Με αφορμή τα «ευρήματα» της ελληνικής αστυνομίας στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου που περιλαμβάνουν όπλα, ναρκωτικά και κλοπιμαία, το μυαλό μας έκανε αναγκαστικούς συσχετισμούς με τα σαμποτάζ φυσικού αερίου στη Βαλτική. Δεν είμαστε Κλουζώ για να ανακαλύψουμε τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των δύο γεγονότων, αλλά ό,τι κινείται στη ζώνη του γκρίζου και του ημίφωτος αναγκαστικά μας βάζει σε σκέψεις. Η λέξη προβοκάτσια άλλωστε είναι διαδεδομένη σε πάρα πολλές γλώσσες.

***

Τούτες τις μέρες η μισή μας καρδιά βρίσκεται στο Ιράν. Εκεί όπου οι προοδευτικές γυναίκες, αριστεροί Κούρδοι, δημοκράτες διανοούμενοι, παλιοί κομμουνιστές και ένα τμήμα του εργαζόμενου λαού αντιτίθενται στις θεοκρατικές αντιλήψεις για τη χιτζάμπ, δηλαδή για τη μαντήλα στο κεφάλι των γυναικών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ιράν αντιτίθεται στους Αμερικανούς και το δυτικό σύστημα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων δεν σημαίνει ότι παίρνει λευκή επιταγή για την καταπίεση των γυναικών και των αριστερών ανθρώπων. Άλλωστε, οι λεγόμενοι «φρουροί της επανάστασης» έχουν εξαπολύσει από τη δεκαετία του ’80, όταν ανατράπηκε ο Σάχης, σκληρούς διωγμούς ενάντια στην αριστερά. Σημειώνουμε ότι το λεγόμενο Τουντέχ, δηλαδή το ρεβιζιονιστικό κόμμα του Ιράν, βρήκε διάφορους λόγους για να συνεργαστεί με τους μουλάδες. Το Ιράν βέβαια δεν είναι Αφγανιστάν των καθυστερημένων παραγωγικών δυνάμεων και των αγροτοκτηνοτρόφων. Πρόκειται για μία μεγάλη πυρηνική δύναμη 50 εκατομμυρίων που μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της όχι μόνο στα γειτονικά κράτη. Η αποτίναξη της κυριαρχίας των ισλαμιστών παπάδων μπορεί ν’ ανοίξει το δρόμο για μία συνεπή ιρανική αντιιμπεριαλιστική στάση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δυτικοί πράκτορες αυτή την ώρα κάνουν πάρτι στις διαδηλώσεις και στις μεγάλες πόλεις του Ιράν. Αλλά είμαστε εξίσου βέβαιοι ότι αυτή η χώρα με έναν ιστορικό λαό θα βρει το δρόμο της.

***

Απαλλαγή των 20 κατηγορουμένων, δηλαδή αθώωσή τους, για την υπόθεση Siemens αποφάσισε το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων. Μετά από μήνες ακροαματικής διαδικασίας για τα μαύρα ταμεία της Siemens, οι δικαστές έκριναν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει ν’ απαλλαγούν των κατηγοριών τους που έφταναν ως το 2002. Σιγά μην καταδικάζονταν οι υπάλληλοι του οικονομικού υπερμεγαθηρίου. Εδώ χρηματοδότησε τον Χίτλερ, σε περιφερειακές περιπτώσεις θα κώλωνε; Πέρασε ο χρόνος, ξεχάστηκε η υπόθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι άλλοι που το ’χαν σημαία έπεσαν στη λήθη, τα δικαστήρια υπάρχουν για τους φτωχοδιάβολους της γειτονιάς. Τελικά στον καπιταλισμό την πληρώνουν οι …πλύστρες! Πού να τα ’ξερε αυτά όταν έγραφε ο Β. Ουγκώ τους Αθλίους…

***

Τελικά η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας (λέμε τώρα) και του καλπάζοντος τουρισμού δεν έχει σπίτια να στεγάσει φοιτητές και δασκάλους. Στις τουριστικές περιοχές τα νοίκια είναι στα ύψη και τα διαμερίσματα δυσεύρετα, ενώ φοιτητές και καθηγητές ζουν σε σκηνές και τροχόσπιτα. Έχει και ο τουρισμός τις κρυφές του πληγές και δεν είναι οι πτήσεις στο Ελληνικό και τα πολυτελή γιοτ.
Οι τοπικές κοινωνίες κάνουν στραβά μάτια, οι δήμαρχοι δεν βλέπουν και ο χειμώνας έρχεται βαρύς. Ας μιλήσουν έντονα οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως ας αναδείξουν τις αμαρτίες της ελεύθερης αγοράς.