Το κόμμα είμαι εγώ! διακήρυξε στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, κατατροπώνοντας τάσεις και «ομπρέλες», επιβάλλοντας Γραμματείς και όργανα. Είναι που ο Σύριζα βρίσκεται στον αντίποδα του σταλινισμού, όπως θα έλεγαν και παλαιότερες γενιές. Το όλο εγχείρημα κομματικού ελέγχου το έντυσαν με άρωμα γυναίκας (Ρ. Σβίγκου), ποσοστώσεις, κινήματα και άλλα ηχηρά παρόμοια, την ώρα που ο Α. Τσίπρας έβαλε πλώρη για το κέντρο διαγκωνιζόμενος με τον Ν. Ανδρουλάκη του αναστηθέντος ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε οι λίστες που κυκλοφόρησαν στο συνέδριο για τη σταυροδοσία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Όποιος έχει το πεπόνι, βρίσκει μαχαίρι.

***

Σκούρα τα πράγματα στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, όπως ονόμαζαν τη Λατινική Αμερική. Στην Κολομβία, πατρίδα καρτέλ ναρκωτικών και συμμοριών, ο 62χρονος πρώην αντάρτης του FURG Γκουστάβο Πέτρο ήρθε πρώτος στις προεδρικές εκλογές, επικεφαλής κινημάτων, προοδευτικών οργανώσεων της αριστεράς και αυτόχθονων, έχοντας απέναντί του παραστρατιωτικές οργανώσεις και την τριχασμένη δεξιά. (28,15% ο Ερνάντες, Φ. Γκουτιέρες με 24% και Σ. Φακάρδο με 4%). Στις εκλογές συμμετείχε το 55% των εκλογέων της Κολομβίας. Τώρα αρχίζουν και τα όργανα και τα δολώματα για τον Γκ. Πέτρο και την Κολομβία. Αλλά όπως και να ’χει, η Λατινική Αμερική κινήθηκε αριστερόστροφα και ο πονοκέφαλος του Πενταγώνου αυξήθηκε.

***

Δεν είναι, όπως φαίνεται, ευθύγραμμες και ανώδυνες οι προσπάθειες της κινέζικης κυβέρνησης του turbo καπιταλισμού να ενώσουν τον Ειρηνικό ωκεανό κάτω από την οικονομική κυριαρχία τους. Επτά μικρές νησιωτικές χώρες -Σαμόα, Κιριμπάτι, Παπούα-Νέα Γουινέα, Τόνγκα, Βανουάτου, νησιά Σολομώντα, Νιούε- αρνήθηκαν να υπογράψουν σε τηλεδιάσκεψη οικονομική συμφωνία με τον κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι και παρέπεμψαν το σχέδιο για αργότερα. Η Κίνα πρότεινε σε δέκα νησιωτικές χώρες του νότιου ειρηνικού εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας και ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, προσφέροντας μία αγορά 1,5 δισεκατομμυρίων Κινέζων και με αντάλλαγμα ανάληψη εκπαίδευσης της αστυνομίας και της κυβερνοασφάλειας. Αλλά οι ΗΠΑ δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Κάθε άλλο παρά Ειρηνικός θα ’ναι στο μέλλον.

***

Μας έστειλαν και δημοσιεύουμε: Ένα «παλιό» έργο αξίας 18,6 εκατ. ευρώ κλειδώνει η Ελλάκτωρ στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο αφορά στη βορειοδυτική επέκταση του μέσου. Και όταν λέμε «παλιό», εννοούμε πως πρόκειται για διαγωνισμό που προκηρύχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Υποδομών το Χρήστο Σπίρτζη. Το έργο είχαν διεκδικήσει τότε οι Όμιλοι Intrakat ΙΝΚΑΤ (0,45% 2,22), Ελλάκτωρ και Mytilineos ΜΥΤΙΛ (3,13% 16,50). (Θυμίζουμε πως τότε πρόεδρος της Αττικό Μετρό που έτρεχε το διαγωνισμό ήταν ο Γιάννης Μυλόπουλος που είχε γίνει γνωστός ως ο «Πρύτανης με τη χρυσή τουαλέτα», ο οποίος χρέωνε τον προϋπολογισμό του ΑΠΘ έξοδα προσωπικά και της οικογενείας του. Το Νοέμβριο του 2019 η Intrakat είχε ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης δίνοντας έκπτωση 27%, ενώ στη δεύτερη θέση βρισκόταν η Ελλάκτωρ με 22% και στην τρίτη η Mytilineos με 9,3%. Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο η Intrakat δε διεκδίκησε περαιτέρω το έργο με αποτέλεσμα η διοίκηση της Αττικό Μετρό να ανακηρύξει την Ελλάκτωρ ως προσωρινό ανάδοχο έναντι 14,3 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μας φάνηκε η ιστορία του διαγωνισμού, καθώς ακόμα και η νυν διοίκηση του φορέα υπό τους δύο Νίκους (Κουρέτα και Ταχιάο) έκανε λόγο για μη-έργο.