Κι ενώ η κυβέρνηση πλασάρεται σαν η καταλληλότερη λύση, διεθνής έρευνα κατατάσσει τους Έλληνες στην 5η θέση των χειρότερα αμειβόμενων εργαζομένων. Η σειρά είναι Μεξικό, Χιλή, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ελλάδα (μέση αμοιβή 15,74 δολάρια την μέρα), ενώ οι καλύτερα αμειβόμενοι βρίσκονται στις χώρες Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Ελβετία, Ολλανδία. Πίσω από τους Χατζηδάκηδες προστρέχουν οι πρόθυμοι που παπαγαλίζουν πως είμαστε τεμπέληδες και άλλα παρόμοια. Την ίδια ώρα, η νέα γενιά με πτυχία και ξένες γλώσσες αναζητάει καλύτερη μοίρα στον ευρωπαϊκό -κυρίως- βορρά αφήνοντας πίσω τ’ αποκαΐδια της κρίσης και της πανδημίας. Περιμένουμε με αγωνία τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, που είναι ένα ταξίδι… Κολιάτσου-Παγκράτι.

***

Αλήθεια πού είναι το ΚΚΕ μπροστά στα γεγονότα του πολέμου; Εκκωφαντική σιωπή, απαξίωση, μοναχικός δρόμος, «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Στη μακρινή Κέρκυρα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ελέω ΠΑΜΕ και απίστευτων λαθροχειριών, Πελάης, όταν τον ρωτήσαμε γιατί το Εργατικό Κέντρο δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία, προτίμησε να μετράει τ’ άστρα. Ξεπερνάμε τις αναλύσεις του ΚΚΕ για τους επιχειρηματικούς ομίλους -αλήθεια ποιος επιχειρηματικός όμιλος περικυκλώνει το Κίεβο;- και παραμένουμε στο προκείμενο που είναι η ουσιαστική απουσία από τις προσπάθειες να θεμελιωθεί ένα αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

***

Ο λαός μας λέει «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Η παροιμία ταιριάζει γάντι για τα όσα συμβαίνουν σε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, όπου η κυβέρνηση διόρισε τα Διοικητικά Συμβούλια. Αποτελεί τιμή, που θα καταγραφεί ιστορικά ως πράξη αντίστασης στο νόμο Χατζηδάκη, πως οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις στην ΟΛΜΕ, με πρωταγωνιστές το σύντροφο Χρίστο Σόφη και την πολιτική κάλυψη του Εκπαιδευτικού Ομίλου, αρνήθηκαν να κάτσουν σε δοτές καρέκλες. Οφείλουμε ν’ αναρωτηθούμε γιατί οι σύντροφοι των Παρεμβάσεων στη ΔΟΕ (ΝΑΡ-ανένταχτοι) προτίμησαν τον εύκολο δρόμο των διορισμένων συνδικαλιστών. Αφήνουμε κατά μέρος τα συνδικαλιστικά παχύδερμα των άλλων παρατάξεων. Το περιμέναμε. Αλλά οι μπαρουτοκαπνισμένοι; Γιατί τόση δειλία;

***

Στο μεσαίωνα, όταν αύξαναν οι φόροι, γίνονταν πολυάριθμες εξεγέρσεις. Τώρα που οι νέοι ολιγάρχες της ΔΕΗ πήγαν την τιμή της κιλοβατώρας στο θεό πρέπει να φουντώσει η λαϊκή οργή και αγανάκτηση. Αφού κλείνουν τα λιγνιτωρυχεία και φυτεύουν ανεμόμυλους σε όλα τα βουνά, στους φοροεισπράκτορες του Χατζηδάκη πριν μας αλλάξουν τα φώτα πρέπει να τους τα αλλάξουμε εμείς. Γιατί παράλληλα με την πανδημία ήρθαν τα εγκεφαλικά από τους λογαριασμούς. Εκείνοι οι «δεν πληρώνω» φαίνεται πως ήταν κίνηση μιας χρήσης.