Η στήλη εύχεται καλό κατευόδιο στην Εύη Μυλωνάκη, συναγωνίστρια μέχρι τις εσχατιές της ζωής της, ανήσυχη, αγαπώντας τους ανθρώπους και τα έργα τους. Να ’ναι καλά οι δικοί της να τη θυμούνται.

***

Αντιγράφουμε από γνωστό ιστότοπο: «Οι κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ παρήγαγαν τα τελευταία είκοσι χρόνια περισσότερα από 139 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα τα οποία προορίζονταν για το εμπόριο, εκ των οποίων 11,3 εκατομμύρια μόνο το 2020, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Την ίδια περίοδο έγιναν εισαγωγές 71 εκατομμυρίων πυροβόλων όπλων, έναντι μόνο 7,5 εκατομμυρίων που εξήχθησαν, ένδειξη της φρενήρους αύξησης των πυροβόλων όπλων που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ, η οποία έχει τροφοδοτήσει την έξαρση της βίας, των φόνων και των αυτοκτονιών, ανέφερε η έκθεση».

***

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει το αθάνατο ελληνικό μυαλό που εφευρίσκει ιδέες και είναι γόνιμο ακόμα και στον πόλεμο. Συγκρατείστε τα μεγάλα ονόματα. Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, Οικονόμου, Μαρτίνος, Διαμαντίδης, Προκοπίου. Είναι όλοι αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί δεν καταδικάζουμε αποκλειστικά τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι λοιπόν όλοι αυτοί που σπάζουν το εμπάργκο των δυτικών, μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο όπου γης. Διότι «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» και οι παροτρύνσεις είναι για τους φτωχούς. Για τους εφοπλιστές, καναλάρχες μετράει ο «μπεζαχτάς».

***

Τι πούλησε ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο; Ελληνική αρχαιότητα, λίγο Μεσολόγγι, πολύ φιλελευθερισμό, ΝΑΤΟ και Αμερικανιά. Τι αγόρασε ο Μητσοτάκης; Όπλα, όπλα, όπλα. Διότι στη σημερινή εποχή είναι εύκολο να ’σαι αμερικανόδουλος, εθελόδουλος, υποτελής. Δύσκολο είναι να υψώνεις το ανάστημά σου και να βρίσκεσαι στο πλάι των φτωχών, των αδύναμων και των επαναστατημένων. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει μια γονατισμένη άρχουσα τάξη και η κυβέρνησή της.

***

Όποιος κατορθώσει να αποτυπώσει τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών παίρνει μάστερ… αποκρυπτογράφησης. Όχι μόνον γιατί κάθε παράταξη εκδίδει δικά της αποτελέσματα, αλλά και γιατί οι ερμηνείες ξεκινάγανε από το «όπου θέλω». Στο μεταξύ, φοιτητικοί σύλλογοι και Γενικές Συνελεύσεις δεν υφίστανται και στο κεφάλι κάθε ταξικιστή συνδικαλιστή βασιλεύει ο Πιραντέλο και ο υποκειμενισμός. «Έτσι είναι γιατί έτσι νομίζω». Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η Κεραμέως περνάει τα νομοσχέδια σαν πράσινα φανάρια, ενώ ο αριστερός χώρος φαντασιώνεται πεντάχρονα σοσιαλιστικά πλάνα. Απομένει η Φοιτητική Πορεία και δυο-τρεις ακόμα να μιλάνε με σοβαρότητα.

***

Με πλήρως αξιοκρατικά κριτήρια δόθηκε το πρώτο βραβείο της Eurovision στο συγκρότημα της Ουκρανίας. Έχασαν οι στοιχηματιτζήδες το βήμα τους, διότι το παιχνίδι ήταν σημαδεμένο και το αποτέλεσμα γνωστό. Όπως και η συμμετοχή του άκρως ευρωπαϊκού Ισραήλ, που δεν το δέχονται Αφρικανοί και Ασιάτες. Αποσυνάγωγο και ο κασιδιάρης χώρια. Ύστερα θα ’ρθουν να μας πουν ότι σε μερικά πράγματα δε χωράει η πολιτική και άλλα τέτοια για κουτορνίθια. Να το χαίρονται το ουκρανικό συγκρότημα οι εταίροι μας. Και τους φασίστες του Αζόφ επίσης.