Βγαίνουν μαχαίρια, οι δολοφονίες των αδύναμων αυξάνονται, οι βιασμοί γυναικών πολλαπλασιάζονται, η νύχτα εισβάλλει στη μέρα, η ανοησία επεκτείνεται και οι χωροφύλακες είναι σαν την άμμο της θάλασσας. Πόσα ακόμα πρέπει να σημειώσουμε για να φανεί πως το αστικό σύστημα βρίσκεται σε παρακμή, πεθαίνει μέσα στη σήψη και τη χολέρα, βουλιάζει στα απόνερά του; Γιατί ο καπιταλισμός, αναγνώστη, βρίσκεται από καιρό στην εντατική, είναι διασωληνωμένος και μόνο η ανυπαρξία αντιπάλου τον κρατάει στη ζωή. Πόλεμος, φτώχεια, θάνατος του περιβάλλοντος, κομμάτιασμα λαών, ανταγωνισμός. Ο καπιταλισμός πνίγεται μέσα στις αντιφάσεις του. Όποιος ποντάρει στη διηνεκή ζωή του θα χάσει.

***

Το κοινωνικό περιθώριο -πέραν πάσης αμφιβολίας- γεννάει παράλογη βία, αντιπαλότητα με το «γείτονα», θάνατο για τους άλλους. Τα τελευταία επεισόδια, θανατηφόρα για νέους ανθρώπους, δεν μπορεί παρά να μας βάζουν σε μαύρες σκέψεις. Νέοι άνθρωποι, άνεργοι, αλλοδαποί και «φτυσμένοι» από το σύστημα, έβγαλαν σιδηρολοστούς, γροθιές, σουγιάδες, μαχαίρια και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου περαστικούς, οπαδούς άλλης ομάδας, τυχαίους κλπ. Όσο βαθαίνει η κρίση, η σήψη και η διαφθορά, ο Σκάι θα χρηματοδοτεί τον Α. Γεωργιάδη, ο Μηταράκης θα δίνει εκατομμύρια ευρώ σε νεόκοπη ΜΚΟ, ο Μπακογιάννης θα μπουκώνει Ρουβάδες με χρήμα και ο φτωχός θα κόβει ο ένας το λαρύγγι του άλλου βγάζοντας το άχτι του. «Όπου φτωχός και η μοίρα του» και όπου λούμπεν προλεταριάτο αδιέξοδοι δρόμοι. Ώσπου η οργή να γίνει γόνιμη και η αγανάκτηση να βρει ταξικό στόχο.

***

Έχουμε και λέμε: οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν δημόσιο χρέος, η Ελλάδα 207% του ΑΕΠ, η Ιταλία 157%, η Ισπανία 125% κλπ. Οι βόρειες χώρες, Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Δανία, Ολλανδία θέλουν σκληρή δημοσιονομική πολιτική και οι πυλώνες Γαλλία-Γερμανία θέλουν να εξισορροπήσουν τα πράγματα, ιδιαίτερα μετά το Brexit. Μπορεί ο Γ. Στουρναρας της Τράπεζας της Ελλάδας να προβλέπει ανάπτυξη στο 8,5-9% για το 2022 (πράγμα ανέφικτο) και το έλλειμμα να υποχωρήσει από το 7%, οπότε προκύπτουν διάφορα ερωτήματα εκτός από το χιόνι που παραλύει τη χώρα. -Ποσο ιμπεριαλιστική είναι η Ελλάδα σήμερα; -Οι εξωκοινοβουλευτικοί φίλοι μας γιατί δεν προπαγανδίζουν την άμεση διαγραφή του χρέους; – Πόσοι φωνάζουν ακόμα το «έξω η Ελλάδα από την ΕΕ»;

***

«Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή», συνηθίζει να λέει καθηγήτρια φίλη της στήλης. Αυτό θυμηθήκαμε όταν ακούσαμε και διαβάσαμε ότι ο γιάπης δήμαρχος των Αθηναίων έδωσε 217.000 στο Σάκη Ρουβά για να πει δυο μελωδικά φωνήεντα στη φιέστα για τον νέο χρόνο. Ένα μήνα μετά «η φύση εκδικήθηκε». Στις βόρειες συνοικίες της Αθήνας δεν είχαν μηχανήματα για το χιονιά, η αρκτική οδός εγκλώβισε χιλιάδες ανθρώπους και η έρμη Πανεπιστημίου τίγκαρε στη γλάστρα και στον κοκοφοίνικα. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή» κι ας παραδέρνουν στο κρύο και στο χιόνι όλες οι φυλές της Αττικής. Ας είναι καλά η οικογένεια Μητσοτάκη-Μπακογιάννη και όλα της τα σόγια.