Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εμφανίστηκαν ρητά και υπόρρητα διάφορες ομάδες ανθρώπων δίπλα ή μέσα στα πολιτικά ρεύματα. Οι λεγόμενοι «ισαποστασάκηδες» μιλούν γενικά για την ειρήνη, χωρίς να ηττηθούν οι ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ κλπ. Πρόκειται γι’ αυτούς που θέλουν να φάνε μπριζόλα χωρίς να σφαχτεί το μοσχάρι! Αναδύθηκαν και οι «πεφτοσυννεφάκηδες», που νόμιζαν ότι ο λεγόμενος πολυπολικός κόσμος εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών. Σαν να λέμε ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα! Τέλος, είναι οι «ψυχάκηδες». Αυτοί που ερμηνεύουν τον πόλεμο με βάση τη βαθειά σλαβική πουτινική ψυχή και την άβυσσο της ψυχής των ιμπεριαλιστών. Σαν να λέμε την ανοησία πως όλα είναι μέσα μας, αρνούμενοι την αντικειμενικότητα των γεγονότων. Στην πορεία θα βρούμε κι άλλες σχολές.

***

Θυμάστε τον μακρύ και ατελείωτο κατάλογο «κομμουνιστικών» και εργατικών (να ’χουμε να λέμε) κομμάτων που υπέγραψαν με τον Περισσό διάφορες ανακοινώσεις. Πρόσφατα (Ριζοσπάστης, 27/2) διαβάσαμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία άλλο ένα μακρινάρι που υπογράφει το ΚΚΕ με κάμποσα «ΚΚ». Πού είναι το νέο εύρημά μας; Από τον κατάλογο λείπουν τα ρώσικα κόμματα· και το ΚΚΡΟ του Ζιουγκάνοφ και το ΚΕΚΡ της Ρωσίας. Είναι γνωστό ότι το ΚΚΡΟ είναι ένθερμος θιασώτης της εισβολής και μάλιστα βρίσκεται μπροστά από τον Πούτιν λειτουργώντας ως λαγός. Από τον κατάλογο απουσιάζει πλειάδα κομμουνιστικών κομμάτων, όπως της Κούβας, της Κίνας κλπ. Διότι, όπως λέει και ο Σαββόπουλος, «πάει ο Σταύρος κι ο κυρ Σταύρος», σκόρπισαν τα κοτσυφόπουλα στην πρώτη κλαγγή των όπλων. Δύσκολοι καιροί για ρεβιζιονιστές.

***

Θα παρατηρήσατε προφανώς τα σπουδαία κι εντυπωσιακά κτίρια των ελληνικών και ξένων τραπεζών. Εκείνο που ίσως πέρασε στα ψιλά είναι ο θάνατος μιας υπέργηρης γυναίκας τρεις μέρες αφού μια τράπεζα κατάσχεσε το σπίτι της. Κυριολεκτικά την έσυραν στον τάφο. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται (Οικονομικός Ταχυδρόμος) ότι το δημόσιο απέκτησε από ιδιώτες περιουσία 18,82 δισ. ευρώ. Από κατασχέσεις. Πότε έγινε αυτό; Την περίοδο 2016-2019. Θυμάστε καλά ποιος κυβερνούσε τη χώρα. Όταν μιλάτε με Συριζαίους, θυμίστε τους ότι επί διακυβέρνησής τους το κράτος τσέπωσε 20 δισ. απ’ το λαό.

***

Τι παθαίνει ο άνθρωπος όταν κάνει ζάπινγκ. Θέλοντας να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα πέσαμε πάνω στο ΟΡΕΝ του Σαββίδη. Όπου ο ένας συνομιλητής θυμήθηκε τον Μάο Τσετούνγκ και τη ρήση του «ας αφήσουμε εκατό λουλούδια ν’ ανθίσουν». Τι ήταν να το πει. Το επαναλάμβαναν οι παπαγάλοι εν χορώ, έτσι που νόμιζες ότι έκαναν διατριβή οι μαοϊκοί. Πάνω στη φόρα τους, μας ενημέρωσαν ότι ο Μάο Τσετούνγκ έκοψε όλα τα λουλούδια, αφήνοντας μόνο αυτά της αρεσκείας του. Ενημερώνουμε τους επίδοξους «σοσιαλίζοντες» ότι ο Μάο Τσετούνγκ είπε την παραπάνω φράση σε συνθήκες σοσιαλισμού κι όχι για να δώσει αβάντα σε κάθε μπουρδολογία. Το είπε ανεβάζοντας τα κύματα της πολιτιστικής επανάστασης, υμνώντας τον πλούτο των λαϊκών ιδεών από τον οποίο πρέπει να παίρνουμε τις καλύτερες. Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα κοράκια της αστικής ενημέρωσης; Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις τους είναι ζιζανιόχορτα και όχι λουλούδια.