Αν κάποιος παρακολουθήσει τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ που αφορούν στην Παλαιστίνη θα φρυάξει. Διότι το κρατικοκάναλο, μαζί με τον ΣΚΑΪ, παρουσιάζει μια παραμορφωμένη πραγματικότητα. Στην πολύπαθη περιοχή υπάρχουν μόνο ρουκέτες της Χαμάς, σφεντόνες ανήλικων, κοράνια και άλλα φοβερά όπλα. Απουσιάζει η φονική μηχανή του Ισραήλ, ο πολυπλόκαμος ιμπεριαλισμός και η βάρβαρη καταπίεση των Παλαιστινίων. Στην καλύτερη περίπτωση έχουμε λόγια συμπάθειας για τη Γάζα, σαν τους Εγγλέζους που έσφαζαν τον κόσμο και ύστερα έπιναν το τσάι τους. Είναι αυτοί οι δημοσιογράφοι τους οποίους το κίνημα περιέβαλε με ασπίδες αλληλεγγύης όταν ο Σαμαράς έριξε μαύρο στην ΕΡΤ. Αλλά τώρα ήρθαν οι φιλελεύθεροι και άνοιξαν τις κάνουλες της δήθεν τηλεοπτικής ελευθερίας. 220 νεκροί στην Παλαιστίνη, η πλειονότητα παιδιά και γυναίκες. Αλλά ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός επιβάλλει να γίνεται το μαύρο άσπρο.

***

Τριγωνομετρία της «πρωτοπορίας» ή αλλιώς να ’χαμε να λέγαμε. Αυτό σκέφτηκε η στήλη όταν διάβασε ορισμένες «κριτικές» για τις κινητοποιήσεις γύρω από το ζήτημα της Παλαιστίνης. Γκρίνια άκοπη, γιατί η διαδήλωση στην Πανόρμου (Αθήνα) έφυγε γρήγορα, δηλαδή στην ώρα που είχε αναγγελθεί… Αράδες γιατί δεν έμεινε το μεγάλο τμήμα της στην Ισραηλινή πρεσβεία να «φάει» δακρυγόνα και νερό. Γιατί το τρίγωνο έχει… τρεις γωνίες. Αλλά αυτού του είδους οι παρατηρήσεις διαρκούν λίγο και έχουν μικρή εμβέλεια. Έχουν ελάχιστη προπαγανδιστική ισχύ και πάντως δεν προσφέρουν τίποτα στους αγωνιστές, παρά μόνο ένα μικροκομματικό πνεύμα εμπάθειας. Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εξαντληθεί σε χωροτάκτες. Σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε στο διεθνιστικό δρόμο χωρίς ανθυπολεπτομέρειες. Σταθερά και βήμα-βήμα.

***

Αλήθεια τι γίνεται με το μετρό στη Θεσσαλονίκη; Η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα «δώσε και μένα μπάρμπα» προσπαθεί να τελειώσει όπως-όπως με υπερβάσεις και «βαλκανική πατέντα» το έργο γιατί έρχονται εκλογές και πρέπει να κόψει κορδέλες. Στο μεταξύ σύμπας ο αρχαιολογικός και πνευματικός κόσμος βοά για τα ευρήματα που θα τα πάρει σβάρνα ο τεχνολογικός αρουραίος της εκσκαφής. Αλλά η κυβέρνηση δεν χαμπαριάζει. Το ιστορικό παρελθόν έχει κοπεί σε φέτες για να το παρουσιάζει η Αγγελοπούλου και το σινάφι της και να το επιδεικνύει στις χλιδάτες εκδηλώσεις της. Σιγά μην είναι ευαίσθητοι για τα ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής. Έρμη Ρωμιοσύνη! Σού ’τυχαν Χατζηδάκηδες και εργολάβοι στο διάβα σου και πού να βρεις απαντοχή και κατανόηση.

***

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ το βιβλίο του δάσκαλου Χρήστου Ρέππα για την Ελληνική Νομαρχία και τις επιδράσεις του ευρωπαϊκού διαφωτισμού στην προεπαναστατική περίοδο. Πρόκειται για ένα τίμιο βιβλίο, με πλήθος βιβλιογραφικών παραπομπών, που στέκεται στο έδαφος μιας πραγματικής και στέρεας ανάλυσης για τους λόγους που οδήγησαν στην επανάσταση του 1821. Αν και στο θέμα της συγκρότησης «εθνικής συνείδησης» αντιπαρατίθεται στις φαντασιακές θεωρίες πως «το έθνος είναι μια κατασκευή» και στις μεταμοντέρνες ανοησίες, αποφεύγει να κάνει μία σκληρή αντιπαράθεση. Το βιβλίο του Χρήστου Ρέππα αποτελεί ένα καλό βήμα γνώσης και συγκρότησης της σκέψης των αγωνιστών. Όλων αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από τη μέγκενη της αγγελοπούλειας γκλαμουριάς και της ιστορίας κατά παραγγελία. Αξίζει να διαβαστεί.