Πάνω από 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στα Τέμπη! Από σύγκρουση τρένων που βρέθηκαν στην ίδια γραμμή έχοντας αντίθετη κατεύθυνση. Κάτι που λογικά θa ’πρεπε να μη συμβαίνει εδώ και 150 χρόνια. Στην εκσυγχρονισμένη Ελλάδα των επενδύσεων, του Μητσοτακισμού και της έπαρσης. Εκεί βρέθηκαν τα κοράκια της αστικής πολιτικής. Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης. Κλαίνε πάνω από τους τάφους και διατάσσουν ενδελεχείς ανακρίσεις. Κατά τ’ άλλα η τεχνολογία αφέθηκε στα χέρια κάποιου εργαζόμενου. Οι Εγγλέζοι σταμάτησαν τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί είναι καταστροφικές. Εμείς τώρα τις ανακαλύψαμε! Αλλά υπάρχουν χρήματα για τα λαμόγια και τις συνοδείες των μεγαλοαστών στις περατζάδες τους. Ας μετατραπεί ο θρήνος σε οργή.

***

Ξανοίγεται πολύ η Κεραμέως στο χώρο της εκπαίδευσης. Ξαμόλησε τα αγριόσκυλα, τους νέους επιθεωρητές, θέλει να εφαρμόσει αντιμαθητικά προγράμματα (τράπεζα θεμάτων, pisa κλπ), προσπαθεί να θεμελιώσει την κακόφημη αξιολόγηση και άλλα πολλά που θα την χαρακτηρίζουν εσαεί. Προγραμματίζει αλαζονικά και σαν μαθητευόμενη μάγος. Η πτώση της είναι βέβαια και θα ’ναι παταγώδης. Από την άλλη, το εκπαιδευτικό κίνημα έχει περιπέσει σε καθεστώς αλλόφρονος ακτιβισμού (κάτι σαν ταξικός Βέγγος) που τρέχει πέρα-δώθε για πράγματα σοβαρά μεν, αλλά που θέλουν αντοχή. Ο αγώνας είναι μαραθώνιος, δεν είναι της μιας ριξιάς. Σε κάθε περίπτωση, urbi et orbi (σε πόλεις και χωριά) πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των δασκάλων των παιδιών μας. Η νίκη τους θα ’ναι δική μας. «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί», έκλεινε σε κάθε λόγο του στη Ρώμη ο Κάτωνας ο Τιμητής. «Η Κεραμέως πρέπει να ηττηθεί» στα δικά μας.

***

Διαβάσαμε ότι ο γαλάζιος δήμαρχος Καλαμαριάς Δαρδαμανέλης υπέγραψε την υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων του. Μέχρι εδώ ουδέν το μεμπτόν. Όμως οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που χρεώθηκαν με 20 ώρες υπερωρία -το ανώτατο όριο που ορίζει ο νόμος- είναι όλοι τους σύμβουλοι του δημάρχου και οι οποίοι δεν έχουν ωράριο εργασίας. Πρόκειται δηλαδή για βυσματούχους που αμείφθηκαν για τις ιδέες και το γλύψιμο στον δήμαρχο με υπερωρίες! Ύστερα λένε πως οι δεξιοί δεν έχουν πρωτοτυπία ιδεών. Λάθος, αναγνώστες.

***

Πάνε να φορτώσουν το έγκλημα στα Τέμπη στον άτυχο σταθμάρχη. Μπορεί και να φταίει. Όμως τα τζιμάνια του νεοφιλελευθερισμού δεν μας λένε γιατί ο ΟΣΕ πουλήθηκε σε ιταλική εταιρεία για 45 εκατομμύρια ευρώ, όσα είναι τα ετήσια έσοδά του. Δεν μας λένε γιατί οι σιδηρόδρομοι σε όλον τον κόσμο επανακρατικοποιούνται. Δεν μας λένε τέλος γιατί το γραφείο του Μητσοτάκη έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο τύπου όπου ο πρωθυπουργός θα εγκαινίαζε την 1η Μάρτη στη Θεσσαλονίκη ανύπαρκτο κέντρο σιδηροδρομικών τηλεπικοινωνιών. Αυτό που, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει. Κυριολεκτικά. Ύστερα η χώρα μετράει τάφους. Νεοφιλελεύθερες ύαινες.