Στο δρόμο της ασίγαστης λαϊκής πάλης και της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος

Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε να συγκληθεί το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ τον Απρίλη του 2024. Η πανδημία που ξέσπασε την περίοδο 2020-22, καθώς και οι διπλές βουλευτικές εκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2023, δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί το 7ο Συνέδριο στις καταστατικές ημερομηνίες, τέσσερα χρόνια ύστερα από τη σύγκληση του 6ο Συνεδρίου, τον Μάη 2018. Έγινε βέβαια δυνατή η σύγκληση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το Μάη του 2022.

Στο επόμενο δίμηνο θα ανακοινωθεί πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα οι «Θέσεις της ΚΕ» καθώς και η ημερομηνία σύγκλησης του 7ου Συνεδρίου.
Το 7ο Συνέδριο θα συζητήσει και θα πάρει αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:
Α. Η διεθνής και εσωτερική πολιτική κατάσταση
Β. Ο απολογισμός δράσης από το 6ο Συνέδριο μέχρι σήμερα
Γ. Τα άμεσα πολιτικά καθήκοντα του κόμματος και τα μέτωπα πάλης στη νέα περίοδο
Δ. Τα οργανωτικά καθήκοντα – Αλλαγή στο Προοίμιο του Καταστατικού
Ε. Εκλογή νέας ΚΕ

Έξι χρόνια από την πραγματοποίηση του 6ου Συνεδρίου και δύο χρόνια από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 2022, το Κόμμα μας διανύοντας μαζί με το λαό μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, θα προχωρήσει στη σύγκληση του 7ου Συνεδρίου με στόχο να πραγματοποιήσει ένα κομματικό σώμα που θα βγάλει το Μ-Λ ΚΚΕ πιο ισχυρό, έτσι ώστε να συμβάλλει από καλύτερες θέσεις στο δύσκολο αγώνα του λαού μας, στην ανάπτυξη της εργατικής και λαϊκής πάλης, στην ανασυγκρότηση και συσπείρωση του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, που το 2024 συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυσή του.

Μια περίοδος μεγάλων αντιδραστικών ανατροπών και πολιτικών ανακατατάξεων με την άνοδο και την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, την ανάδειξη της ΝΔ σε ηγεμονική δύναμη του αστικού πολιτικού συστήματος, εντολοδόχο του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας άρχουσας τάξης για τη συνέχιση της Δεξιάς κυριαρχίας και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με την εξωφρενική ακρίβεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, την καρατόμηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την υποτέλεια και την εμπλοκή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Στη βάση όλων αυτών των εξελίξεων που σημειώθηκαν, να κρίνουμε τις πολιτικές θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ και να κάνουμε μέσα από ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο τον απολογισμό και την κριτική αποτίμηση της δράσης του κόμματος για την περίοδο από το 6ο Συνέδριο μέχρι σήμερα, για να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα ώστε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις που εκδηλώθηκαν στην κομματική ζωή και πάλη.

Να επεξεργαστούμε και να προβάλουμε μια γενική πολιτική γραμμή, εκτιμώντας τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και τα νέα δεδομένα, τις τάσεις που διαμορφώνονται και τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς και στη χώρα μας, σαν αποτέλεσμα του άγριου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της διαπάλης τους για την αναδιανομή των παγκόσμιων αγορών και των ζωνών επιρροής μέσα από συγκρούσεις και πολέμους.
Να εκτιμήσουμε την κατάσταση του λαϊκού κινήματος, τους ταξικούς και πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων, να συζητήσουμε για τα ζητήματα του μαζικού κινήματος, τις δυσκολίες που ορθώνονται και τις αιτίες που φρενάρουν την ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα της εργατικής και λαϊκής πάλης, εξοπλίζοντας την οργάνωση μπροστά στα δύσκολα πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντα της νέας περιόδου.

Να συζητήσουμε πάνω στα μεγάλα και επίκαιρα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα του αντιρεβιζιονιστικού αγώνα και της προοπτικής ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, 60 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού «Αναγέννηση», τον Οκτώβρη του 1964, που σηματοδότησε τη δημιουργία του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας.

Τέλος στόχος του Μ-Λ ΚΚΕ, βαδίζοντας προς το 7ο Συνέδριο είναι, στη βάση των Θέσεων της ΚΕ, να αναπτύξει μια πλατιά συζήτηση, να διαδώσει και να εμπλουτίσει τις θέσεις του μέσα από ένα ζωντανό ουσιαστικό διάλογο, δυναμώνοντας τους ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς και τις σχέσεις του με κάθε αγωνιστή του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, με κάθε λαϊκό αγωνιστή που βαδίσαμε μαζί στους αγώνες, τους οποίους καλούμε να συμβάλουν ενεργητικά με τις δικές τους θέσεις και απόψεις στην τελική επεξεργασία, διαμόρφωση και εμπλουτισμό της γραμμής και των στόχων που θα χαράξει το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ.

Νοέμβρης 2023
Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ