Ζώστηκε τ’ άρματα ο ΣΥΡΙΖΑ! Τι αντιπολίτευση, τι θέματα, τι μπρίο, τι ουσία. Τελευταίο όπλο του η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ικαρία, όπου τον συνέλαβε να τρωγοπίνει στα ικαριώτικα μπαλκόνια. Έτρεξε το αίμα ποτάμι και βγήκαν στο δρόμο οι μάζες να καταγγείλουν τα μητσοτακέικα τσίπουρα! Άμα αρχίσεις να κατρακυλάς, σίγουρα θα βρεις πάτο και ο ΣΥΡΙΖΑ μην έχοντας βέλη στη φαρέτρα του ανέσυρε άνοστες αντιπολιτεύσεις και ανούσιες καταγγελίες. Στο μεταξύ, περιφέρει 5-6 φοιτητές στις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις και ψελλίζει κάτι ακαταλαβίστικα και δευτερεύοντα, όταν η ΝΔ σαρώνει τη χώρα και σ’ όλα τα επίπεδα. Τόσος είναι, τόσα κάνει. Γι’ αυτό και μετά το διασυρμό που επέβαλε στην αριστερά, περιφέρει τώρα ένα αδειανό πουκάμισο προσπαθώντας να ψαρέψει σε θολά νερά.

***

Το ένα χωρίστηκε στα δύο! Αυτό σκεφτήκαμε όταν το χιόνι σκέπασε την Αθήνα. Διότι άλλοι απολάμβαναν την «παραξενιά» της φύσης και άλλοι δεν είχαν φως και νερό. Ο πλέι-μπόι που ακούει στο όνομα Κ. Μπακογιάννης μάς συμβούλεψε «να προσέχουμε», διότι δεν είχε κάτι άλλο ευφυές να μας προτείνει. Η εθνική οδός σταμάτησε, η ζωή κόπηκε, ο κόσμος της βιοπάλης μέσα στην πανδημία από τη μία κοιτούσε τις νιφάδες και από την άλλη τη ζωή που δεν μπορεί να ζήσει· και τα λιβανιστήρια των ΜΜΕ δεν ήξεραν αν έπρεπε να υμνήσουν τη φύση ή να καλύψουν την κυβέρνηση που αφήνει κόσμο χωρίς φως και νερό. Γιατί κάτω από το μακιγιάζ του χιονιού κρύβονται χιλιάδες δράματα. Τι δεν καταλαβαίνεις, αναγνώστη; Ο καπιταλισμός δε μας αφήνει ν’ απολαύσουμε τα μικρά, τα καθημερινά, τα φυσικά. Άσπρα έξω, μαύρα μέσα.

***

Ποιος θα κερδίσει την εικόνα της ψευδοσύγκρουσης; Αυτό φαίνεται να κυριαρχεί στα μυαλά των οργανώσεων ΑΡΙΣ, ΑΡΑΣ, ΕΑΑΚ κλπ, που δε χάνουν ευκαιρία, αφού ποδοκροτήσουν ρυθμικά, να φτάσουν σε απόσταση φτυσίματος από τα ΜΑΤ, να πέσουν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης, να διαλυθεί η συγκέντρωση και να χαμογελάσουν χαιρέκακα κοιτάζοντας τους αναρχικούς. Οι τελευταίοι πρόσφατα βγήκαν από το συγκεντρωμένο πλήθος, πέταξαν μερικό εξοπλισμό τους στα ΜΑΤ και τους ευζώνους και ξανατρύπωσαν στους διαδηλωτές. Φοβερό σχέδιο αντίστασης! Επαναλαμβανόμενο και προαναγγελθέν. Ύστερα η κυβέρνηση δείχνει από τα βοθροκάναλα μερικές εικόνες για τους νοικοκυραίους και προσλαμβάνει «χωροφύλακες». Μα τι σχέση έχει αυτό με τους αγώνες και την αριστερά;

***

Δεν πέρασε το σχέδιο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ να παραπέμψουν τον Τραμπ σε δίκη και να τον εξουδετερώσουν πολιτικά. Διότι ένα ζήτημα είναι ο ανταγωνισμός των κυρίαρχων κομμάτων στην υπερδύναμη, ένα δεύτερο -και σημαντικότερο- η διάσωση των αξιακών κανόνων του συστήματος. Αυτό βρίσκεται πάνω από το εφήμερο και το συγκυριακό. Είναι διαρκές και συνεχόμενο. Είναι αυτός ο λόγος που πρέπει να προκαλεί πνευματική δυσφορία και δυσκοιλιότητα η εκλογή του Μπάιντεν στο τιμόνι των ΗΠΑ. Σ’ αντίθεση με τους «ευκολόπιστους» παλαμακιστές στυλ ΣΥΡΙΖΑ που κόντεψαν να πνιγούν από χαρά όταν εκλέχτηκε ο Ομπάμα.