Η στήλη δεν ασχολείται με το τένις, ούτε μπορεί να προσφέρει αξιοτεχνικές. Ωστόσο είναι σε θέση να βγάλει συμπεράσματα από τη διαμάχη Αυστραλίας και Ν. Τζόκοβιτς.
-Ο τενίστας δε συμπεριφέρεται σεμνά και ταπεινά, αλλά σαν σταρ.
-Η Αυστραλία δεν είναι μπανανία.
-Ο Ν. Τζόκοβιτς πληρώνει και το ότι είναι Σέρβος, αλλά δε μας πείθουν οι εθνικιστικές κορώνες της κυβέρνησης της Σερβίας (Βούσιτς) ότι τους αποδιώχνουν και τους υποβαθμίζουν.
-Ο κόσμος έχει άλλα σοβαρά πράγματα να κάνει και για άλλα να παλέψει.
-Η πρόσφατη συμμαχία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (ΑUKUS) θα ’χει και τις παράπλευρες απώλειές της. Δηλαδή ως τον Τζόκοβιτς, ένα τσιγάρο δρόμος.

***

Έβγαλαν λοιπόν τα συμπεράσματά τους -όπως το ΚΚΕ- για την καπιταλιστική παλινόρθωση στην πρώην ΕΣΣΔ. «Ξέχασαν» την Κίνα, τον Μάο, την ΜΠΠΕ, το 20ο συνέδριο, την 6η ολομέλεια του ΚΚΕ, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τον Στάλιν κ.ά. και αντέγραψαν όλες τις θεωρίες του τροτσκισμού, όπως ο όρος «κρατικός καπιταλισμός» για την ΕΣΣΔ. Καμία φρέσκια ιδέα και ας ασχολήθηκε το μισό πολιτικό δυναμικό του ΝΑΡ. Ο λόγος για το αφιέρωμα στην ΕΣΣΔ που λάνσαρε η εφημερίδα του ΝΑΡ, με το έμπα του νέου χρόνου. Σιγά την ανακάλυψη, φίλοι. Αυτά τα «κάλαντα» ακούγονται δεκαετίες. Άλλωστε η άρχουσα πολιτική φρόντισε να «γανώσει» την ΕΣΣΔ με πολλούς τρόπους. Κομίσατε γλαύκα (κουκουβάγια) εις την Αθήνα. Δηλαδή, μηδέν εις το πηλίκον.

***

Θυμάστε την παλιά ελληνική ασπρόμαυρη ταινία με τον Λογοθετίδη όπου έλεγε «και να τα μουστοκούλουρα»!… Αυτό θυμηθήκαμε με τα χειροκροτήματα των αστών και των παπαγάλων τους επειδή παραλάβαμε τα γαλλικά αεροπλάνα Ραφάλ. Ακριβώς όπως οι παλαιοί ιθαγενείς, όταν θαύμαζαν χάντρες και καθρεφτάκια των αποικιοκρατών. Θ’ αλλάξουμε την ισορροπία στο Αιγαίο, τρέμει ο Ερντογάν και άλλα ηχηρά παρόμοια, που τ’ ακούει και τρέφεται ο κάθε ανόητος εθνικιστής. Στο μεταξύ ο Χατζηδάκης, σαν μπουλντόζα, κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε όρθιο, τ’ ΑΕΙ αποχτούν χωροφύλακες-πορτιέρηδες και ο Μητσοτάκης ρημάζει τη δημόσια υγεία. Κατά τ’ αλλά, τα Ραφάλ μας μάραναν και η αγκαλιά της Γαλλίας, που λανσάρεται σαν αντιοθωμανική χώρα πουλώντας αεροπλάνα και πολεμικά όπλα.

***

Ανάθεμα κι αν το σχέδιό τους για τα σχολεία μπορεί να φτουρήσει. Άνοιξε, κλείσε, άλλαξε τις αναλογίες στα τμήματα, τηλεκπαίδευση, χωροφύλακες, έλλειψη δασκάλων και καθηγητών, τρομοκρατία, τράπεζες θεμάτων. Μέσα σ’ αυτόν το ζόφο αχτίδα φωτός αποτελεί η ανοιχτή επιστολή του Γιώργου Καββαδία, συνεργάτη των Αντιτετραδίων και επιστήθιου φίλου της στήλης, προς τον υφυπουργό Παιδείας. Ο ΓΚΚ δεν ενήργησε ως Ρομπέν των σχολείων, αλλά ως φωτισμένος δάσκαλος που φέρει επάξια τον τίτλο του. Μακάρι τα σχολεία και οι σχολές να είχαν τέτοιους δασκάλους και μακάρι οι μαθητές της χώρας να τους συναντούσαν καθημερινά. Όσο για το Υπουργείο Παιδείας, ας βυθιστεί στο πέλαγος των ανομημάτων του. Φωτοδότες ή σκοταδιστές; Διαλέχτε.