριτα, θερμά, μέχρι το τέλος.