Κόντεψαν να μας πάρουν τα ζουμιά από τα όσα ακούσαμε για την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ του «Ηνωμένου Βασιλείου». Ναι, αυτήν που το ’γραφε το αίμα της ότι θα ηγηθεί του μισού κόσμου, θα ’χει δεκάδες αμάξια και παλάτια, θα παίρνει φόρους από τους φτωχούς, θα εκμεταλλεύεται εκατομμύρια ανθρώπους και η χώρα της στα 70 χρόνια δυναστείας της θα ’χει αναμειχθεί άλλοτε με πόλεμο, άλλοτε σκοτεινά στα 2/3 των χωρών του πλανήτη. Στη διάρκεια της ηγεμονίας της η χώρα της ήταν μαζί με μια χούφτα ιμπεριαλιστικές χώρες ο άξονας του κακού. Κάτι γνωρίζουμε και στην πατρίδα μας! Η Ελισάβετ λοιπόν έβαλε την υπογραφή της σε θανάτους αμάχων, παιδιών, σε ίντριγκες και δολοπλοκίες επειδή ήταν γαλαζοαίματη και εκ του θεού σταλμένη. Τώρα βάλθηκαν να μας κάνουν να κλαίμε πλανητικά σε καθεστώς ομαδικής υστερίας. Εμείς αναπολήσαμε τον Ροβεσπιέρο που ξεπάστρεψε με ένα χτύπημα την ανάλογη οικογένεια της Γαλλίας. Σιγά μη στεναχωρηθούμε για το θάνατο των δολοφόνων με οικόσημο.

***

Άνοιξε ο ουρανός και βρέχει επιδόματα σαν το μάνα εξ ουρανού. ‘Η έρχονται εκλογές και η κυβέρνησή μας τα παίρνει από τη μία τσέπη για να μας δώσει ψίχουλα και ελεημοσύνες, ώστε να ξεχάσει το πόπολο και να ευχαριστεί τους «από πάνω» ή τους έπιασε η «φιλανθρωπία». Παλιά δοκιμασμένη τακτική όπου το καλό το κάνεις αντίδωρο, το διαφημίζεις αρκούντως, το μοιράζεις με μεγαλοπρέπεια και ύστερα βγαίνεις στο μπαλκόνι για να αυτοθαυμαστείς. Το σίγουρο είναι πως η ΝΔ ζορίζεται και το δεύτερο σίγουρο είναι πως ο δρόμος του αγώνα είναι πάντα ζωτικός.

***

Ανεβάζει ρητορικές στροφές ο Ερντογάν όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία. Η εφτάψυχη γάτα -που επέζησε του αμερικανοκίνητου βαθιού πραξικοπήματος με κορυφή τον Γκιουλέν- δεν ξεχνάμε πως συγκυβερνά με τον ακροδεξιό Μπαχτσελί, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες είναι σε όλη τη χώρα κατά πάντων. Ο μισοφασίστας Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα και τις ομπρέλες που της δίνουν οι δυτικοί (ιμπεριαλιστές) σαν εύκολο στόχο για το ακροατήριό του. Ας μην ξεχνάμε πως η αντιπολίτευση στον Ερντογάν, ακόμα κι όταν φοράει κοστούμι (πχ Κιλιτσντάρογλου) βασικά βρίσκεται στα δεξιά του πολιτικού χάρτη, αν εξαιρέσουμε το κόμμα που (ανεξάρτητα από τ’ όνομά του) ψηφίζουν οι Κούρδοι. Όσο δεν πρέπει να ξεπέφτουμε στον αδιέξοδο εθνικισμό, άλλο τόσο δεν πρέπει να μηδενίζουμε το κοντέρ στα ανατολικά όσο υπάρχει η Κύπρος, η Συρία, η Λιβύη για να μας το θυμίζουν.

***

Είναι αυτονόητο πως οι μαθητές που ξεκίνησαν το σχολείο έχουν τις αμέριστες ευχές μας. Το ίδιο οι γονείς τους που βαστούν ένα μεγάλο βάρος αλλά και οι δάσκαλοί τους που πασχίζουν να τους διδάξουν το ευ ζην. Γνωρίζουμε καλά πως η γνώση δεν κρύβεται μόνο στα βιβλία και τα λεξικά, επειδή είναι έργο πολλών ανθρώπων κυκλοφορεί λεύτερη στους δρόμους και στις ζωές μας. Γι’ αυτό προτρέπουμε τους μαθητές να ρουφήξουν σαν τη μέλισσα τη γνώση των κοινωνιών και τους δασκάλους να πολεμήσουν με νύχια και δόντια όσους βάζουν φραγμούς στη νέα γενιά. Αν αξίζουν τον τίτλο του δασκάλου θα καταλάβουν ότι πάει χέρι-χέρι με τ’ όνομα του αγωνιστή. Να μη φοβηθούν τα ανθρωπάκια του ΥΠΑΙΘ και τους μανδαρίνους των δομών του. Όρτσα τα πανιά!