Αυτοί οι άνθρωποι διαμορφώνουν συνειδήσεις! Ο λόγος για το «δημοσιογράφο» του Σκάι Δημήτρη Οικονόμου. Αναφερόμενος στο φυγόδικο-φασίστα Χρήστο Παππά αποφάνθηκε πως ήταν αβλεψία της αστυνομίας και πως το φευγιό του δεν έχει καμία επίπτωση στη ζωή μας. Το ίδιο θα μπορούσαμε(;) να πούμε για τους πολέμους ή τα πραξικοπήματα που γίνονται στην άλλη άκρη του κόσμου. Διότι ο «κρυφό» φασίστας Δ.Οικονόμου δεν θέλει να κρύψει την αντιδραστικότητά του. Ποσώς τον ενδιαφέρει η Χ. Αυγή και οι υπεύθυνοί της. Περισσότερο τον απασχολούν οι διαδηλώσεις, οι μαθητές που αγωνίζονται, οι εργάτες που υπερασπίζουν το μεροκάματό τους. Αυτός αναμηρυκάζει δυσώδεις σκέψεις στην αγκαλιά των Σκάι-Αλαφούζου. Ύστερα οδύρεται όταν τον καταγγέλλουν ως τηλεοπτικό μηδενικό.

▲▼▲

Ολοταχώς στο μεσαίωνα! Αυτά μαρτυράει η απόφαση της κυβέρνησης της Πολωνίας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις ακόμα κι αν το έμβρυο διαγνωστεί με βαρειά σωματική βλάβη. Ύστερα από τις αποφάσεις πολλών αμερικανικών πολιτειών, μία σειρά χώρες της Ευρώπης -πηγαίνοντας κόντρα και στις εκκλήσεις του Βατικανού- αφαιρούν το δικαίωμα από τις γυναίκες να ορίζουν το σώμα τους. Απόλυτα εξηγήσιμο. Μετά τον αντικομμουνισμό και τις απαγορεύσεις σ’ ό,τι θυμίζει τις σοσιαλιστικές ιδέες, οι αντιδραστικοί πήραν φόρα. Ακόμα δεν άνοιξαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλά είναι σίγουρο ότι το σκέφτονται. Εκτός και αν τους κοπεί ο βήχας.

▲▼▲

Πριν από καμπόσα χρόνια το βιβλίο των Νέγκρι-Χάντιγκτον για τη σύγκρουση των πολιτισμών συζητήθηκε πολύ. Σήμερα η κόντρα Ερντογάν-Μακρόν επαναφέρει με σφοδρότητα τα γιατί αυτού του σεναρίου. Δεν είμαστε ψυχολογιστές, ούτε οπαδοί των πολιτισμικών αντιθέσεων, που υπάρχουν κι αυτές. Η σύγκρουση Μακρόν – Ερντογάν καθρεφτίζει τις επιδιώξεις μιας ιμπεριαλιστικής χώρας, της Γαλλίας, με μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη που στο πλαίσιο της εξάρτησής της, βασικά από ΗΠΑ-Γερμανία, δείχνει τα δόντια της στους γείτονες, ελίσσεται, φαντασιώνεται, κάνει όπου βρει τον «τσαμπουκά». Ύστερα έρχονται οι Γάλλοι που ποντάρουν σε Ελλάδα και Συρία. Μήπως έτσι εξηγούνται καλύτερα οι αντιθέσεις;

▲▼▲

Αληθεύει ότι μία αντιεξουσιαστική «φιλοχορτική» ομάδα έριξε σπόρους κάνναβης στα δέντρα του Μπακογιάννη στο κέντρο της Αθήνας; Και αφού τα πότιζαν οι υπάλληλοι του δήμου ψήλωσαν και θέριεψαν τα κανναβόχορτα, τόσο που περνούσαν οι περαστικοί και θαύμαζαν τα έργα του δημάρχου, ο οποίος μοιράζει σε φίλους και κολλητούς, συγγενείς και γνωστούς εκατομμύρια για ανύπαρκτους δρόμους και περίπατους. Άμα είσαι φιλελεύθερος «μύρια κακά έπονται».

▲▼▲

Η στήλη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια μέλη ή στελέχη των -μάλλον- φοιτητικών οργανώσεων ΑΡΙΣ-ΑΡΑΣ-ΑΡΑΝ-ΝΚΑ τη διαβάζουν, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και να στηλιτεύσουμε το συνεχιζόμενο ξυλοκόπημα συναμεταξύ τους για ασήμαντη αφορμή. Δεν έχει καμία σημασία αν βρίσκονται ΟΛΟΙ στην παράταξη ΕΑΑΚ των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Σημασία έχει ότι λύνουν τις διαφορές τους “πυξ-λαξ” (γρονθοκοπήματα). Δεν είμαστε καθηγητές του σαβουάρ-βιβρ. Αλλά πάει πολύ αντί των επιχειρημάτων να υψώνονται λοστοί και αντί της συζήτησης να βγαίνει το “σέρτικο και μοβόρικο” ύφος. Αν είναι έτσι η αριστερά δεν τη χρειαζόμαστε, θα πει δίκαια κάθε νεολαίος. Γιατί αριστερά είναι και ήθος.

▲▼▲

Γι’ αυτό τους λένε διπλωμάτες! Ο λόγος για τον Σεργκέι Λαβρόφ, αιώνιος υπουργός του Πούτιν, που ήρθε μετά βαΐων και κλάδων στη χώρα μας. Έχουμε δικαίωμα στα 12 μίλια αλλά να τα βρούμε με την Τουρκία, είπε ο Λαβρόφ. Μία στο καρφί και μία στο πέταλο είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, ώστε όπως λέει ο λαός μας “και στον χωροφύλακα χαμπέρι και στον κλέφτη ψωμί”. Τι πήρε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας από τον Μητσοτάκη και δευτερευόντως από τον Τσίπρα; Κανείς δεν ξέρει τι ειπώθηκε πίσω από τις βαριές δρύινες πόρτες. Αλλά ο υπάλληλος της ρωσικής διπλωματίας δε θα ‘φύγε με άδεια χέρια.