Λίγες μέρες μετά τις φοιτητικές εκλογές, η υπουργός Παιδείας -σαν έτοιμη από καιρό- την ίδια στιγμή που τα ΜΑΤ χτυπούσαν φοιτητές στο ΑΠΘ, παρουσίασε το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ο οποίος τίθεται σε «δημόσια διαβούλευση» μέχρι να βρει η κυβέρνηση την κατάλληλη ευκαιρία να τον φέρει για ψήφιση στη βουλή. Ο ίδιος ο χρόνος που επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είναι τυχαίος. Ακριβώς αμέσως μετά τις φοιτητικές εκλογές και τη σημαντική πτώση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, των δυνάμεων δηλαδή που χρόνια τώρα στηρίζουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, για να σταλεί ένα συμβολικό μήνυμα για τη διαμόρφωση της «νέας κανονικότητας» στις σχολές και λίγο πριν την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, ακριβώς για να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές αντιδράσεις από το φοιτητικό κόσμο.

Οι διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου βασικά προωθούν:
-Τα νέα «Συμβούλια Ιδρύματος», με εξωπανεπιστημιακούς που μπορούν να είναι από καθηγητές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, μέχρι «καταξιωμένοι» καλλιτέχνες, εφοπλιστές κλπ.
-Τη θέσπιση του θεσμού των «Οικονομικών Διευθυντών» – Manager των ιδρυμάτων, οι οποίοι θα ορίζονται από το υπουργείο και θα είναι υπεύθυνοι για την οικονομική διαχείριση των χρημάτων των πανεπιστημίων.
-Την περαιτέρω σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά, μέσω «ερευνητικών» και άλλων προγραμμάτων.
-Την όξυνση της προσπάθειας διάλυσης των πτυχίων μέσω της αλλαγής του ΔΟΑΤΑΠ και των «ατομικών φακέλων προσόντων».
-Την κατάργηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων και την αντικατάστασή τους από τα «Συμβούλια Φοιτητών», στα οποία θα εκλέγονται φοιτητές από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Συνολικά το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πανεπιστήμια, κινείται προς την κατεύθυνση της πλήρους εγκατάλειψης της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κράτος και καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Ανεξάρτητα από το γεγονός πως δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη για τη συνδιοίκηση και το ρόλο της όλα αυτά τα χρόνια, η εισαγωγή των Συμβουλίων Ιδρύματος αποτελεί μία κατάφωρη κυβερνητική παρέμβαση στη διοίκηση των ελληνικών πανεπιστημίων, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη σύνδεσή τους με την καπιταλιστική αγορά.

Υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πριν από λίγες μέρες έστελνε το μήνυμα για την «κατάργηση των παρατάξεων», ενώ ταυτόχρονα υμνούσε το ιδιωτικό κεφάλαιο και τη σύνδεσή του με τα πανεπιστήμια, προτείνοντας έμμεσα την ιδιωτικοποίηση ακόμη και των φοιτητικών εστιών! Σε όλα αυτά ήρθε «σαν ώριμο φρούτο» να προστεθεί η διάταξη για τη θέσπιση των ενιαίων ψηφοδελτίων και την ταυτόχρονη κατάργηση -στην πραγματικότητα- των φοιτητικών παρατάξεων.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή και κατάφωρη κρατική-κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και ταυτόχρονα μία αντιδημοκρατική επίθεση στο αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών να ανήκουν σε πολιτικοσυνδικαλιστικές παρατάξεις και να εκφράζονται συλλογικά και ελεύθερα. Ούτως ή άλλως, με βάση τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων, όπως κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα να ανήκει σε κάποια παράταξη, έχει αντίστοιχα και το δικαίωμα να κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις φοιτητικές εκλογές, επομένως αποκαλύπτονται και οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην προσπάθεια κρατικού ελέγχου των φοιτητικών συλλόγων, όπως επιχειρείται και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το σαθρό κυβερνητικό αφήγημα, πως το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην υποτιθέμενη «εξυγίανση» των πανεπιστημίων και την «πάταξη» των φαινομένων διαπλοκής ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις και μεγαλοκαθηγητές, προκαλεί τη δικαιολογημένη οργή των φοιτητών, αφού είναι η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που χρόνια τώρα στηρίζει τον εκλογικό της μηχανισμό σε τέτοια δίκτυα διανομής θεμάτων και σημειώσεων. Από την άλλη, αποτελεί λογικό άλμα πως η κατάργηση των παρατάξεων και η αντικατάστασή τους από ενιαία ψηφοδέλτια θα σταματήσει τέτοια φαινόμενα, αφού και πάλι θα μπορούν αυτά να λαμβάνουν χώρα, απλώς στη θέση της ΔΑΠ ή της ΠΑΣΠ θα βρίσκονται μεμονωμένοι φοιτητές.

Η Φοιτητική Πορεία εξέδωσε ανακοίνωση και πραγματοποίησε δραστήριες παρεμβάσεις στους συλλόγους και τις συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την περίοδο, ενώ συμμετείχε στις διαδηλώσεις που καλέστηκαν ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και το νέο νόμο-πλαίσιο. Στάθηκε εξ αρχής απέναντι στο νέο νόμο-πλαίσιο και κάλεσε σε μαζικό αγώνα με αίτημα την άμεση απόσυρσή του. Η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, του δικαιώματος όλων των παιδιών να σπουδάζουν και να παίρνουν πτυχία που θα αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για να εργαστούν στον κλάδο και το αντικείμενό τους περνάει πρώτα απ’ όλα μέσα από την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για να μπορούν οι φοιτητές ελεύθερα και ανεμπόδιστα να συζητούν και να εκφράζονται, να αποφασίζουν και να αγωνίζονται συλλογικά μέσα από τα όργανά τους, τους φοιτητικούς συλλόγους, που χτίστηκαν με πολύχρονους αγώνες!