Άρχισαν τα όργανα! Ο γνωστός νεοφιλελεύθερος δημοσιογράφος Ι. Πρετεντέρης φροντίζει να μην ξωκείλουν οι γιορτές για το 1821 και να ατενίσουν το μέλλον. Όπως γράφει (ΒΗΜΑ 10/05/2020) δεν έχει καμία σημασία που «δεν θα βουτήξει τη χώρα στο παρελθόν ή τις διχόνοιες αλλά θα την σπρώξει στο μέλλον». Κι εμείς που νομίζαμε πως η Γιάννα Αγγελοπούλου θέλει αποστειρωμένες γιορτές και ανώδυνες παράτες. Ο Ι. Πρετεντέρης είναι συνεπής ως προς το έργο και τ’ αφεντικά του. Πανηγυράκι θέλει, κάτι σαν ιστορική eurovision, έτσι που να μη θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε. Και να σκεφτείτε ότι ακόμα δεν αρχίσαμε.

▼▲▼

Έσχον! Μη ρωτάτε το πόθεν. Από παντού. Οι περισσότεροι χωρίς να έχουν δουλέψει ούτε μία ώρα. Έχουμε και λέμε για να θυμούνται μικροί και μεγάλοι. Ο Μητσοτάκης πρώτος με 1.362.190 € το χρόνο! Ο Πλακιωτάκης 1.308.148, ο Τσακίρης 1.110.000, ο Μηταράκης 1.069.304 δηλώνει. Σ’ ανάλογο ύψος μεγαλοσχήμονες τηβεννοφόροι, κρατικοί κροκόδειλοι, γαργαντούες της κοινωνίας και άλλοι τέτοιοι που δεν τους ξεπλένει ο Νιαγάρας τον χειμώνα. Ύστερα λένε πως ασχολούνται με την πολιτική για να σώσουν το λαό και τη χώρα. Υποκριτές!

▼▲▼

Να συμφωνήσουμε πως στα ανθρωπόμορφα τέρατα της Ρόδου που βίασαν και σκότωσαν την Ελένη Τοπαλούδη δεν αξίζει η λέξη άνθρωπος. Με τη μεγαλύτερη δύναμη, θρασίμια με τη σιγουριά της σωματικής υπεροχής -ψηφίζω πως ψηφίζουν δεξιά-ακροδεξιά- πήραν το δρόμο για τα ισόβια σε μία δίκη που έγινε σήριαλ. Αλλά η στήλη σημειώνει με έμφαση το πώς αντιμετώπισαν το ζήτημα γυναικείες οργανώσεις που αναφέρονται στην πρόοδο και την αριστερά. Η αυτοδιαχείριση του σώματος σ’ όλους τους τόνους. Πουθενά η ομαδικότητα, η συντροφικότητα, η ανώτερη κοινωνία. Τα συνθήματά τους τελειώνουν στο Βολταίρο και τη γαλλική επανάσταση. Το άτομο, του ατόμου, ω άτομο! Μιλάμε για την αποθέωση του εγώ και του εγωκεντρισμού. Σε τελική ανάλυση η απόφαση για τη διάθεση του σώματος είναι ατομική. Σε δεύτερη ανάλυση αυτή η απόφαση συνδέεται με το γενικό καλό. Με το σοσιαλισμό!

▼▲▼

Ώστε οι σκαπανείς του αγώνα κατά του κορονοϊού, δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές πάσης φύσης, εισέπραξαν τσάι και συμπάθεια. Τι μπράβο, τι ζήτω, τι ουρανομήκεις κραυγές! Ύστερα σιωπή. Διότι οι Φαρισαίοι του συστήματος έχουν μπίζνες τώρα για την επόμενη μέρα και δεν νοιάζονται πλέον για το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Αυλαία! Λιτότητα, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, αυταρχισμός. Κι εμείναμε με την εντύπωση ότι οι Φαρισαίοι και τα τσιράκια τους πού και πού λένε καμία αλήθεια. Αλλά η άρχουσα τάξη στα ύστερά της χύνει ξύδι και χολή.

▼▲▼

Αναμφίβολα ήταν μια σπουδαία χειρονομία. Ο λόγος για τους 120 καλλιτέχνες της νεοσύστατης πρωτοβουλίας #SupportArtWorkers που στη σκιά της Ακρόπολης ερμήνευσαν το «Tencere Τava Ηavası » των Kardeş Türküler, ενάντια στις απαγορεύσεις, υπέρ του Grup Yorum από την Τουρκία που διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν. Μέσα στη μαυρίλα μία σπίθα αισιοδοξίας και κυρίως από νέα παιδιά που «δεν μασάνε» τις ντιρεκτίβες Μητσοτάκη-Ερντογάν. Μπράβο τους.