Καίγεται η περίμετρος της Αθήνας! Λίγα χιλιόμετρα από το Σύνταγμα, στην Πεντέλη, ο τόπος γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Ύστερα ήρθαν οι συμβουλάτορες, οι ειδικοί μιας χρήσης, οι κυβερνόφιλοι, οι παπαγάλοι των ειδήσεων που λειτουργούν ως Νέρωνες στη φλεγόμενη Ρώμη. Διότι ο Μητσοτάκης διορίζει χωροφύλακες αντί για πυροσβέστες και δασοφύλακες, αγοράζει πολεμικά όπλα αντί για ελικόπτερα πυρόσβεσης και αντί να φτιάχνει δρόμους στα δάση πουλάει τους υπάρχοντες δρόμους (Εγνατία, Αττική οδός κλπ) στους φίλους του και στα μονοπώλια. Ύστερα αναζητούμε το κάψιμο στον στρατηγό άνεμο και στις εύφλεκτες κουκουνάρες. Αστεία πράγματα. Ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται ασύστολα το περιβάλλον, γεμίζει τοξικότητα τη φύση, καταστρέφει την εναπομείνασα αρμονία ανθρώπου-περιβάλλοντος. Είμαστε υπερβολικοί όταν πούμε ότι η φωτιά και η αντιμετώπισή της είναι ταξικό φαινόμενο.

***

Διαμορφώθηκαν λοιπόν οι άξονες στο συνδικαλισμό της εκπαίδευσης. Στα πρόσφατα συνέδρια των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ στη μία πλευρά της ιστορίας και της ταξικής πάλης βρέθηκαν οι ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ) και ΣΥΡΙΖΑ. Στην απέναντι οι ταξικοί συνδικαλιστές και οι Παρεμβάσεις. Ενδιάμεσα οι κεντριστές του ΠΑΜΕ που έψαχναν να αποφύγουν τα δύσκολα και να ψαρέψουν στα θολά νερά. Στην κορφή του λόφου η Ν. Κεραμέως παρακολουθούσε με βαθειά ευχαρίστηση τρίβοντας τα χέρια της. Ό,τι προσπαθούσε 30 χρόνια τώρα η άρχουσα τάξη (αξιολόγηση κλπ) το ενστερνίστηκαν οι ακόλουθοί της. Αλλά ο κόσμος της εκπαίδευσης και της πάλης δεν είπε -ακόμα- τον τελευταίο λόγο απέναντι στον άξονα του κακού.

***

Δε φτάνει που η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων όλων των κυβερνήσεων -τη μισούν γιατί εκεί έδρασε το β΄ αντάρτικο και ο ΔΣΕ- τώρα ήρθαν τα νεότερα. Σε αναστολή λειτουργίας μπαίνουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμόν 11440 ΦΕΚ με τίτλο «αναστολή λειτουργίας δημοτικών και νηπιαγωγείων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας». Κατά τ’ άλλα η ΝΔ και ο Μητσοτάκης υπερηφανεύονται ότι η χώρα μας είναι τόπος γραμμάτων και τεχνών. Αμ δε! Περισσεύει το σουβλάκι και το τζατζίκι, λείπει ο Αριστοτέλης και ο Σολωμός. Έρμη Μακεδονία.

***

Όταν εμείς ως κομμουνιστές λέγαμε ότι κάθε χώρα και κάθε κίνημα πρέπει να στηρίζεται βασικά στις δικές του δυνάμεις, πολλοί ρεφορμιστές της παγκοσμιοποίησης γελούσαν κάτω από τα μουστάκια τους. Ήρθαν όμως τα αδυσώπητα γεγονότα και κατάπιαν τη γλώσσα τους. Διαβάζουμε στην «έγκριτη» Καθημερινή ότι η ΡΑΕ ετοιμάζει σενάριο κατά το οποίο -λόγω πιθανής έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου- θα παίρνουμε ρεύμα με δελτίο και θα υπάρχουν διακοπές ρεύματος σ’ όλη τη χώρα. Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούν οι αστοί τις προτάσεις των μαρξιστών-λενινιστών; Αν μπορούν. Μα δε μπορούν;