Η φημολογία για τη δημιουργία κέν­τρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων (hot spot) σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στην είσοδο του Καραβόμυλου του Δήμου Στυλίδας, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τοπικούς πα­ράγοντες και μερίδα κατοίκων της περιοχής, που δεν θέλουν την παρουσία προσφύγων και μεταναστών στο χώρο αυτό.

Νερό στο μύλο αυτών των αντιδράσεων ρίχνει η στάση της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Στυλίδας που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, η οποία, με το πρόσχημα της έλλειψης ενημέρωσης από την κυβέρνηση για το θέμα, ξεσηκώνει τους πολίτες του δήμου ενάντια στην εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή.

Αν και σε μια πρώτη φάση προκρίνονται από όσους αντιδρούν, διαδικαστικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας του χώρου, αυτό που υποβόσκει και πριμοδοτείται από συγκεκριμένες δυνάμεις, είναι η συνολική αντίθεση στη φιλοξενία των κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων στην περιοχή.

Τέτοιες φωνές που καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό ακούστηκαν έντονα τόσο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στυλίδας, όσο και από “αγανακτισμένους” πολίτες στις κινητοποιήσεις που έγιναν έξω από το χώρο του στρατοπέδου, ενώ οι αντιδράσεις αυτές πριμοδοτούνται και από τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Από την άλλη, η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για το προσφυγικό, που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά του Αιγαίου μέσα σε άθλιες συνθήκες, ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο γίνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τοn Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) όλη αυτή η κίνηση, η έλλειψη ενημέρωσης για το πόσα άτομα θα φιλοξενηθούν και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων (γίνεται ακόμη λόγος και για τοποθέτησή τους σε σκηνές), ενόψει μάλιστα χειμώνα, με ορατό τον κίνδυνο γκετοποίησης, οξύνει την κατάσταση.
Οι παραδόσεις του λαού μας επιβάλλουν οι κάτοικοι της περιοχής να μην σταθούν απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά να τείνουν χείρα φιλίας και φιλοξενίας, απομονώνοντας τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές.

Να απαιτήσουν από το κράτος να γίνουν κτιριακές και άλλες υποδομές για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών και όχι πρόχειρα παραπήγματα, διεκδικώντας μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ίσα δικαιώματα στη στέγαση, στη μόρφωση, στην υγεία, στη δουλειά.

Να καταγγείλουν την αντιμεταναστευτική πολιτική που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως “ανθρώπινα σκουπίδια”.

Να καταγγείλουν τη ρατσιστική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και έχει εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας.

Να απαιτήσουν να δοθεί άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ώστε να πάνε στη χώρα επιλογής τους και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Να καταγγείλουν πάνω απ’ όλα τους πολέμους, τις επεμβάσεις και τη στυγνή εκμετάλλευση που κάνουν οι ιμπεριαλιστές και οι λακέδες τους στις χώρες καταγωγής των ανθρώπων αυτών, που όσο θα συνεχίζονται θα γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών.

5 Σεπτέμβρη 2019